Historisk innrømmelse

Kinas president Xi Jinping måtte i sin nyttårstale innrømme at det er tunge tider for flere.

INNRØMMELSE: Xi Jinping slo an en optimistisk tone i nyttårstalen, men snakket samtidig om de økonomiske utfordringene mange selskaper og kinesere sliter med. Foto: Ju Peng / Xinhua via AP / NTB
INNRØMMELSE: Xi Jinping slo an en optimistisk tone i nyttårstalen, men snakket samtidig om de økonomiske utfordringene mange selskaper og kinesere sliter med. Foto: Ju Peng / Xinhua via AP / NTB Vis mer
Publisert

Det har vært til dels store bølger i verdensøkonomien det siste året. Skyhøy inflasjon i svært mange land, stadig høyere renter og høye energipriser preget 2023.

Også i Kina merker man for alvor at man ikke lenger er inne i den sterke veksten som har karakterisert landet det siste tiåret.

- Tøff tid

I verdens nest største økonomi er de økonomiske utfordringene nå såpass framtredende at selv president Xi Jinping så seg nødt til å nevne dem i sin nyttårstale.

Det er første gang Xi Jinping har omtalt økonomiske utfordringer i sin årlige nyttårstale, som han har holdt siden 2013, skriver CNN.

Xi anerkjente nemlig at landet nå har fått økonomisk «motvind».

- Noen selskaper går gjennom ei tøff tid. Noen folk sliter med å få seg jobb og å dekke sine grunnleggende behov. Jeg har dette helt fremst i hjernebarken. Vi vil konsolidere og styrke momentumet til den økonomiske gjeninnhentingen, sier Xi.

Får ikke opp farten på økonomien

Kina-ekspert Torbjørn Færøvik sier at Xi slo an en optimistisk tone i nyttårstalen, «slik han nesten må gjøre», men at han også var innom de forskjellige utfordringene Kina har stått overfor, som har vært vanskelig å takle.

- Covid-19 sliter de ennå med ettervirkningene av. De har ikke kommet skikkelig i gang. Enkelte deler av Kina har vært rammet av flom, tyfoner, jordskjelv og naturkatastrofer. En del av problemene Kina har hatt i det siste har altså vært utenfor partiets rekkevidde, sier Færøvik til Børsen.

Bare timer før Xis nyttårstale slapp det kinesiske statistikkbyrået sin månedlige Purchasing Managers Index (PMI), en indikator for økonomisk aktivitet.

Tallene der viser den laveste aktiviteten på seks måneder, da PMI-en falt til 49 fra 49,4 måneden før.

En verdi på under 50 indikerer fallende aktivitet. Desember var også tredje måneden på rad at PMI-tallet falt.

Færøvik sier at det er «helt tydelig at Kina har problemer med å få fart på hjulene».

- De vil møte de samme problemene i 2024 som i fjor. De forventer en vekst på rundt 4-5 prosent. Isolert sett er det bra, men for et land som Kina er det likevel lavt. De er vant til høyere vekst, påpeker Færøvik.

Han føyer også til at man må ta kinesisk statistikk med en liten klype salt. Kineserne blåser nemlig gjerne opp tallene, slik at de ser større og finere ut enn de er.

- For utenlandske eksperter som følger landet så er det vanskelig å vite hvor god kinesisk økonomi er, sier Kina-eksperten.

- Kjempekrise

I desember omtalte flere eksperter Kinas økonomi som en tikkende bombe. Spesielt er det tilstanden i den kinesiske boligsektoren som har forverret seg kraftig det siste året. Mange frykter at boligmarkedet, som utgjør nær en tredjedel av Kinas økonomi, står overfor et krakk.

Skylden her får coronapandemien, som la en enorm demper på etterspørselen i boligmarkedene - samtidig som utbyggerne har pøst på med nye boligprosjekter.

Hele byer har oppstått uten at en eneste en har kjøpt bolig. Flere boligprosjekter er påbegynt og forlatt.

- 65 millioner boenheter står tomme. Det betyr at mange av de som har satset penger på å flytte inn, og mange som har satset penger på å bygge, får problemer med bankene. Når bankene får problemer med å inndrive gjeld, så går de over ende. Det er mange banker som balanserer på en knivsegg, sier Færøvik.

- Faren er at den ene konkursen drar med seg den andre, at du får mange arbeidsledige med mye ubetalt gled. Da har du en kjempekrise.

Stor arbeidsledighet blant de unge

Arbeidsledigheten er allerede et problem i Kina, selv om det er vanskelig å vite helt sikkert hvor mange det gjelder. Spesielt ille er arbeidsledigheten blant de yngste.

- Blant de mellom 16 og 26 år skal det dreie seg om 20 prosent. Det innebærer veldig mange millioner ungdommer, som ikke har noe å gjøre. Det er i seg selv en fare. Inntil videre forholder de seg i ro, men den gangen de knytter nevene og går ned storgata, da kan det blir veldig urolig i Kina, sier Færøvik.

Kina-eksperten understreker at når det gjelder Kinas økonomi, så er det mange ukjente x-er. Man vet rett og slett ikke nok.

- De spiller ikke med åpne kort. Det er det store problemet for alle som forholder seg til Kina. I USA kan vi nesten se inn på pulten til Joe Biden. De spiller med åpne kort, og vi kan se inn på statistikkene hvordan det står til, sier Færøvik.

Det kan også være en lang vei til det Kina sier de skal gjøre, og det de faktisk gjør. I 2013 lansert den kinesiske regjeringen «The Belt and Road Initiativ», som skal være en ny utgave av Silkeveien og sikre Kina tette økonomiske bånd på et internasjonalt plan.

Dette er kineserne fremdeles opptatt av, men:

- Man legger merke til at investeringene i det prosjektet krymper og krymper. Det er mye retorikk, og kanskje ikke så mye hold i det som kommer.