Eksportverdien for norsk sjømat endte på hele 15,4 milliarder kroner i oktober, viser ferske tall fra Norges sjømatråd.
Det er en økning på 3,3 milliarder kroner, eller 27 prosent, fra samme måned i fjor, og rekordhøy eksportverdi for norsk sjømat i en enkeltmåned.
- Det er veldig sterke tall og sterkere enn forventet, gitt situasjonen vi har i Europa med økte priser både på mat og energi. Folk har generelt mindre å rutte med, sier lakseanalytiker i Norges sjømatråd, Paul T. Aandahl, til Børsen.

Tordner mot lakserikinger: - Slutt å syt!
Administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd sier:
- Norsk sjømateksport opplevde en historisk vekst i oktober. Verdien på 15 milliarder kroner er ikke bare en solid rekord. Det betyr at vi hver eneste dag i denne måneden eksporterte sjømat for i underkant av 500 millioner kroner. Det er enorme tall og forteller hvor viktig denne næringen er for Norge.
Årsrekorden knust
Hittil i år har Norge eksportert sjømat for totalt 123,9 milliarder kroner, og dermed er også rekorden fra i fjor på 120,8 milliarder (for hele året totalt) allerede slått.
Med samme utvikling for årets gjenværende to måneder vil eksportverdien av norsk sjømat for hele 2022 passere 150 milliarder kroner med god margin, ifølge Norges sjømatråd.

SV til laksebaronene: - Stygge trusler
- Hva driver veksten?
- Det er i første rekke prisøkninger som er den store driveren, også økt volum nå i september, og vi har en svekket norsk krone. Når det gjelder laks så øker vi også foredlingsgraden, vi produserer litt mer filet, altså dyrere produkter. Den økte foredlinga bidrar også til verdiøkningen, sier Aandahl.
- Ikke sett en sånn tendens
De største markedene for norsk sjømateksport i oktober var Polen, USA og Danmark.

Sp-ordfører refser lakseskatt: - Absurd
De svært sterke eksporttallene kommer til tross for store økonomiske utfordringer, der Europa kan stå overfor resesjon. Galopperende inflasjon og skyhøye priser på mat og energi kaster faretruende skygger over vestlige økonomier.
Høy matinflasjon over hele verden bidrar til å løfte eksportprisene på norsk sjømat, men en svakere norsk krone også har bidratt positivt, opplyser Norges sjømatråd.
- Vi har jo forventa at folk skal kjøpe billigere mat, gå vekk fra den relativt dyre laksen, gå mindre ute på restaurant mer hjemme, men foreløpig har vi ikke sett en sånn tendens - det overrasker litt, fortsetter Aandahl.
Oktober måned har en rekordhøy eksportverdi for en rekke sjømatarter, deriblant torsk. Ørret, sei, hyse, uer og laks og reker.
- Negative konsekvenser
En nærmest samlet oppdrettsnæring har revet seg i håret etter at Vedum og Støre lanserte grunnrenteskatten på oppdrett, såkalt lakseskatt, tidligere i høst.

Laksemilliardær om sjokkskatt:- Staten raner kysten
- Det skrikes om dårligere tider, blant annet på grunn av lakseskatten. Tyder ikke disse tallene på at det går ganske greit?
- Ja, det gjør det, men lakseskatten har noen andre negative konsekvenser som vi kanskje ikke ser før til neste år. Produksjonen i sjøen går jo som normalt, sier Aandahl.
Nylig ble det kjent at regjeringen vil se nærmere på oppdrettsaktivitet til havs. Det kan bety flere tusen nye arbeidsplasser. Så langt har Norge bare hatt havbruk nær land.

Lakseriking raser: - Vinglete
- Hva kan det gjøre med tallene?
- På sikt så betyr det at volumene vil øke. Men det vi har sett siden 2002 er at vi har hatt en stigende pristrend, og det betyr at etterspørselsveksten har være større enn volumveksten, har ikke klart å holde tritt med etterspørselen i produksjonen. Selv om det åpnes opp for oppdrett til havs, vil det ta mange år før at volumene får noen vesentlig betydning for den globale produksjonen.