Historisk kollaps: - En perfekt storm

Oljeprisen fortsetter å stupe etter det som beskrives som en «historisk kollaps». - Dette er tidenes største sjokk, mener norsk oljeanalytiker.

KRAFTIG FALL: De ekstreme tiltakene som mange land har innført mot koronaviruset, har forårsaket et kraftig fall i etterspørselen etter olje. Bildet viser Johan Sverdrup, som er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
KRAFTIG FALL: De ekstreme tiltakene som mange land har innført mot koronaviruset, har forårsaket et kraftig fall i etterspørselen etter olje. Bildet viser Johan Sverdrup, som er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Oljeprisen har fortsatt sitt dramatiske fall som følge av coronapandemien. Ved 13-tida mandag var prisen på et fat nordsjøolje ned med over 11,5 prosent til rundt 22,7 dollar.

For å finne tilsvarende dagens foreløpige bunnotering på 22,58 dollar, må man så langt tilbake som til november i 2002.

Dermed fortsetter oljeprisen i full fart nedover den samme bratte bakken som åpenbarte seg denne måneden, da en lang rekke av verdens land innførte ekstreme tiltak mot coronaviruset.

- Dette er en historisk oljepriskollaps, sier Jason Bordoff, tidligere energirådgiver i Obama-administrasjonen, til Financial Times. Han mener det heller ikke er over ennå og varsler produksjonsstans for flere.

- Helt ekstreme tall

- Dette er tidenes største sjokk for oljeetterspørselen, sier Trond Omdal, oljeanalytiker og senior porteføljeforvalter i Pensum Asset Management, til Børsen.

«Alle vet hvorfor», fortsetter han og viser til den pågående nedstengningen av store deler av USA og Europa, som spesielt rammer transportsektoren som normalt utgjør mer enn 50 prosent av globalt oljeforbruk

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer