Historisk svak utvikling

Kinas økonomi stupte til historisk lave tall i årets tre første måneder.

STUPTE: Verdens nest største økonomi stupte med formidable 6,8 prosent i årets første kvartal. Foto: NTB scanpix/Nicolas Asfouri/AFP
STUPTE: Verdens nest største økonomi stupte med formidable 6,8 prosent i årets første kvartal. Foto: NTB scanpix/Nicolas Asfouri/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Kinas økonomi vokste med 6,1 prosent i fjor, ble det regnet som et uvanlig svakt år.

Så kom coronaviruset, total nedstengning og det største tilbakeslaget for økonomien siden slutten av kulturrevolusjonen i 1976.

Verdens nest største økonomi stupte med formidable 6,8 prosent i årets første kvartal, ifølge tall som Kinas nasjonale statistikkbyrå la fram fredag.

Større enn spådd

Fallet er større enn fryktet. Analytikere som Reuters hentet inn prognoser fra, spådde en tilbakegang på 6,5 prosent i årets tre første måneder.

Kina har ikke hatt et helt år med negative tall i økonomisk utvikling siden 1976, og har aldri hatt tilbakegang over et helt kvartal siden 1992, ifølge Reuters.

Folk handler ikke

Nøkkeltall viser at industriproduksjonen stupte med 8,4 prosent, detaljvarehandelen med 19 prosent og forbruksvarer med 15,8 prosent. Varehandel over nett økte med 5,9 prosent.

Og selv om industriproduksjonen nå har startet opp igjen, er det langt fra lyse utsikter framover. Pandemien gjør at den globale etterspørselen etter eksportvarer fra Kina synker, samtidig som kinesiske forbrukere holder tilbake.

Begge deler bekymrer sjeføkonom Bo Zhuang ved TS Lombard.

– Shoppingsentrene er åpnet igjen, men folk handler ikke. Det er nøkkelen, sier han til CNBC.

Hans spådom er at industriproduksjon og eksport kan falle ytterligere i april og mai.

Brems ut året

Like dystre utsikter ser ikke statistikkbyråets talsmann Shengyong Mao.

Han forventer en vekst i Kinas økonomi over 5 prosent i år og neste år, ifølge CNBCs oversettelse fra mandarin.

På den annen side forventer gjennomsnittet av analytikere som Reuters har innhentet prognoser fra, en kraftig nedbremsing til en årsvekst på 2,5 prosent for 2020.

Børsene opp

I det store bildet var det massive fallet i kinesisk økonomi som forventet. De asiatiske børsene steg i gjennomsnitt med 3,2 prosent i natt.

– Det er naturlig å anta at den positive stemningen i Asia vil hjelpe børsene i Europa i dag, inkludert Oslo Børs, skriver analytiker Roger Berntsen i morgenrapporten fra Nordnet.

Han spår en oppgang på 2,5 prosent fra start på Oslo Børs fredag.

KOMA: Yanira Soriano ble lagt i koma med COVID-19, to uker før termin. Legene måtte ta keisersnitt, men da var ikke Soriano ved bevissthet. Her får hun møte sønnen for første gang. Video: CNN/KAMERAONE, Dagbladet TV 16. april 2020. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer