Historisk høye ledighetstall

Mange amerikanske forbrukere og forretninger sliter med å holde hodet over vann.

SKREKKTALL: Forrige uke kom det inn 900 000 nye søknader om dagpenger i USA. Foto: Johannes Eisele / AFP / NTB Scanpix
SKREKKTALL: Forrige uke kom det inn 900 000 nye søknader om dagpenger i USA. Foto: Johannes Eisele / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De ferske tallene som ble offentliggjort torsdag, viser at det forrige uke kom inn 900 000 nye søknader om dagpenger i USA, ifølge The Washington Post.

Tallene vitner om en nedgang fra forrige uke, men er fortsatt historisk høye. Før pandemien rammet USA i mars, var det vanligvis rundt 225 000 nye ledige som søkte om støtte hver uke, ifølge NTB.

Ledighetstallene finner sted samtidig som verdens største økonomi fortsatt preges av stor smittevekst og tilhørende restriksjoner innført på landets næringsliv.

Tirsdag ble det kjent at USA, som det første landet i verden, har passert 400 000 coronadødsfall, ifølge tall fra Johns Hopkins-universitetet.

Inntekter falt dramatisk

Joe Biden står nå overfor tunge løft som president i USA - med en økonomi i krise, en pandemi som har krevd 400 000 liv og et land som er dypt splittet, både politisk og sosialt.

- Det som er unikt for Biden er ikke så mye det faktum at det er krise. Det er antallet konkurrerende kriser, sier Mary Stuckey, professor i kommunikasjon ved Penn State University.

Med ti millioner færre jobber tilgjengelig i forhold til da pandemien startet i mars i fjor, sliter mange amerikanske forbrukere og forretninger med å holde hodet over vann.

For restauranter og barer i USA falt inntektene med 21 prosent i 2020, ifølge nyhetsbyrået AP. Samtidig kuttet amerikanske arbeidsgivere 145 000 arbeidsplasser bare i desember.

VIL HA HJELP: Etter at hans presidentfar har blitt utestengt fra neste alle sosiale medier, bønnfaller Donald Trump Jr. nå Elon Musk om å lage et nytt et. Vis mer

Varsler krisepakke

Janet Yellen, som Joe Biden vil ha som finansminister, sier USA må tenke stort i neste coronakrisepakke. Lave renter gjør det lurt å bruke mye nå, mener hun.

Et splittet politisk USA fikk i jula på plass en lenge etterlengtet og gigantisk coronakrisepakke på 900 milliarder dollar. Da ville både demokratene og Donald Trump bruke mer, men republikanerne i Senatet sa nei.

Yellen, som tidligere har ledet USAs sentralbank, sier fordelene er større enn ulempene hvis man slår på stortromma nå.

- Særlig hvis vi hjelper folk som har hatt det vanskelig i lang tid, sier hun.

Biden la forrige uke fram en krisepakke som var dobbelt så stor som den Kongressen vedtok i jula. Det dreier seg om 415 milliarder dollar til virusinnsatsen, 440 milliarder til mindre bedrifter og lokalsamfunn og nesten 1 000 milliarder i direkte støtte til innbyggerne.

Flere vil ifølge forslaget få en sjekk på 1 400 dollar. Dette kommer i tillegg til de 600 dollarene som var i Kongressens krisepakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer