Trevarer

Historisk nivå: - Ekstrem brist

Kun en gang tidligere i moderne tid har prisene på trevarer vært så ekstreme som i år.

SPRENGT: Prisene på trevirke sprenger alle grafer, ifølge en unik prishistorikk. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SPRENGT: Prisene på trevirke sprenger alle grafer, ifølge en unik prishistorikk. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Johan Freij sitter på helt unike tall. Han kan nemlig dokumentere prisstatistikken for trevarer helt tilbake til 1945.

På denne tidslinja peker 2020 og 2021 seg ut med ekstreme nivåer.

- Kun en gang tidligere i moderne tid har vi sett noe tilsvarende. Det var under byggeboomen som fulgte i årene etter andre verdenskrig. Da denne krigen ble etterfulgt av Koreakrigen, samtidig som etterspørselen etter trevarer var rekordhøy som følge av gjenoppbygging, ble det en boom i markedet og ekstreme priser, sier Freij til Børsen.

I bransjen er dette fenomenet en merkestein som omtales som Koreaboomen.

- Når jeg ser på mine historiske prisdata, er det tydelig at coronaboomen er på linje med Koreaboomen i 1951. Det er ekstremt, sier Freij.

Han er skogsjef i Danske Bank, og en av Nordens fremste til å lese og forstå trender i trevaremarkedet.

- Prisene slik vi ser dem i øyeblikket ligger utenfor alle grafer, sier Freij til Børsen.

Skal ned igjen

For folk flest har de økte prisene blant annet gitt seg utslag i at det er blitt langt dyrere å sette opp en terrasse - eller gjøre andre oppussingsprosjekter som mange jo tok fatt på da Norge (og de fleste andre land) ble coronastengt.

På det meste hadde trelastprisene gjort et hopp på 130 prosent.

Samtidig kommer nyhetene om at den internasjonale tømmerprisen er på vei ned igjen.

Konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen uttalte tidligere i høst at lavt salg av nye boliger og en brems i nordmenns iver etter å pusse opp også ville trekke i retning lavere priser.

- Det vil skje i løpet av første halvår 2022. Dette er kvalifisert gjetning, sa Sandvik til Dagens Næringsliv nylig.

Perfekt storm

Skoganalytiker Johan Freij i Danske Bank deler den oppfatningen.

- Prisene skal ned, men vi vet ikke hvor mye. Prognosene er likevel ikke at vi skal tilbake til nivåer som før pandemien, slik vi har sett i USA, sier han.

UNIKT: Skogsjef Johan Freij i Danske Bank forklarer hvorfor prisene på trevirke knuser alle rekorder. Alexander Donka
UNIKT: Skogsjef Johan Freij i Danske Bank forklarer hvorfor prisene på trevirke knuser alle rekorder. Alexander Donka Vis mer

Freij peker på nettopp USA når han skal forklare den eksplosive prisveksten på trevarer. Han beskriver flere sammenfallende faktorer som i sum førte til en perfekt storm:

- I USA ble prisene firedoblet. For det første er det et oppdemmet behov for hus etter 30 år med underleveranser i USA. Videre kom en voldsom hjemmebyggertrend og en underliggende klimadrevet trend som peker i retning av å bygge mer i tre. Dette kolliderte imidlertid med at sagbrukene kuttet kraftig i produksjonen ved inngangen av pandemien, fordi ingen kunne forutse den voldsomme hjemmebyggertrenden, forklarer Freij.

Men sammenfallet av negative faktorer stoppet ikke med dette:

- I kombinasjon med alt annet er markedet i USA, som er verdens største, rammet av et enormt utbrudd av barkbilleangrep i Canada. Det ble kort og godt en ekstrem situasjon, oppsummerer Freij.

Knappe marginer

Skogsjefen i Danske Bank mener at et noe høyere nivå på trevirke er et sunnhetstrekk.

- Sagbrukene har i årevis drevet med marginer som er så knappe at det neppe ville blitt akseptert i andre bransjer. Generelt har de tjent for lite penger. De økte marginene som nå gjør seg gjeldende i bransjen, brukes til å investere i nytt driftsutstyr blant annet. Ingen er glad for den ekstreme prisøkningen vi har sett, men et noe høyere nivå mener jeg er godt nytt, sier Freij til Børsen.

- Det er blitt framsatt kritikk om at produsentene skor seg og utnytter situasjonen?

- Den kritikken har jeg vanskelig for å forstå, rett og slett fordi inntjeningen over år har vært altfor lav. Dessuten faller kritikken på sin egen urimelighet. Hadde det vært korrekt at produsentene bare var ute etter å maksimere gevinsten, kunne de eksportert til USA der prisene som sagt ble firedoblet. Dette skjedde ikke, noe som forteller meg at det er en grunnleggende lojalitet til hjemmemarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer