Historisk kollaps: - En perfekt storm

Oljeprisen fortsetter å stupe etter det som beskrives som en «historisk kollaps». - Dette er tidenes største sjokk, mener norsk oljeanalytiker.

KRAFTIG FALL: De ekstreme tiltakene som mange land har innført mot koronaviruset, har forårsaket et kraftig fall i etterspørselen etter olje. Bildet viser Johan Sverdrup, som er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
KRAFTIG FALL: De ekstreme tiltakene som mange land har innført mot koronaviruset, har forårsaket et kraftig fall i etterspørselen etter olje. Bildet viser Johan Sverdrup, som er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Oljeprisen har fortsatt sitt dramatiske fall som følge av coronapandemien. Ved 13-tida mandag var prisen på et fat nordsjøolje ned med over 11,5 prosent til rundt 22,7 dollar.

For å finne tilsvarende dagens foreløpige bunnotering på 22,58 dollar, må man så langt tilbake som til november i 2002.

Dermed fortsetter oljeprisen i full fart nedover den samme bratte bakken som åpenbarte seg denne måneden, da en lang rekke av verdens land innførte ekstreme tiltak mot coronaviruset.

- Dette er en historisk oljepriskollaps, sier Jason Bordoff, tidligere energirådgiver i Obama-administrasjonen, til Financial Times. Han mener det heller ikke er over ennå og varsler produksjonsstans for flere.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

- Helt ekstreme tall

- Dette er tidenes største sjokk for oljeetterspørselen, sier Trond Omdal, oljeanalytiker og senior porteføljeforvalter i Pensum Asset Management, til Børsen.

«Alle vet hvorfor», fortsetter han og viser til den pågående nedstengningen av store deler av USA og Europa, som spesielt rammer transportsektoren som normalt utgjør mer enn 50 prosent av globalt oljeforbruk

- Det kan være snakk om et fall i oljeetterspørselen i april på 15-20 millioner fat hver dag, som vil si et fall i etterspørselen på 15-20 prosent. Det er helt ekstreme tall.

Så seint som for 28 dager siden var oljeprisen på godt over 50 dollar fatet. Det var «ingen» som så det brutale fallet komme, før coronaviruset også gjorde seg gjeldende i Europa og USA.

- I tillegg til sjokket på etterspørselssiden har OPEC med Saudi-Arabia innledet en priskrig mot tidligere samarbeidsland som Russland ved å oppheve avtalen om produksjonsbegrensninger fra 1. april, og Saudi-Arabia har annonsert en økning i eksporten med nesten 50 prosent til over 10 millioner fat per dag.

Da oljekartellet OPEC og Russland møttes tidligere denne måneden var målet å få på plass en avtale om større produksjonskutt, for å bidra til å stabilisere oljeprisene. I stedet så skjedde det motsatte.

For Russland og OPEC klarte ikke å komme til noen form for enighet.

- Perfekt storm

Siden Russland ikke ble med på kutt, så valgte oljegiganten Saudi-Arabia å svare med å øke produksjonen voldsomt. Nå skal oljen flomme ut i markedet, samtidig som at etterspørselen stuper.

- En perfekt storm, mener sjefanalytiker Neil Wilson i Markets.com, ifølge The Guardian.

Det han viser til er den totale kollapsen i etterspørsel som følge av coronapandemien, samtidig som Saudi-Arabia altså har kastet seg ut i en oljepriskrig etter at Russland nektet å kutte i produksjonen.

- Vi har rett og slett ingen anelse om når etterspørselen vil løfte seg igjen. Det kan ta flere måneder før vi kommer tilbake til en form for normalitet. Samtidig som dette pågår så er Saudi-Arabia i gang med å åpne kranene. Det kommer til slutt til et punkt hvor vi ikke lenger har steder å oppbevare all oljen, mener Wilson.

Negativ oljepris

Omdal forteller om frenetisk regneaktivitet om dagen.

- Markedet regner nå på hvor fort lagrene fylles opp, og hvor langt prisene må falle før man ser at produksjonen stenges.

STORM: Etter at disse bildene av den amerikanske legen gikk viralt, har det florert av konspirasjonsteorier om Anthony Fauci i sosiale medier. Foto: AFP Vis mer

Globalt forventes at lagrene kan fylles opp innen 3-4 måneder. Omdal viser imidlertid til at lagrene enkelte steder, blant annet i deler av Nord-Amerika, vil bli fulle innen dager og uker.

- Selv om oljeprisen de fleste følger med på nå er brent og WTI (West Texas Intermediate, red.anm.), er det mange steder hvor man ikke har tilgang på hav og tankskip. I Canada og Sibir er prisene oljeprodusenter realiserer allerede under 10 dollar fatet, og i Wyoming i USA betaler man for å bli kvitt oljen, sier han.

DRAMATISK: Oljeanalytiker Trond Omdal i Pensum Asset Management legger ikke skjul på at situasjonen for oljebransjen er dramatisk. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
DRAMATISK: Oljeanalytiker Trond Omdal i Pensum Asset Management legger ikke skjul på at situasjonen for oljebransjen er dramatisk. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Nyhetsbyrået Bloomberg skrev før helgen om hvordan råoljetypen Wyoming Asphalt Sour handlet for minus 19 cent fatet. Det vil si at produsenten betalte rundt to kroner per fat til de som var villig til å ta imot råoljen.

- Går man tom for lagringsplass, så finnes det kanskje ikke så mange alternativer?

- Nei, det gjør ikke det. For mange høykostprodusenter både i Nord-Amerika, Brasil, Vest-Afrika og også eldre og mindre felt i Nordsjøen er prisene under produksjonskostnader allerede, sier Omdal som beskriver situasjonen som dramatisk.

Han mener imidlertid det er «svært lite sannsynlig» at prisen på nordsjøolje skulle kunne bli negativ som følge av den pågående krisa.

- Nei, jeg tror ikke Brent-prisen blir negativ. Det ville vært et helt ekstremt scenario.

- Kan stoppe helt opp

Omdal beskriver situasjonen som kan oppstå i løpet av de nærmeste månedene, med globale lagre som fylles opp, som unik. Han mener det er vanskelig å si hva gulvet for oljeprisen vil være, dersom ikke Saudi-Arabia, USA og Russland blir enige om koordinerte produksjonskutt.

- Det er klart at dette er nivåer som oljeindustrien ikke kan leve med. Det kan ikke fortsette veldig lenge med dagens nivåer, eller lavere, uten at det stopper helt opp, sier han.

I Norge ligger de gjennomsnittlige produksjonskostnadene på under 10 dollar fatet, for mye av oljeproduksjonen, forteller Omdal.

- Men i Canada, USA, Mexico, Brasil, Vest-Afrika og på eldre felt i Nordsjøen produseres det allerede olje under produksjons- og transportkostnader. Allerede de nærmeste ukene vil vi se produsenter begynne å stenge ned eksiterende produksjon, sier han.

- Kan det bli aktuelt å stanse produksjonen i Norge?

- En eventuell nedstengning vil nok primært være drevet av coronaviruset, og om det er mulig å opprettholde produksjonen mens man følger smittevernstiltakene. Så langt er det bare meldt om lavere aktivitet på Equinors Martin Linge felt som først er planlagt satt i produksjon i slutten av 2020, sier han.

Han viser til at olje- og gassproduksjonen i Norge normalt faller i andre og tredje kvartal på grunn av vedlikeholdsarbeid og at gassvolumer holdes tilbake på grunn av sesongmessig lav europeisk gassetterspørsel.

- Spredning av Corona-viruset kan tvert imot gjøre at vedlikehold utsettes slik vi har sett på britisk side i Nordsjøen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer