Historisk år for Oljefondet

Fondet fikk i 2019 en rekordavkastning på 1.692 milliarder.

HISTORISK: Øystein Olsen (t.h.), leder for hovedstyret i Norges Bank og sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstadkan juble for at Oljefondet fikk en avkastning på 19,9 prosent i 2019. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HISTORISK: Øystein Olsen (t.h.), leder for hovedstyret i Norges Bank og sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstadkan juble for at Oljefondet fikk en avkastning på 19,9 prosent i 2019. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fikk i 2019 en avkastning på 19,9 prosent. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner.

Det er den høyeste kroneavkastningen i et enkeltår i fondets historie, og den nest beste avkastningen i prosent.

Det kom fram da Norges Bank Investment Management presenterte årsrapporten for Statens pensjonsfond utland 2019 på en pressekonferanse i Norges Banks lokaler i dag.

- Historisk år

- 2019 har vært et svært godt år for fondet. Markedsverdien av fondet økte 1.832 milliarder kroner til 10.088 milliarder kroner ved utgangen av året. Dette er den største verdistigningen i et enkelt år i fondets historie, sier Øystein Olsen, leder for hovedstyret i Norges Bank på pressekonferansen, ifølge NTB.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 26 prosent, mens plasseringene i unotert eiendom fikk en avkastning på 6,8 prosent. Renteinvesteringene fikk en avkastning på 7,6 prosent.

Fondets samlede avkastning var 0,23 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksen.

- 2019 har vært et historisk godt år, drevet av positiv aksjeavkastning i alle fondets hovedmarkeder og i samtlige aksjesektorer, sier oljefondets leder Yngve Slyngstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer