For fjerde måned på rad er nordmenns tro på egen og landets økonomi lavere enn under de største økonomiske krisene de siste 20 åra.
Ferske tall viser at Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 20,1 poeng i juni. Det er den verste målingen i indeksens historie, og følger flere måneder der nordmenns tro på egen og landets økonomi har vært rekordlav.
- Uroen og krisene stikker dypere for mange enn i tidligere kriser, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

- I ferd med å bli overopphetet
Aldri før har forbrukertilliten holdt seg så lav over så lang tid som den har gjort nå, opplyser Opinion - som har gjennomført forbrukertillitsmålingene siden andre kvartal i 2007.
- En rekke kriser
Han mener tida Norge og verden står i akkurat nå skiller seg tydelig fra tidligere kriser, som finanskrisa i 2008, oljepriskrisa i 2014-2015 og coronakrisa som gjorde seg gjeldende fra våren 2020.
- Tiden vi er inne i kjennetegnes av en rekke kriser, som i sum skaper stor usikkerhet, uforutsigbarhet og økonomiske utfordringer for mange, sier Høidahl.

Indikatoren som går mest tilbake i juni, er målingen av husholdningenes tro på egen økonomi om tolv måneder. Det er kun i mars i år at Opinion har registrert et lavere nivå.
- Vedvarende høye strøm-, drivstoff- og matpriser, høyere boliglånsrenter, og varsel om flere rentehevinger påvirker troen på husholdningens økonomi om tolv måneder negativt som aldri før, sier Høidahl.
Aldri vært lavere
De fallende forventningene til egen økonomi får også konsekvenser for sannsynligheten for kjøp av større forbruksgoder om tolv måneder.
- Denne indikatoren har vi aldri målt lavere enn i juni. Det er kun i målingen etter nedstengningen av Norge i mars og april 2020 at kjøpssannsynligheten var lavere. De siste månedene har dessuten indikatoren ligget vesentlig lavere enn den gjorde under coronapandemien, sier han.

Historisk lavt: - Store konsekvenser
Forventningene til Norges økonomi om tolv måneder, sammenliknet med i dag, er den tredje av de fire CCI-indikatorene som faller kraftig fra mai til juni.
- Også den til et rekordlavt nivå til tross for at norsk økonomi har kommet sterkt tilbake etter pandemien, påpeker Høidahl.