Putins døtre

Hjelper pappa

Russlands president, Vladimir Putin, har forsøkt å holde de to døtrene unna offentligheten. Nå skal den yngste av dem bidra i et forsøk på å knytte tettere bånd til Afrika.

INVOLVERT: Katerina Tikhonova hjelper faren, Russlands president Vladimir Putin, med å styrke båndene til Afrika. Her er hun avbildet under en dansekonkurranse i 2014 sammen med dansepartneren Ivan Klimov. Foto: REUTERS/Jakub Dabrowski/File Photo
INVOLVERT: Katerina Tikhonova hjelper faren, Russlands president Vladimir Putin, med å styrke båndene til Afrika. Her er hun avbildet under en dansekonkurranse i 2014 sammen med dansepartneren Ivan Klimov. Foto: REUTERS/Jakub Dabrowski/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Putins døtre, Katarina Tikhonova (37) og Maria Vorontsova (38) har aldri bekreftet offentlig at han er faren deres. Han har selv også nektet å svare på spørsmål om dem.

Nå begynner imidlertid den yngste datteren å få en stadig mer profilert posisjon i Russland, og hun skal bidra til Putins mål om å bygge sterkere bånd til land i Afrika.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Tikhonova er nemlig generaldirektør for National Intellectual Development Foundation. Stiftelsen har tilknytning til Innopraktika-senteret i Moskva. I desember er representanter for et 30-tall afrikanske land invitert til sentret for å møte russiske IT-eksperter og investorer. Målet skal være å bygge relasjoner til afrikanske land gjennom å tilby digital ekspertise, skriver Bloomberg.

- Gode posisjoner

- Jeg tror ikke Putin ser på henne som sin arvtaker. Han legger neppe opp til et dynasti. Men det er veldig sannsynlig at han vil fremme henne og annen familie og plassere dem i gode posisjoner så lenge han har makt til å gjøre det, sier Russland-ekspert og seniorforsker ved NIBR-Oslo Met, Jørn Holm-Hansen til Børsen.

Afrika har lenge vært viktig for den russiske presidenten.

- Forholdet til Afrika er noe Putin og Russland har jobbet veldig aktivt med lenge, og de har hatt en del suksess. Det er en del afrikanske land som er på Russlands side eller nøytrale, og som ikke er med på sanksjonene og fordømmelsen av invasjonen i Ukraina, sier Holm Hansen.

Han forklarer at Ukraina også på samme tid har forsøkt å drive en diplomati-offensiv mot Afrika i håp om å få land over på sin side.

- Ikke økonomisk gigant

- Det er viktig for Russland å ha land som støtter dem, og nå spiller Putin på at «det kollektive Vesten er mot oss». Men Russland er overhodet ikke en økonomisk gigant i Afrika, forklarer Holm-Hansen.

En av måtene Russland har fått innflytelse i Afrika på, er imidlertid gjennom leiesoldatene i Wagner-gruppen. Den russiske leiesoldat-organisasjonen, som også kriger på russisk side i Ukraina, er blitt sendt inn i afrikanske land for å hjelpe makthavere med sikkerhetsoppdrag og å holde kontroll over islamistiske opprørere.

I tillegg har Russland bånd i Afrika helt tilbake til Sovjet-tida.

- De nyter godt av arven etter Sovjetunionen. Den gangen var Sovjet en veldig aktiv støttespiller for ANC i Sør-Afrika. De drev anti-apartheidarbeid og støttet frigjøringsbevegelser. Det var også mange studenter fra Afrika i Sovjet, sier Holm-Hansen.

Se bilder fra innsiden av luksuspalasset som Vladimir Putin angivelig deler med sin elskerinne og deres tre barn. Video: Proekt / Reporter: Jessica Maria Szymanska / Dagbladet Vis mer

Møtet i Moskva i desember blir sett på som et tegn på at Putin forsøker styrke forholdet til Afrika ytterligere i konkurranse med USA, EU og Kina, som også forsøker å øke sin innflytelse på det kontinentet.

- Prater aldri

Begge døtrene til Putin er nå ilagt strenge vestlige sanksjoner.

- Døtrene mine bor i Russland og de har bare studert i Russland. Jeg er stolt av dem. De snakker tre fremmedspråk flytende. Jeg prater aldri om familien min med noen, sa Putin om døtrene på sin årlige pressekonferanse i 2015, ifølge BBC.

Putin fikk døtrene med ekskona Ljudmila Putina, som han giftet seg med da han var KGB-offiser og hun var kabinansatt i 1983. De to skilte seg i 2013.

Imidlertid kom noen flere opplysninger fram da begge døtrene ble ilagt sanksjoner fra USA våren 2022.

Tikhonova beskrives der som en leder i tekoindustrien, som har arbeid som støtter forsvarsindustrien og russiske myndigheter, skriver Reuters.

Den andre datteren, Vorontsova, er utdannet lege. Ifølge amerikanske myndigheter leder hun forskningsprogrammer innen genetikk, som mottar milliarder av dollar i statlig støtte fra Putin-regimet.

- Gjemmer rikdommen

- Vi har grunn til å tro at Putin, og mange av hans kumpaner og oligarker, gjemmer rikdommen sin og eiendelene sine hos familiemedlemmer, og at de plasser eiendelene og rikdommen sin i det amerikanske finanssystemet og finanssystemer andre steder i verden, sa en amerikansk tjenesteperson på en pressekonferanse da sanksjonene ble offentliggjort.

Innopraktika beskriver seg som en «møteplass for representanter for forskning, næringsliv, utdanning og myndigheter». Foruten Tikhonovas tilknytning, sitter flere av toppsjefene i Russlands mektigste statsselskaper i styret. Her sitter blant annet toppsjefen i oljeselskapet Rosneft, Igor Setsjin, sjefen i VTB Bank, Andrey Kostin, toppsjefen i Gazprom, Aleksej Miller og generaldirektøren for våpenkonglomeratet Rostec, Sergej Chemezov.

Akrobatisk rock'n roll-danser

I 2015 gjennomførte Reuters en omfattende gransking Putin og familien hans. Katerina ble da beskrevet som en akrobatisk rock'n roll-danser, som har sterke forbindelser til den yngre eliten i Moskva. I 2013 kom hun og dansepartneren på femte plass i et internasjonalt arrangement.

Samme år giftet hun seg med Kirill Sjamalov, som er sønnen til en av Putins nære venner, Nikolai Sjamalov. Ifølge Reuters hadde Katarina og Kirill kontroll over verdier verdt 2 milliarder dollar (om lag 22 milliarder kroner) i ulike selskaper i 2015. Dette kom i tillegg til andre eiendommer og eiendeler. De to skal imidlertid ha skilt lag.

Nå knyttes Tikhonova til den tidligere ballettdanseren og direktøren for balletten i München, Igor Zelenskyj. Ifølge flydokumentasjon innhentet av det tyske magasinet Der Spiegel og det uavhengige russiske nyhetsnettstedet iStories fløy Tikhonova mer enn 50 ganger til München mellom 2017 og 2019. Dette skjedde med chartrede fly, og hun reiste sammen med ansatte i Putins sikkerhetstjeneste.

Russlands president Vladimir Putin har advart om at Vesten ikke skal få monopol på kunstig intelligens, altså AI. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Også barnebarn

De skriver også at ei jente, født i 2017, var med på flyginger i 2020. Dette er antatt å være Tikhonova og Zelenskyjs datter og dermed Putins tidligere ukjente barnebarn, skriver The Guardian.

Zelenskyj er for øvrig ikke i slekt med Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, men en tidligere ballettdanser. Han gikk av som kunstnerisk leder for Bayerisches Staatsballett i april 2022 fordi han ikke ville fordømme Putins invasjon av Ukraina.

Putins eldre datter, Maria Vorontsova, studerte biologi på universitetet i St. Petersburg og medisin på statsuniversitetet i Moskva, ifølge Reuters' gransking. Hun er også blitt dypt involvert i genetisk forskning, som Putin selv tidligere har beskrevet som et felt som vil «avgjøre framtida til hele verden», ifølge BBC.

LEGE OG FORSKER: Putins eldste datter, Maria Vorontsova, driver med genforskning. Her er hun avbildet under en internasjonal konferanse i juli 2021. Foto: Dmitry Feoktistov/TASS/Sipa USA
LEGE OG FORSKER: Putins eldste datter, Maria Vorontsova, driver med genforskning. Her er hun avbildet under en internasjonal konferanse i juli 2021. Foto: Dmitry Feoktistov/TASS/Sipa USA Vis mer

Hun skal også være gift med den nederlandske forretningsmannen Jorrit Joost Faassen. Han skal tidligere ha jobbet for Gazprombank. Faassen og Vorontsova skal også ha en sønn født i 2012. I 2022 ble det imidlertid kjent at de to skal ha skilt seg, melder Radio Free Europe.