Hittegods: De villeste luksusfunnene

Får inn enkeltobjekter til flere hundre tusen kroner - som ingen savner.

FORGLEMMEGEI: Hvert år legger tusenvis av passasjerer fra seg et voldsomt antall personlige eiendeler rundt og på flyplasser. Et stort volum, deriblant gjenstander av høy verdi, blir aldri etterlyst eller hentet. Foto: Anders Britts / TT-Scanpix
FORGLEMMEGEI: Hvert år legger tusenvis av passasjerer fra seg et voldsomt antall personlige eiendeler rundt og på flyplasser. Et stort volum, deriblant gjenstander av høy verdi, blir aldri etterlyst eller hentet. Foto: Anders Britts / TT-Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke uvanlig at folk glemmer verdigjenstander, men denne klokka er nok en av de dyreste jeg har erfart at vi har fått inn, sier driftssjef for hittegodsavdelingen ved Oslo Lufthavn, Per Julius Helweg, til Børsen.

Hvert år haster millioner av passasjerer gjennom terminalen ved Norges hovedflyplass Gardermoen. I kampens hete legger vi fra oss både mobiltelefoner, PC-er, lommebøker, klær og smykker - ja, til og med beinproteser, pustemaskiner og sexleketøy.

- Jeg blir nesten ikke overrasket lenger.

Foruten funn av den kuriøse sorten, havner også større verdisaker i glemmekassa. Gjenstander som aldri blir meldt savnet.

- Luringer

Nylig sto Helweg og hans kolleger overfor et slikt tilfelle da en luksusklokke til 260 000 kroner fant veien til hittegodskontoret. Etter at Mitt Jessheim først omtalte saken, har tre personer meldt seg som potensiell eier.

- Vi er vanligvis forsiktig med å gå ut med detaljer i mediene, da det alltid er noen luringer som ringer. Disse tre mente alle at det var deres klokke, men den rettmessige eieren meldte seg aldri til oss, så vi leverte den videre til namsmannen, forteller Helweg.

Av andre, kostbare effekter som hittegodskontoret har mottatt, nevner driftssjefen blant annet en lommebok med 35 000 i kontanter, samt et verdifullt maleri.

Det er langt fra det eneste.

STJERNE: Cristiano Ronaldo har tjent gode penger på fotballkarrieren, og litt av det velger han på bruke på luksus. Video: Rødt Kort Vis mer

Stort kunstfunn

Svenske Daniel Arréhn er administrerende direktør i MissingX - en programvare som katalogfører glemte gjenstander på flyplasser verden over.

Systemet har i dag registrert 297 lommebøker eller håndvesker, 131 iPhoner, 162 iPad-nettbrett, 31 bilnøkler og 28 kameraer. Blant annet.

Har man ved en glipp lagt fra seg noe i sikkerhetskontrollen, på flyplassterminalen, flyet, eller flytoget, kan man sjekke på nettet om objektet er funnet og levert på hittegodskontoret.

Artikkelen fortsetter under:

Med 15 års fartstid i bransjen, har Arréhn vært vitne til de mest forbløffende tilfeller av gjenglemte saker. Blant annet minnes han en episode fra 2012.

- Jeg har blant annet drevet hittegodskontoret på Heathrow flyplass. Der fikk vi inn et fotografi i svart-hvitt som vi rullet sammen, satte et gummistrikk på og sendte til auksjon etter tre måneder, sier Arréhn til Børsen.

- Det fotografiet viste seg i ettertid å være fra en kjent kunstner som nylig hadde gått bort. Det ble solgt for 13 000 pund (120 000 norske kroner etter daværende kurs, journ.anm.).

Millionverdi

Han forteller at det heller ikke var uvanlig å få inn luksusklokker i samme prissjiktet som tidligere nevnt.

- Hver måned kom det inn klokker i samme prisklasse som den på Gardermoen. I tillegg fikk vi inn mye gull. Det er mange, spesielt fra Asia, som reiser med gull som de klarer å legge fra seg. Av ulike årsaker blir mye aldri hentet ut.

Arréhn nevner også et voldsomt antall med eksklusive Montblanc-penner. Disse har gjerne en verdi på mellom 5000-10 000 kroner.

- Da er det gjerne forretningsmenn på reise som glemmer det ved sikkerhetskontrollen, forklarer han.

Midt i det enorme volumet av gjenstander som aldri blir etterlyst, finnes det også solskinnshistorier.

- I løpet av min tid fikk vi også inn mye på juvelfronten. En gang mottok vi to store diamanter som var verdt 100-150 000 pund (drøye 1,7 millioner norske kroner etter dagens kurs, journ.anm.). Da fant vi riktignok eieren, sier han og ler.

Havner i kverna

Ved Oslo Lufthavn strømmer det om lag inn 60 000 gjenglemte gjenstander årlig. Under coronapandemien har flytrafikken riktignok vært kraftig redusert, noe som har gitt utslag på antallet.

- Nå har vi vært nede på 35 per dag, opplyser Helweg.

Etter norsk hittegodslov skal alle gjenstander ligge i tre måneder, før det kan gå på auksjon, til veldedighet eller makuleres. Sistnevnte utvei er av hensyn til personvern, og omfatter gjerne mobiltelefoner og PC-er.

Gro Elisabeth Kopperud ved Ullensaker lensmannskontor har ført politiets hittegodsauksjoner siden 1998 - fram til januar i år. Av gjenstandene som har gått under hammeren og oppnådd høyest pris, var et lommeur i gull, minnes hun.

LANG ERFARING: Inntekten fra politiets hittegodsauksjoner går direkte til statskassa. Her er Gro Elisabeth Kopperud avbildet ved en tidligere anledning. Foto: Berit B. Njarga
LANG ERFARING: Inntekten fra politiets hittegodsauksjoner går direkte til statskassa. Her er Gro Elisabeth Kopperud avbildet ved en tidligere anledning. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

- Det var taksert til 36 000 kroner, og er en av de dyreste objektene vi har solgt. I tillegg har vi solgt noen ringer som var taksert til 18-19 000 kroner. En gang fikk vi også inn en del bunader, som ikke var montert, men ferdig brodert. Så du kan si at det er litt av hvert.

Hun kan - tross sin lange erfaring - derimot ikke huske å ha støtt på noe i nærheten av summen som på den gjenglemte luksusklokka til 260 000 kroner.

- Nei, en gjenstand med så høy verdi har jeg ikke opplevd, sier Kopperud til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer