Historisk: Kutter styringsrenta til 0

- Ikke skjedd før i Norge.

Norges Bank har besluttet å redusere styringsrenten til null prosent. Beslutningen var enstemmig. Avbildet er sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Norges Bank har besluttet å redusere styringsrenten til null prosent. Beslutningen var enstemmig. Avbildet er sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rentebeslutningen var enstemmig. Coronakrisa og tiltakene for å begrense spredningen av viruset drar styringsrenta ned til historisk lavt nivå. Nemlig null.

- Aktiviteten i norsk økonomi har falt brått som følge av coronapandemien. Tilbakeslaget forsterkes av at også landene rundt oss er sterkt rammet av virusutbruddet og av at oljeprisen har falt mye. En lavere oljepris har bidratt til å svekke kronekursen, heter det i begrunnelsen fra Norges Bank.

Vil ta tid

Norges Bank fastslår at det er «uvanlig stor usikkerhet» om utviklingen framover.

- Den økonomiske aktiviteten ventes å ta seg opp etter hvert som smitteverntiltakene trappes ned, men det vil trolig ta tid før produksjonen og sysselsettingen er tilbake på samme nivå som før pandemien, heter det i pressemeldingen fra sentralbanken.

Ledighetsfrykt

Lave renter vil alene ikke forhindre at coronakrisa får store konsekvenser for norsk økonomi, men de kan bidra til at aktiviteten tar seg raskere opp når situasjonen normaliseres, mener Norges Bank.

- Norges Bank har besluttet å redusere styringsrenten til null prosent. Beslutningen var enstemmig. Aktiviteten i norsk økonomi har falt brått som følge av coronapandemien. Det økonomiske tilbakeslaget forsterkes av at landene rundt oss er hardt rammet av coronaviruset. Samtidig har oljeprisen falt mye. Vi tror aktiviteten i norsk økonomi kan falle med 5 prosent i inneværende år. Så stor nedgang er ikke opplevd siden andre verdenskrig, sier sentralbanksjefen under pressekonferansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer