For tredje måned på rad er nordmenns tro på egen og landets økonomi lavere enn under de største økonomiske krisene de siste 20 åra.
Ferske tall viser at Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 18,4 poeng i mai. Det er et betydelig fall fra måneden før, da indeksen var på minus 14,9 poeng.
- Flere nasjonale og internasjonale kriser de siste månedene har hatt store konsekvenser for husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, i en uttalelse.
Historisk bunn
Den verste målingen i indeksens historie ble registrert i mars i år, da CCI var på minus 20,0 poeng.
De siste tre månedene er dessuten de verste målingene siden Opinion begynte å registrere CCI i 2007. Målingene overgår med det den globale finanskrisa i 2008, oljepriskrisa i 2014 og ikke minst to år med coronakrise.

Største sjokk på 50 år
Det seineste markante fallet startet mot slutten av fjoråret.
- Alle de fire indikatorene som utgjør hovedindeksen CCI ble påvirket av økte strøm- og drivstoffpriser og nye restriksjoner som følge av spredningen av omikronvarianten av coronaviruset. Det skulle vise seg at det ble starten på en lengre periode med måleverdier på minussiden, sier Høidahl.
Opinion viser til at vedvarende høye strøm- og drivstoffpriser, økte priser på mat, samt utsikter til flere rentehevinger de neste månedene har ført til høyere levekostnader og strammere husholdningsbudsjetter for nordmenn.
- Det lave nivået for indikatoren egen økonomi nå, sammenliknet med for tolv måneder siden, er et klart tegn på det prispresset som forbrukerne føler på nå, mener Høidahl.
- Settes på prøve
Det neste dramatiske fallet kom på marsmålingen, som var den første etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar.
- Krig i Europa i kombinasjon med utfordringene nevnt, som delvis er en konsekvens av krigen, setter forbrukernes økonomi og framtidstro på prøve.
Han mener det bidrar til å forklare den historisk lave forbrukertilliten Norge har sett siden mars i år.
- Den samlede kjøpsindeksen, som sier noe om sannsynligheten for kjøp av større forbruksvarer, bil, bolig og oppussing kommende 12 måneder, har ikke vært lavere siden en enkeltmåling under finanskrisen i 2008.
Krigen i Ukraina har fått flere eksperter til å uttrykke dyp bekymring for verdensøkonomien.
- Vanskelig å unngå
Så seint som torsdag slo sjefen for Verdensbanken, David Malpass, alarm om at krigen i Ukraina kan trigge en global resesjon.

Om fryktet scenario: - Vanskelig å unngå
Malpass trakk blant annet fram at krigen har ført til et voldsomt byks i mat- og energipriser.
- Når vi ser på det globale bruttonasjonalprodukt (BNP), er det vanskelig å se hvordan vi unngår en resesjon, lyder skrekkbeskjeden fra Malpass.
Det sa han på et arrangement i regi av USAs handelskammer. En resesjon er definert som økonomisk nedgang gjennom et halvt år eller mer.
- Tanken om å doble energiprisene er nok til å utløse en resesjon i seg selv, tilføyer han, ifølge Fortune.
BNP er et mål på økonomisk vekst, og en av de viktigste måtene å måle hvor godt eller dårlig en økonomi presterer, og følges nøye av økonomer og sentralbanker.
Europa, Kina og USA ser en lavere vekst, mens utviklingsland rammes enda hardere av inflasjon, sa han.

Kan gi krise: - En katastrofe
Faller i Europa
Nordmenns fallende tro på egen og landets økonomi er heller ikke unik. Tilsvarende målinger fra flere europeiske land viser at det er mange som ser mørkt på de økonomiske framtidsutsiktene.
Børsen meldte tirsdag at den danske forbrukertillitsindeksen for mai hadde stupt til minus 22,4 poeng.
Enda verre er det når vi vender blikket over mot De britiske øyer. Forbrukertilliten der er også på et historisk dårlig nivå.

Kraftig advarsel: - Våkn opp
Ferske tall, publisert tidligere denne uka, viser at indeksen er nede på minus 40 poeng, ifølge BBC. Det er det laveste siden indeksen ble opprettet i 1974.
Den forrige bunnoteringen kom under finanskrisa i 2008, da indeksen var nede på minus 39 poeng.
- Dette betyr at forbrukertilliten nå er svakere enn i de mørkeste dagene av den globale bankkrisa, Brexits påvirkning på økonomien eller Covid-nedstengningen, uttalte Joe Stanton ved statistikkbyrået GfK tidligere denne uka.
- Et kraftig slag
Stort bedre er det ikke i Tyskland, der indeksen i slutten av april var nede i minus 26,5 poeng. Det var betydelig verre enn analytikere hadde ventet på forhånd.
- Krigen i Ukraina og den høye inflasjonen har vært et kraftig slag for forbrukertilliten. Dette betyr at forhåpninger om en bedring som følge av lettelser knyttet til pandemirestriksjoner endelig har blitt knust, sier forbrukerekspert i GfK, Rolf Buerkl, til Reuters.
Han mener at man ikke vil få se betydelig bedring før det er gjennomført vellykkede fredssamtaler i Ukraina.