Historisk svak: «Alvorlig svekket»

Kronekursen er på et historisk lavt nivå. Det kan presse Norges Bank til å reagerer med kraftigere rentelut.

HISTORISK SVAK: Den norske krona er historisk svak for tida. Det kan tvinge fram høyere rente, mener økonomer. Foto: Berit Roald / NTB
HISTORISK SVAK: Den norske krona er historisk svak for tida. Det kan tvinge fram høyere rente, mener økonomer. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Med unntak av under pandemien så har ikke krona vært så svak mot euro eller dollar noensinne. Jeg har sjekket tilbake til 80-tallet - den er på helt uvanlig svake nivåer, sier sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen.

En krone som har vært svak en stund ble ytterligere svekket tirsdag. Da antydet USAs sentralbanksjef Jerome Powell at renta i USA må skrus opp høyere enn først antatt.

- Hvis totalbildet viser at en raskere renteøkning er nødvendig, står vi klare til å øke takten i rentehevingene, sa Powell.

«Alvorlig press»

Det førte til umiddelbare reaksjoner i valutamarkedene. I en analyse skriver seniorstrateg Dane Cekov i Nordea at krona ble «betydelig svekket» som følge av Powells uttalelser.

Dollarkursen steg fra 10,40 til 10,70, og euroen fra 10,10 til 10,30.

«Vi mener at krona vil forbli under alvorlig press i de kommende ukene, og en eurokurs på 11,50 og dollarkurs på 11,15 er langt fra usannsynlig», skriver Cekov.

Due-Andresen forklarer at krona vanligvis svekker seg hvis oljeprisen faller, eller hvis det er urolige tider internasjonalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer