Historisk: Kutter styringsrenta til 0

- Ikke skjedd før i Norge.

Norges Bank har besluttet å redusere styringsrenten til null prosent. Beslutningen var enstemmig. Avbildet er sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Norges Bank har besluttet å redusere styringsrenten til null prosent. Beslutningen var enstemmig. Avbildet er sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rentebeslutningen var enstemmig. Coronakrisa og tiltakene for å begrense spredningen av viruset drar styringsrenta ned til historisk lavt nivå. Nemlig null.

- Aktiviteten i norsk økonomi har falt brått som følge av coronapandemien. Tilbakeslaget forsterkes av at også landene rundt oss er sterkt rammet av virusutbruddet og av at oljeprisen har falt mye. En lavere oljepris har bidratt til å svekke kronekursen, heter det i begrunnelsen fra Norges Bank.

Vil ta tid

Norges Bank fastslår at det er «uvanlig stor usikkerhet» om utviklingen framover.

- Den økonomiske aktiviteten ventes å ta seg opp etter hvert som smitteverntiltakene trappes ned, men det vil trolig ta tid før produksjonen og sysselsettingen er tilbake på samme nivå som før pandemien, heter det i pressemeldingen fra sentralbanken.

Ledighetsfrykt

Lave renter vil alene ikke forhindre at coronakrisa får store konsekvenser for norsk økonomi, men de kan bidra til at aktiviteten tar seg raskere opp når situasjonen normaliseres, mener Norges Bank.

- Norges Bank har besluttet å redusere styringsrenten til null prosent. Beslutningen var enstemmig. Aktiviteten i norsk økonomi har falt brått som følge av coronapandemien. Det økonomiske tilbakeslaget forsterkes av at landene rundt oss er hardt rammet av coronaviruset. Samtidig har oljeprisen falt mye. Vi tror aktiviteten i norsk økonomi kan falle med 5 prosent i inneværende år. Så stor nedgang er ikke opplevd siden andre verdenskrig, sier sentralbanksjefen under pressekonferansen.

Utelukker ikke ytterligere kutt

I øyeblikket er det rekordlave rentenivået bare et bidrag til å «dempe tilbakeslaget», ifølge Norges Bank.

- Vi ser ikke for oss ytterligere rentenedsettelse. Det viktigste og største grepet, gjorde vi i mars. Det er en helt ekstraordinær nedgang i norsk økonomi, fortsetter Olsen.

Sentralbanksjefen påpeker samtidig at «ingenting er utelukket».

- Vi bruker plass i rapporten på å gjenta erfaringen som andre land har hatt. Det er mulig med negative styringsrenter. I dagens situasjon er det likevel knyttet stor usikkerhet om det er effektivt. Vi signaliserer tydelig at vi ikke ser for oss ytterligere rentenedsettelse.

- Ikke skjedd før

På sikt kan rekordlav rente redusere risikoen for at arbeidsledigheten biter seg fast på et høyt nivå, mener sentralbanken. Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, er positiv til avgjørelsen som nå er kommet.

- Vi er godt fornøyde med dagens utfall. Kuttet som ble gjort under finanskrisa var veldig stort, men renta har aldri vært så lav som dette. Da sentralbanken satte ned renta til 0,25 prosent, var også det den laveste renta noensinne. Å sette den til null har derimot ikke skjedd før i Norge.

Hun mener man kan forvente å se at styringsrenta vil ligge på dagens nivå i lang tid framover - slik sentralbanksjef Øystein Olsen har skissert.

- Norges Bank har tegnet opp et forløp for norsk økonomi som innebærer en dyp nedtur i første halvår, særlig i andre kvartal, før man ser en gradvis bedring. Prognosen er ganske lik den Handelsbanken og SSB har lagt fram. Det er skissert et økonomisk bilde som er mye verre enn finanskrisen. Det er et tilbakeslag uten sidestykke i norsk økonomi. Mange deler dette synet, når man ser omfanget.

- Hva innebærer dette kuttet for boliglånskunder?

- Et rentekutt fra sentralbanken skulle gi rom for kutt i boliglånsrenta. For alle som har boliglån, vil dette hjelpe i form av lavere kostnader.

Ba om null

Due-Andresen i Handelsbanken var før dagens rentemøte ute og ba sentralbanken om å kutte renta ytterligere.

- Etter Norges Banks siste renteendring 20. mars, har utsiktene for norsk økonomi forverret seg betydelig. Dermed venter vi at sentralbanken gjør det den kan i denne krisen og setter renta ned til null, sa hun til NRK.

Eksperter og analytikere venter lav rente i lang tid framover. Statistisk sentralbyrå (SSB) anslo nylig en gradvis økning først i 2022, DNB Markets har spådd en forsiktig renteheving mot slutten av 2023, mens Nordea Markets har analysert seg fram til en uendret rente på 0,25 prosent i minst to år, ifølge NTB.

Historisk

Styringsrenta er Norges Banks viktigste virkemiddel for å stabilisere prisveksten og utviklingen i norsk økonomi.

12. mars dunket Norges Bank til med et rentekutt på 0,5 prosentpoeng, noe som brakte renten ned fra 1,5 til 1,0 prosent. Samme dag innførte regjeringen de strengeste restriksjonene i fredstid.

Bare ei drøy uke seinere gikk sentralbanken enda hardere til verks og kuttet styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, til 0,25 prosent. Aldri tidligere har styringsrenta ligget så lavt.

Etter den ekstraordinære uka i norsk historie, fulgte flere dager med krass kritikk mot en rekke norske banker som var seine med å følge etter sentralbankens rentekutt.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer