Historisk sjokk: Markant forverring

NHO bremser kraftig på forventningene. Advarer om at vi ikke helt skjønner hvor ille det står til.

DYSTERT: NHO justerer kraftig ned på vekstprognosene for neste år, fra allerede beskjedent til nær bråstopp. Foto: Jil Yngeland, NTB
DYSTERT: NHO justerer kraftig ned på vekstprognosene for neste år, fra allerede beskjedent til nær bråstopp. Foto: Jil Yngeland, NTB Vis mer
Publisert

Norge kan snart ta juleferie med en noe nær historisk lav arbeidsledighet. I økonomien er det flere tegn til at vi fortsatt er inne i en høykonjunktur. Blant annet sier mer enn hver tredje NHO-bedrift at de mangler kvalifisert arbeidskraft.

Dette vil brått endre seg, advarer Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i den ferske analysen Økonomisk overblikk, som legges fram i dag.

- På tampen av 2022 ser det ut til å være en ganske stor kontrast mellom hvor vi er, og hvor vi tror vi er på vei, skriver NHOs sjeføkonom Øystein Dørum i rapporten.

Analysen konkluderer med at farta i norsk økonomi vil bremse langt kraftigere enn det tidligere prognoser har anslått.

Sjokkbrems

For bare et halvt år siden anslo NHO at norsk økonomi ville vokse med 3,5 prosent i år og beskjedne 2,2 prosent neste år. Nå er vekstanslaget for neste år ytterligere nedjustert til 0,8 prosent.

Denne kraftige bråbremsen i fastlands-BNP vil gi «stagnasjon i sysselsettingen og høyere arbeidsledighet», fastslår analysen.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

Forklaringen er at hele verden suste ut av coronapandemien med store offentlige stimulanser som i sin tur ga en voldsom etterspørsel etter varer. Påfølgende vareknapphet, flaskehalser i leveransene og deretter energikrisa som følge av Russlands invasjon av Ukraina har gitt den kraftigste prisveksten i mange land på 40 år.

Når sentralbankene deretter svarer med kraftige rentehopp, blir det dobbelt opp med økte utgifter for bedrifter og forbrukere.

Når vi får mindre å rutte med, synker også framtidsoptimismen. Og vi blir enda mer forsiktige.

«Både prisvekst og rentehopp reduserer husholdningenes kjøpekraft, og i mange land er forbrukertilliten – synet på landets og egen økonomi – på sitt laveste noensinne», skriver Dørum i den ferske NHO-analysen.

Historisk sjokk

De samme faktorene som bremser veksten hos Norges handelspartnere, påvirker også norsk økonomi:

- I 2022 har norske bedrifter opplevd et historisk kostnadssjokk. Prisene på fastlandsbedriftenes vareinnsats har økt med 17 prosent det siste året. Det er ifølge SSB det høyeste på i hvert fall 40 år. Seks av sju NHO-bedrifter beskriver kostnadsveksten som unormalt høy, påpeker Dørum.

ALVORLIG: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreket alvoret i en tale på en sikkerhetskonferanse i Tyskland 30. november. Video: Reuters. Vis mer

Dette påvirker lysten - og i mange tilfeller også evnen - til å gå løs på nye investeringer:

Blant NHOs medlemsbedrifter er det nå bare 7 prosent som ser for seg økte investeringer framover, mens 44 prosent venter lavere investeringer.

- Nettoen på minus 37 prosent har bare vært lavere én gang tidligere, nemlig i andre kvartal 2020, fastslår Dørum.

Dermed ligger det også an til at tida med jobbvekst er over for denne gang.

Ifølge NHOs interne undersøkelser sier fortsatt hver åttende bedrift at de skal øke sysselsettingen, men dobbelt så mange skal redusere den.

- Nettotallet er det laveste siden finanskrisen, bemerker Dørum.

Arbeidsledigheten anslås i NHOs ferske prognose til å øke til 3,8 prosent neste år. Der vil den ligge i hvert fall de neste tre åra.

- Markant forverring

Alt dette betyr solide innhogg i nordmenns privatøkonomi.

- Norske husholdninger har på kort tid fått en markant forverring av kjøpekraften, sier Dørum.

NHO-økonomen viser til at årets lønnsvekst ligger an til å ende nær den anslåtte normen på 3,7 prosent. En prisvekst på vel 5,5 prosent gir dermed en reallønnsnedgang på 1,5 til 2 prosent.

Uten strømstøtten ville nedgangen vært på ytterligere 2 prosent, men dette nulles ut av at den overraskende høye prisveksten har gitt oss fire rentehevinger på rad.

- Vi regner med at styringsrenta skal opp til 2,75 prosent nå i desember og videre til 3 prosent på nyåret. De påfølgende hevingene i boliglånsrentene vil redusere kjøpekraften i en gjennomsnittlig husholdning med minst et par prosent, advarer Dørum.

NHO anslår at boligprisene som følge av dette vil fortsette ferden nedover. Neste år med et fall på 6 prosent, etterfulgt av en særdeles forsiktig oppgang på henholdsvis 1,8 prosent og 1,3 prosent de to påfølgende åra.

Lyspunkter og usikkerheter

Er det så ingen lyspunkter i dette dystre bildet?

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum finner muligens et par.

For det første kan det tenkes at bedriftene vil være forsiktige med å gå til oppsigelser, fordi erfaringen tilsier at det kan bli vanskelig å få tilbake kvalifisert arbeidskraft når vi en gang skal tilbake til litt bedre tider igjen.

Dessuten er det slik at den lavere etterspørselen globalt allerede har bidratt til å løse opp flaskehalsene i varekjedene.

På toppen av dette har prisene på råvarer, transport og energi falt, til dels kraftig. «Prissjokket som har dratt inflasjonsratene opp, har således snudd til det motsatte», noe som kan bety at «sentralbankene snart har nådd rentetoppen», heter det i NHO-analysen.

Usikkerhetsmomenter? Flere! Ikke minst knyttet til energisituasjonen, som påvirkes både av været og mulige ytterligere kutt i russisk produksjon.

Dørum utelukker heller ikke at inflasjonen kan ha bitt seg fast.

- For norsk økonomi er usikkerheten særlig knyttet til tre forhold, skriver Dørum i analysen:

- For det første hvor dyp og eventuelt langvarig nedturen rundt oss vil bli. For det andre hvordan energiprisene vil utvikle seg, som på sin side blant annet er væravhengig. Og for det tredje hvordan usikkerhet og svak inntektsutvikling vil påvirke atferden til forbrukere og bedrifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer