Forbrukertilliten stuper:

Historisk bunnivå: - Krisene stikker dypere

Nordmenns tro på egen og landets økonomi stuper til et historisk lavpunkt.

BUNNIVÅ: Nordmenns tro på norsk økonomi, her representert ved deler av Oslos finanssentrum, har stupt til et rekordlavt nivå de siste månedene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BUNNIVÅ: Nordmenns tro på norsk økonomi, her representert ved deler av Oslos finanssentrum, har stupt til et rekordlavt nivå de siste månedene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For fjerde måned på rad er nordmenns tro på egen og landets økonomi lavere enn under de største økonomiske krisene de siste 20 åra.

Ferske tall viser at Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 20,1 poeng i juni. Det er den verste målingen i indeksens historie, og følger flere måneder der nordmenns tro på egen og landets økonomi har vært rekordlav.

- Uroen og krisene stikker dypere for mange enn i tidligere kriser, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

Aldri før har forbrukertilliten holdt seg så lav over så lang tid som den har gjort nå, opplyser Opinion - som har gjennomført forbrukertillitsmålingene siden andre kvartal i 2007.

- En rekke kriser

Han mener tida Norge og verden står i akkurat nå skiller seg tydelig fra tidligere kriser, som finanskrisa i 2008, oljepriskrisa i 2014-2015 og coronakrisa som gjorde seg gjeldende fra våren 2020.

- Tiden vi er inne i kjennetegnes av en rekke kriser, som i sum skaper stor usikkerhet, uforutsigbarhet og økonomiske utfordringer for mange, sier Høidahl.

HISTORISK BUNNPUNKT: Fobrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn i juni. Illustrasjon: Opinion
HISTORISK BUNNPUNKT: Fobrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn i juni. Illustrasjon: Opinion Vis mer

Indikatoren som går mest tilbake i juni, er målingen av husholdningenes tro på egen økonomi om tolv måneder. Det er kun i mars i år at Opinion har registrert et lavere nivå.

- Vedvarende høye strøm-, drivstoff- og matpriser, høyere boliglånsrenter, og varsel om flere rentehevinger påvirker troen på husholdningens økonomi om tolv måneder negativt som aldri før, sier Høidahl.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Aldri vært lavere

De fallende forventningene til egen økonomi får også konsekvenser for sannsynligheten for kjøp av større forbruksgoder om tolv måneder.

- Denne indikatoren har vi aldri målt lavere enn i juni. Det er kun i målingen etter nedstengningen av Norge i mars og april 2020 at kjøpssannsynligheten var lavere. De siste månedene har dessuten indikatoren ligget vesentlig lavere enn den gjorde under coronapandemien, sier han.

Forventningene til Norges økonomi om tolv måneder, sammenliknet med i dag, er den tredje av de fire CCI-indikatorene som faller kraftig fra mai til juni.

- Også den til et rekordlavt nivå til tross for at norsk økonomi har kommet sterkt tilbake etter pandemien, påpeker Høidahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer