Forbrukertilliten stuper:

Historisk bunnivå: - Krisene stikker dypere

Nordmenns tro på egen og landets økonomi stuper til et historisk lavpunkt.

BUNNIVÅ: Nordmenns tro på norsk økonomi, her representert ved deler av Oslos finanssentrum, har stupt til et rekordlavt nivå de siste månedene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BUNNIVÅ: Nordmenns tro på norsk økonomi, her representert ved deler av Oslos finanssentrum, har stupt til et rekordlavt nivå de siste månedene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For fjerde måned på rad er nordmenns tro på egen og landets økonomi lavere enn under de største økonomiske krisene de siste 20 åra.

Ferske tall viser at Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 20,1 poeng i juni. Det er den verste målingen i indeksens historie, og følger flere måneder der nordmenns tro på egen og landets økonomi har vært rekordlav.

- Uroen og krisene stikker dypere for mange enn i tidligere kriser, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

Aldri før har forbrukertilliten holdt seg så lav over så lang tid som den har gjort nå, opplyser Opinion - som har gjennomført forbrukertillitsmålingene siden andre kvartal i 2007.

- En rekke kriser

Han mener tida Norge og verden står i akkurat nå skiller seg tydelig fra tidligere kriser, som finanskrisa i 2008, oljepriskrisa i 2014-2015 og coronakrisa som gjorde seg gjeldende fra våren 2020.

- Tiden vi er inne i kjennetegnes av en rekke kriser, som i sum skaper stor usikkerhet, uforutsigbarhet og økonomiske utfordringer for mange, sier Høidahl.

Indikatoren som går mest tilbake i juni, er målingen av husholdningenes tro på egen økonomi om tolv måneder. Det er kun i mars i år at Opinion har registrert et lavere nivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.