Historisk svak utvikling

Kinas økonomi stupte til historisk lave tall i årets tre første måneder.

STUPTE: Verdens nest største økonomi stupte med formidable 6,8 prosent i årets første kvartal. Foto: NTB scanpix/Nicolas Asfouri/AFP
STUPTE: Verdens nest største økonomi stupte med formidable 6,8 prosent i årets første kvartal. Foto: NTB scanpix/Nicolas Asfouri/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Kinas økonomi vokste med 6,1 prosent i fjor, ble det regnet som et uvanlig svakt år.

Så kom coronaviruset, total nedstengning og det største tilbakeslaget for økonomien siden slutten av kulturrevolusjonen i 1976.

Verdens nest største økonomi stupte med formidable 6,8 prosent i årets første kvartal, ifølge tall som Kinas nasjonale statistikkbyrå la fram fredag.

Større enn spådd

Fallet er større enn fryktet. Analytikere som Reuters hentet inn prognoser fra, spådde en tilbakegang på 6,5 prosent i årets tre første måneder.

Kina har ikke hatt et helt år med negative tall i økonomisk utvikling siden 1976, og har aldri hatt tilbakegang over et helt kvartal siden 1992, ifølge Reuters.

Folk handler ikke

Nøkkeltall viser at industriproduksjonen stupte med 8,4 prosent, detaljvarehandelen med 19 prosent og forbruksvarer med 15,8 prosent. Varehandel over nett økte med 5,9 prosent.

Og selv om industriproduksjonen nå har startet opp igjen, er det langt fra lyse utsikter framover. Pandemien gjør at den globale etterspørselen etter eksportvarer fra Kina synker, samtidig som kinesiske forbrukere holder tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer