Historisk svak krone - dette blir dyrere

Prisene har skutt i været ved starten av året. Og mer kan det bli.

KRONEREKORD: Aldri har fått fått så lite i utlandet for norske kroner. Det slår ut på prisene på handleturen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
KRONEREKORD: Aldri har fått fått så lite i utlandet for norske kroner. Det slår ut på prisene på handleturen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens børser skjelver av frykt for coronaviruset. Urolighetene slår direkte inn på kronekursen, som sank til rekordsvakt nivå fredag.

En euro kostet fredag rekordhøye 10,40 kroner, mens kursen mot en dollar steg til 9,44 - det høyeste nivået siden 2001.

Trangt i døra

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets forklarer hva som skjer og hvorfor:

- Det er ikke slik at svekkelsen i kronekursen kan forklares ut fra grunnleggende forhold i norsk økonomi. Dette er derimot tydelig knyttet til uroen i markedene og frykten for mer uro framover, sier han.

Når kursen først begynner å røre på seg, får det en selvforsterkende effekt.

- Investorer har erfart at når mange begynner å frykte for bevegelser i kronekursen, så kan det bli trangt i døra når de skal ut. Vi har hatt svak krone lenge. Men når vi nå sprenger grenser, så blir aktørene ekstra forsiktige. Det skjer både i aksjemarkedet, og i alt annet som vurderes som usikkert, sier Aamdal.

Drevet av frykt

Gull, amerikanske dollar og statsobligasjoner er ansett som trygge havner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer