Historisk svak krone - dette blir dyrere

Prisene har skutt i været ved starten av året. Og mer kan det bli.

KRONEREKORD: Aldri har fått fått så lite i utlandet for norske kroner. Det slår ut på prisene på handleturen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
KRONEREKORD: Aldri har fått fått så lite i utlandet for norske kroner. Det slår ut på prisene på handleturen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens børser skjelver av frykt for coronaviruset. Urolighetene slår direkte inn på kronekursen, som sank til rekordsvakt nivå fredag.

En euro kostet fredag rekordhøye 10,40 kroner, mens kursen mot en dollar steg til 9,44 - det høyeste nivået siden 2001.

Trangt i døra

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets forklarer hva som skjer og hvorfor:

- Det er ikke slik at svekkelsen i kronekursen kan forklares ut fra grunnleggende forhold i norsk økonomi. Dette er derimot tydelig knyttet til uroen i markedene og frykten for mer uro framover, sier han.

Når kursen først begynner å røre på seg, får det en selvforsterkende effekt.

- Investorer har erfart at når mange begynner å frykte for bevegelser i kronekursen, så kan det bli trangt i døra når de skal ut. Vi har hatt svak krone lenge. Men når vi nå sprenger grenser, så blir aktørene ekstra forsiktige. Det skjer både i aksjemarkedet, og i alt annet som vurderes som usikkert, sier Aamdal.

Drevet av frykt

Gull, amerikanske dollar og statsobligasjoner er ansett som trygge havner.

Mens indeksen som måler krona mot valutaene til våre viktigste handelspartnere aldri tidligere har vært så svak som nå, ifølge Norges Banks oversikt.

- Hvorfor er norske kroner sett på som en utrygg havn i urolige tider? Er det rasjonelt?

- Både ja og nei. Vi oppfatter jo norsk økonomi som solid, I hvert fall sammenliknet med mange andre land. Men krona er en ganske liten valuta. Og hvis aktørene frykter at andre aktører vil selge seg ut og kursen dermed vil svekke seg, ja så er det bare å skynde seg å selge unna. Da er det den rasjonaliteten som gjelder, selv om de fundamentale forholdene ikke tilsier det, sier Aamdal til Børsen.

Dyrere ferie i utlandet

Rekordprisene på euro og dollar betyr tre ting:

* Utenlandsferien blir dyrere.

* Det blir dyrere å kjøpe varer fra utlandet i euro og dollar.

* Mens norske bedrifter som selger sine varer til utlandet i utgangspunktet får økt lønnsomhet - riktig nok forutsatt at etterspørselen ikke synker.

- Bare i løpet av de siste to ukene er prisen på en euro økt med 30 øre. Det innebærer at en middag til 250 euro har økt i pris målt i norske kroner fra 1501 krone til 1560 kroner, sier Aamdal.

- Høres ikke katastrofalt ut?

- Da euroen kostet 7 kroner, var det langt kraftigere vekst i nordmenns forbruk i utlandet enn her hjemme. Nå er forbruksveksten ute og hjemme omtrent lik hverandre. Sånn sett ser det ut til at husholdningene tåler dette greit, og det egentlig er blitt en grei balanse, sier Aamdal.

Også dette blir dyrere

Men nå viser det seg at det er ikke bare utenlandsferien som blir dyrere.

I løpet av årets første måned spratt prisene på importerte varer opp med 2,4 prosent, det høyeste hoppet på én måned på fire år. Og langt over prisveksten på alle varer - som endte på 0,3 prosent.

Størst prisøkning var det på klær, møbler og interiør, ifølge oversikten Børsen har fått fra handelsorganisasjonen Virke, basert på tall fra SSB.

Møbler og interiør spratt i været med 10,9 prosent i januar - mer enn tre ganger så høyt som månedene før.

Klær ble 5,5 prosent dyrere i årets første måned - mer enn fem ganger så mye som i månedene før.

- De som handler i dollar og euro har lenge hatt tøffe tider som følge av svak krone, og prisene har økt gjennom 2019 på møbler og klær, sier Bror William Stende som er bransjedirektør i Virke faghandel til Børsen.

Prishoppet i januar har derimot lite eller ikke noe å gjøre med coronafrykt, børsnedgang eller svekket kronekurs, forteller han.

Mer prisvekst kommer

- Regningene for varer som er på vei inn i butikkene nå, kan bli tøffe å ta for mange. Men i stor grad er jo prisene i butikk satt, og det er ikke bare å ta dette videre til forbruker. De utslagene vi ser på kronekursen nå, slår ikke umiddelbart ut. Det vil nok måtte komme, men på et seinere tidspunkt, sier Stende.

- Og i mellomtida?

- Så vil det gå ut over marginene til de som importerer. Mange bransjer er også preget av tøff konkurranse, som klær og sportsutstyr. Da er det også vanskeligere å ta prisvekst på import rett over til forbruker. Dessuten er markedet mer globalt. Når forbruker kan handle hva som helst på nett, er det ikke bare å øke prisene her hjemme, sier Stende.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer