Historisk utvikling: Frykter «voldsom» prisvekst

Da coronakrisa kom til Norge, spådde «alle» et brutalt fall i boligprisene. Torsdag kom tallene som viser en historisk prisvekst i mai.

REKORD: Boligpristallene for denne måneden viser en historisk prisvekst i mai. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 1,9 prosent i mai i år. Korrigert for sesongvariasjoner har prisene gått opp med 1,4 prosent. Boligprisene i landet er med det nå 2,5 prosent høyere enn for et år siden.

Det viser ferske tall for boligprisene i Norge i mai i år, som Eiendom Norge la fram under en pressekonferanse torsdag.

- Boligprisene steg kraftig i alle områder i Norge i mai. Dette er den sterkeste oppgangen i en mai måned i boligprisstatistikkens historie, og utviklingen mer enn korrigerer det sesongkorrigerte fallet i boligprisene i mars og april i kjølvannet av tiltakene mot korona-utbruddet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Det er et fundamentalt brudd med alle framtidsutsiktene som ble lagt fram av landets eksperter da coronakrisa nådde Norge. I mars anslo NHO at boligprisene ville falle med voldsomme åtte prosent i år, og så seint som 5. mai anslo DNB Markets at boligprisene ville falle med 4,3 prosent i år.

Det ville i så fall ha utgjort det kraftigste fallet siden finanskrisen.

I stedet melder Eiendom Norge i dag om den kraftigste oppgangen som noen gang er registrert i boligprisstatistikken for måneden mai. Grafen under går med andre ord i motsatt retning av hva ekspertene inntil nylig hadde anslått:

Fortsetter oppover: Grafen viser boligprisutvikling etter beregning av boligprisindeks. Mens ekspertene spådde et brutalt fall som følge av coronakrisa, har i stedet boligprisene fortsatt å øke. Skjermdump: Eiendom Norge
Fortsetter oppover: Grafen viser boligprisutvikling etter beregning av boligprisindeks. Mens ekspertene spådde et brutalt fall som følge av coronakrisa, har i stedet boligprisene fortsatt å øke. Skjermdump: Eiendom Norge Vis mer

Ingen «vårflom»

Han mener prisoppgangen må sees i lys av gjennåpningen av samfunnet, samt den kraftige økonomiske stimulansen av den rekordlave styringsrenten fra Norges Bank.

- Til tross for den kraftige prisoppgangen fortsetter fallet i antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg. I mai og juni pleier normalt den såkalte «vårflommen» å sette inn i det norske boligmarkedet, men denne har så langt uteblitt.

Selv om prisene øker, blir det solgt langt færre boliger i Norge enn på samme tid i fjor.

I mai i år ble det solgt 9 615 boliger i Norge. Det er 7,7 prosent færre enn i tilsvarende måned i fjor.

Tilsvarende tall for året så langt, viser at det er solgt 37 931 boliger i Norge, noe som er 5,5 prosent færre enn på samme tid i 2019, ifølge tall fra Eiendom Norge.

Frykter voldsom prisvekst

I mai i år ble det lagt ut 11 217 boliger til salgs i Norge, noe som er 18,4 prosent færre enn i samme måned i 2019, viser tallene fra Eiendom Norge.

- Husholdninger som har planlagt å kjøpe eller selge bolig, kan nå være tryggere på å komme ut igjen. Vi har fått en form for stabilitet på markedet igjen, som bør gjøre usikkerheten mindre.

Under pressekonferansen torsdag formiddag trekker Lauridsen konkret fram en nær bråstans i boligbygging i Oslo, og varsler en voldsom prisvekst framover.

- Vi er redde for at vi kan komme til å se en voldsom prisvekst i Oslo, hvis man ikke får styrket tilbudssiden framover, sier Lauridsen og legger seinere til:

- På lengre sikt er vi spesielt bekymret for at det kommer til å bli bygd mindre enn behovet i Oslo. Da er «bremser» som Coronaviruset ekstra farlig.

Tallene overrasket

I en periode hvor coronapandemien har ført til økonomiske bekymringer hos mange, har det vært stor spenning knyttet til boligprisutviklingen.

Forrige måned ble mange derfor overrasket da tallene viste at boligprisene i april hadde steget med 0,5 prosent etter et fall på 1,4 prosent i mars, som var den første «coronamåneden» her til lands.

Prisutviklingen har dermed vært langt mindre dramatisk enn de dystre spådommene som ble utarbeidet i dagene etter at regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid 12. mars.

Da antok flere eksperter at bunnen ville falle ut av markedet og prisene stupe med så mye som inntil 8 prosent.

Overrasket seg selv

I forkant av Eiendom Norges prisstatistikk har det kommet drypp som pekte i retning oppgang.

Obos rapporterte tirsdag denne uka om en prisøkning i mai på 1,9 prosent på landsbasis og 1,1 prosent i Oslo.

Dagen etter kom tall fra DNB Eiendom som indikerte en oppgang på rundt 1 prosent både i Oslo og på landsbasis for mai måned.

- Det betyr at coronakrisa knapt har hatt noen innvirkning på boligprisene så langt, uttalte DNB Eiendoms sjef Terje Buraas til Børsen.

Tallene kom som en overraskelse. Så seint som 5. mai anslo DNB Markets at boligprisene ville falle 4,3 prosent i år, noe som ville være det kraftigste fallet siden finanskrisen 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer