Statsbudsjettet 2024

- Historisk høyt nivå

Norge vil hente historisk høye inntekter fra oljeselskapene neste år, ifølge forslaget til statsbudsjett.

OLJESMURT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fra et tidligere besøk på oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OLJESMURT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fra et tidligere besøk på oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Inntektene fra petroleumsvirksomheten er forventet å holde seg på et høyt historisk nivå neste år, fastslås det i forslaget til statsbudsjett som finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger fram i dag.

Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten er anslått til 903 milliarder kroner for i år, ifølge det ferske dokumentet.

Det beløpet består av statens inntekter og utgifter knyttet til petroleumssektoren.

Neste år er anslaget 832 milliarder kroner.

- Petroleumsvirksomheten i Norge skaper store verdier for landet og bidrar til å dekke verdens, og ikke minst Europas, grunnleggende behov for energi. De store inntektene fra petroleumsvirksomheten kommer både dagens og framtidige generasjoner til gode, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Oljeproduksjonen er ventet å øke neste år, mens gassproduksjonen antas å bli redusert.

- Norge er den største produsenten og den eneste nettoeksportøren av olje og gass i Vest-Europa, og spiller en avgjørende rolle i energiforsyningen til Europa. Vi skal utvikle sokkelen videre, med et stadig større innslag av nye næringer, for å fortsatt være en stabil og langsiktig energileverandør til Europa, sier Aasland i en pressemelding fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer