Forbrukertillit:

Historisk lavt: - Store konsekvenser

Nordmenns tro på egen og landets økonomi har falt som en stein etter Russlands invasjon av Ukraina.

HISTORISK BUNNPUNKT: Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion
HISTORISK BUNNPUNKT: Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion Vis mer
Publisert

For tredje måned på rad er nordmenns tro på egen og landets økonomi lavere enn under de største økonomiske krisene de siste 20 åra.

Ferske tall viser at Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 18,4 poeng i mai. Det er et betydelig fall fra måneden før, da indeksen var på minus 14,9 poeng.

- Flere nasjonale og internasjonale kriser de siste månedene har hatt store konsekvenser for husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, i en uttalelse.

Historisk bunn

Den verste målingen i indeksens historie ble registrert i mars i år, da CCI var på minus 20,0 poeng.

De siste tre månedene er dessuten de verste målingene siden Opinion begynte å registrere CCI i 2007. Målingene overgår med det den globale finanskrisa i 2008, oljepriskrisa i 2014 og ikke minst to år med coronakrise.

Det seineste markante fallet startet mot slutten av fjoråret.

- Alle de fire indikatorene som utgjør hovedindeksen CCI ble påvirket av økte strøm- og drivstoffpriser og nye restriksjoner som følge av spredningen av omikronvarianten av coronaviruset. Det skulle vise seg at det ble starten på en lengre periode med måleverdier på minussiden, sier Høidahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer