Historisk sjokk: Markant forverring

NHO bremser kraftig på forventningene. Advarer om at vi ikke helt skjønner hvor ille det står til.

DYSTERT: NHO justerer kraftig ned på vekstprognosene for neste år, fra allerede beskjedent til nær bråstopp. Foto: Jil Yngeland, NTB
DYSTERT: NHO justerer kraftig ned på vekstprognosene for neste år, fra allerede beskjedent til nær bråstopp. Foto: Jil Yngeland, NTB Vis mer
Publisert

Norge kan snart ta juleferie med en noe nær historisk lav arbeidsledighet. I økonomien er det flere tegn til at vi fortsatt er inne i en høykonjunktur. Blant annet sier mer enn hver tredje NHO-bedrift at de mangler kvalifisert arbeidskraft.

Dette vil brått endre seg, advarer Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i den ferske analysen Økonomisk overblikk, som legges fram i dag.

- På tampen av 2022 ser det ut til å være en ganske stor kontrast mellom hvor vi er, og hvor vi tror vi er på vei, skriver NHOs sjeføkonom Øystein Dørum i rapporten.

Analysen konkluderer med at farta i norsk økonomi vil bremse langt kraftigere enn det tidligere prognoser har anslått.

Sjokkbrems

For bare et halvt år siden anslo NHO at norsk økonomi ville vokse med 3,5 prosent i år og beskjedne 2,2 prosent neste år. Nå er vekstanslaget for neste år ytterligere nedjustert til 0,8 prosent.

Denne kraftige bråbremsen i fastlands-BNP vil gi «stagnasjon i sysselsettingen og høyere arbeidsledighet», fastslår analysen.

Forklaringen er at hele verden suste ut av coronapandemien med store offentlige stimulanser som i sin tur ga en voldsom etterspørsel etter varer. Påfølgende vareknapphet, flaskehalser i leveransene og deretter energikrisa som følge av Russlands invasjon av Ukraina har gitt den kraftigste prisveksten i mange land på 40 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.