Eiendom Norges boligprisstatistikk:

Historisk: - Alt annet enn normalt

Boligprisfall i desember, men det har likevel aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i løpet av en desember-måned som i 2021.

Eiendom Norge presenterer boligprisene for 2022 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene sank med 1,3 prosent desember. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,2 prosent.

Det kommer fram i Eiendom Norges offisielle boligprisstatistikk som ble presentert onsdag formiddag.

- Boligprisene i Norge sank i desember som normalt for måneden. Antall solgte boliger derimot er alt annet enn normalt. Det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i løpet av en desember-måned som i 2021, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

- Første gang

I desember ble det solgt 4055 boliger i Norge, noe som er 6,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020.

- Med de mange salgene i desember fikk vi for første gang i boligprisstatistikkens historie over 100 000 solgte bruktboliger gjennom et år. Nesten halvparten av veksten i antall transaksjoner er kommet i Agder og Rogaland. Denne regionen har i 2021 fått et løft i boligpriser og omsetning etter nesten et tiår med svak utvikling, sier Lauridsen.

Videre kommer det fram at boligprisene steg med 5,2 prosent i 2021. Lauridsen understreker imidlertid at det er store forskjeller i landet.

- Blant de største byene hadde Kristiansand den største veksten gjennom året på 9 prosent. Oslo skiller seg ut i motsatt ende med en svak vekst gjennom året på 2,2 prosent. Dette innebærer at hovedstaden har hatt realprisnedgang i 2021, sier han.

- «All time high»

I forkant av framleggelsen varslet også DNB Eiendom om en uvanlig sterk desember i boligmarkedet.

- Det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i en desember-måned, meddelte Terje Buraas i DNB Eiendom.

Han påpekte videre at svært mange benyttet anledningen til å bytte bolig i året som gikk, og forventet rekordtall oppsummert.

- Den høye aktiviteten vi så gjennom hele fjoråret holdt seg helt inn til målstreken. Når fasiteten fra Eiendom Norge kommer på onsdag, er jeg overbevist at antall omsetninger vil overstige 100 000 i 2021. Det er «all time high» for salg av boliger i Norge i et enkeltår.

Tror på viss prisvekst

Tidligere denne uka ble også tallene for brukte Obos-boliger presentert. Selskapet opplyste da at boligprisene i Oslo hadde falt 0,8 prosent fra november til desember.

- Dette er som ventet, boligprisene pleier å falle i desember, uttalte sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

De tolv siste månedene har Oslo-prisene steget 4,3 prosent. På landsbasis gikk Obos-prisene ned 2,1 prosent i desember, mens de er 3,6 prosent opp de tolv siste månedene.

Mosvold mener markedet står overfor en forsiktig prisvekst på rundt 3 prosent i 2022 både i Oslo og på landsbasis.

- Lav arbeidsledighet og utsikter til høyere lønnsvekst, kan motvirke et større prisfall som følge av økt rente.

- Svakere utvikling

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, istemmer:

- Det knytter seg stor spenning til utviklingen i 2022. Etter at svært mange nordmenn har handlet bolig er tilbudssiden lavere enn normalt. Samtidig er befolkningsveksten lav så lenge pandemien står i veien for arbeidsinnvandring. Det går en grense for hvor ofte nordmenn har behov for å flytte, og vi forventer derfor mer normale omsetningsvolumer i 2022, sier han.

Geving fortsetter:

- Det nye året forventes som vanlig å kickstarte med en viss prisvekst, men gjennom 2022 tror vi at høyere inflasjon og økte bokostnader vil bidra til en svakere prisutvikling. 2021 var et svært godt år for førstegangskjøpere som tok andeler av boligmassen, og vi forventer at 2022 blir et enda bedre år for denne gruppen ettersom prisveksten blir moderat og småinvestorene «backer» ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer