Historisk sjokk: Markant forverring

NHO bremser kraftig på forventningene. Advarer om at vi ikke helt skjønner hvor ille det står til.

DYSTERT: NHO justerer kraftig ned på vekstprognosene for neste år, fra allerede beskjedent til nær bråstopp. Foto: Jil Yngeland, NTB
DYSTERT: NHO justerer kraftig ned på vekstprognosene for neste år, fra allerede beskjedent til nær bråstopp. Foto: Jil Yngeland, NTB Vis mer
Publisert

Norge kan snart ta juleferie med en noe nær historisk lav arbeidsledighet. I økonomien er det flere tegn til at vi fortsatt er inne i en høykonjunktur. Blant annet sier mer enn hver tredje NHO-bedrift at de mangler kvalifisert arbeidskraft.

Dette vil brått endre seg, advarer Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i den ferske analysen Økonomisk overblikk, som legges fram i dag.

- På tampen av 2022 ser det ut til å være en ganske stor kontrast mellom hvor vi er, og hvor vi tror vi er på vei, skriver NHOs sjeføkonom Øystein Dørum i rapporten.

Analysen konkluderer med at farta i norsk økonomi vil bremse langt kraftigere enn det tidligere prognoser har anslått.

Sjokkbrems

For bare et halvt år siden anslo NHO at norsk økonomi ville vokse med 3,5 prosent i år og beskjedne 2,2 prosent neste år. Nå er vekstanslaget for neste år ytterligere nedjustert til 0,8 prosent.

Denne kraftige bråbremsen i fastlands-BNP vil gi «stagnasjon i sysselsettingen og høyere arbeidsledighet», fastslår analysen.

Forklaringen er at hele verden suste ut av coronapandemien med store offentlige stimulanser som i sin tur ga en voldsom etterspørsel etter varer. Påfølgende vareknapphet, flaskehalser i leveransene og deretter energikrisa som følge av Russlands invasjon av Ukraina har gitt den kraftigste prisveksten i mange land på 40 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer