Historisk gjennomgang av etikkreglene i oljefondet

Mestad-utvalgets råd om etikken i oljefondet legges fram.

Publisert
Sist oppdatert

I dag legger etikkutvalget som har gjennomgått de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, fram sin rapport.

- Utgangspunktet for utvalgets arbeid er at nå har vi hatt et etisk rammeverk siden 2004. Det har vært noen tilpasninger underveis, men nå har vi hatt en samlet gjennomgang på grunn av nye problemstilling og videreutvikling av normer, sier utvalgsleder professor Ola Mestad.

Nytt utelukkelseskriterium

De har gjennomgått oljefondets etiske retningslinjer, som ble innført i 2004. Siden er retningslinjene videreutviklet og skjerpet, men nå har det altså blitt gjennomført en nøyaktig gjennomgang.

- Det viktigste funnet er at kriteriene er generelle og kan brukes på nye problemstillinger, sier Mestad.

Etikkrådet foreslår likevel et nytt kriterie i retningslinjene.

- Vi foreslår å utelukke selskaper som selger militært materiell til stater som bruker dette til alvorlige og systematiske brudd på humanitærretten. Her kan Jemen være et eksempel, sier Mestad.

Utvalget foreslår også å presisere og utvide våpenkriteriet i de etiske retningslinjene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer