Historisk år for Oljefondet

Fondet fikk i 2019 en rekordavkastning på 1.692 milliarder.

HISTORISK: Øystein Olsen (t.h.), leder for hovedstyret i Norges Bank og sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstadkan juble for at Oljefondet fikk en avkastning på 19,9 prosent i 2019. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HISTORISK: Øystein Olsen (t.h.), leder for hovedstyret i Norges Bank og sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstadkan juble for at Oljefondet fikk en avkastning på 19,9 prosent i 2019. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fikk i 2019 en avkastning på 19,9 prosent. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner.

Det er den høyeste kroneavkastningen i et enkeltår i fondets historie, og den nest beste avkastningen i prosent.

Det kom fram da Norges Bank Investment Management presenterte årsrapporten for Statens pensjonsfond utland 2019 på en pressekonferanse i Norges Banks lokaler i dag.

Øystein Olsen (t.h.), leder for hovedstyret i Norges Bank og sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstad på vei til pressekonferansen for fremleggelsen av årsrapporten til Statens pensjonsfond utland 2019 i Norges Bank. Foto: NTB Scanpix
Øystein Olsen (t.h.), leder for hovedstyret i Norges Bank og sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstad på vei til pressekonferansen for fremleggelsen av årsrapporten til Statens pensjonsfond utland 2019 i Norges Bank. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Historisk år

- 2019 har vært et svært godt år for fondet. Markedsverdien av fondet økte 1.832 milliarder kroner til 10.088 milliarder kroner ved utgangen av året. Dette er den største verdistigningen i et enkelt år i fondets historie, sier Øystein Olsen, leder for hovedstyret i Norges Bank på pressekonferansen, ifølge NTB.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 26 prosent, mens plasseringene i unotert eiendom fikk en avkastning på 6,8 prosent. Renteinvesteringene fikk en avkastning på 7,6 prosent.

Fondets samlede avkastning var 0,23 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksen.

- 2019 har vært et historisk godt år, drevet av positiv aksjeavkastning i alle fondets hovedmarkeder og i samtlige aksjesektorer, sier oljefondets leder Yngve Slyngstad.

HISTORISK ÅR: Oljefondets leder, Yngve Slyngstad, kunen på dgens pressekonferanse melde om et historisk godt år for oljefondet i 2019. Foto: NTB Scanpix
HISTORISK ÅR: Oljefondets leder, Yngve Slyngstad, kunen på dgens pressekonferanse melde om et historisk godt år for oljefondet i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer

31. desember 2019 utgjorde oljefondet totalt 10.088 milliarder kroner, skriver NTB.

Investert i 73 land

Statens pensjonsfond utland, kjent som Oljefondet, ble opprettet i 1996 og har investert i over 9 000 selskaper i 73 land.

I 2018 tapte Oljefondet 485 milliarder kroner. Det var andre gang siden finanskriseåret 2008 at Statens pensjonsfond utland endte året svakere enn det startet.

Fondet er nå et av verdens største statlige fond og eier nesten 1,5 prosent av aller børsnoterte selskap i verden. Stortinget og Finansdepartementet har fastlagt rammene for forvaltning av fondet.

Handlingsregelen ble vedtatt av Stortinget i 2001 for å sikre en jevn bruk av oljepengene og går ut på at man over tid kan bruke like mye av oljefondet som den forventede realavkastningen av fondet. Denne er nå anslått til 3 prosent av fondets kapital.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer