Sam Bankman-Fried:

Hjem til mor og far

Sam Bankman-Fried har kanskje hatt det største fallet i 2023. Nå skal han prøves for retten i USA.

PÅGREPET: Sam Bankman-Fried ble pågrepet på Bahamas forrige uke. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB
PÅGREPET: Sam Bankman-Fried ble pågrepet på Bahamas forrige uke. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Sam Bankman-Fried møter i kveld norsk tid i retten på Manhattan etter å ha blitt utlevert fra Bahamas. Det kan bli en lang rettssak, skriver Reuters.

- Bankman-Fried har utført en svindel av episke dimensjoner, sier statsadvokat Nicolas Roos, torsdag.

Han sier videre at de har foreslått en svært høy kausjonssum.

- Det er den største kausjonssummen noensinne, sier Roos.

Kausjonsbetingelsene innebærer en betaling på 250 millioner dollar, samt en rekke inngripende tiltak: husarrest, lokasjons-overvåkning og beslaglegging av pass.

Bankman-Frieds forsvarer sier de aksepterer kausjonsbetingelsene. FTX-grunnleggeren slippes løs mot en kausjon på 250 millioner dollar i en spesiell avtale som påtalemyndigheten og forsvarerne har kommet til enighet om, ifølge CNBC. Det er nesten 2,5 milliarder kroner.

Han får bo hos foreldrene i Palo Alto i California.

Spektakulært fall

Kryptoverdenens «gullgutt», Sam Bankman-Fried (30), falt spektakulært da kryptobørsen FTX kollapset i høst.

Både han og to av hans medsammensvorne, Caroline Ellison (28) og Gary Wang (29), er siktet av amerikanske myndigheter for svindel. Totalt er Bankman-Fried siktet på åtte punkter.

1,8 milliarder dollar av investorer og kunders penger skal ha blitt ulovlig overført til Bankman-Frieds kryptohandelsplattform Alameda. Myndighetene i USA mener han har stått for «en av de største finansielle svindlene i amerikansk historie», og at han «bygde et korthus på en grunnmur av bedrageri».

Ba om vegansk mat

12. desember ble han pågrepet på Bahamas, der han og resten av FTX-crewet har jobbet og levd fra et luksushjem. I halvannen uke har Bankman-Fried sittet i fengselet Fox Hill på øya New Providence - et høysikkerhetsfengsel. Fengselet en ganske annen virkelighet enn den 30-åringen nettopp kom fra.

Ifølge en rapport fra 2021 fra det amerikanske utenriksdepartementet, er fengselet overbefolket og infisert med rotter, mark og insekter. Det skal også ha utilstrekkelig helsehjelp og dårlig kosthold.

DÅRLIGE FORHOLD: Sam Bankman-Fried har den siste halvannen uka opphold seg her i Fox Hill på Bahamas. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB
DÅRLIGE FORHOLD: Sam Bankman-Fried har den siste halvannen uka opphold seg her i Fox Hill på Bahamas. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB Vis mer

Sistnevnte forsøkte foreldrene, begge professorer ved Stanford-universitetet, å gjøre noe med. De bor også på Bahamas, i en leilighet kjøpt av sønnen. Ifølge Bloomberg skal de ha ringt fengselet og bedt om at sønnen skulle få veganske måltider.

Kan flytte til «kjendisfengsel»

30-åringen ble imidlertid ikke sittende lenge i Bahamas-fengselet. Onsdag ble han utlevert til USA. Nå er heller ikke USA kjent for å ha spesielt høy kvalitet i sine fengsler, og Bankman-Fried kan havne i Metropolitan Detention Center, ifølge flere internasjonale medier som The Independent.

Det er kjent for å være et av statenes tøffeste fengsler.

Det huser også flere høyprofilerte fanger som Ghislaine Maxwell og R. Kelly. Førstnevnte var ikke spesielt imponert over fasilitetene, og advokatene hennes klaget blant annet på at det var infisert av kakerlakker. Hun mente også at det var rotter i lokalene og mark i maten.

- Samuel Bankman-Fried er nå i FBIs varetekt, og på vei tilbake til USA. Han vil bli transportert rett til det sørlige distriktet i New York, og stilt i retten foran en dommer i distriktet så snart som mulig, uttalte distriktsadvokat Damien Williams, ifølge BBC.

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer

Samarbeider med politiet

Både Ellison og Wang har erkjent skyld i saken. Bankman-Fried nekter imidlertid for å ha bedratt noen med vilje.

- Jeg visste ikke at jeg bedrev svindel. Jeg ville ikke at noe av dette skulle skje. Jeg var med sikkerhet ikke i nærheten av så kompetent som jeg trodde jeg var, sa han til BBC før pågripelsen.

Han har på en annen side i stor grad lagt skylda på sin medsammensvorne Ellison, som han også skal ha vært i et forhold med. 30-åringen viste nemlig overfor Vox til at det var Alameda, hvor Ellison var administrerende direktør, som foretok investeringene med FTX-kundenes midler.

Både Ellison og Wang har signert avtaler der de erkjenner straffskyld og samarbeider med myndighetene mot lavere straff, skriver CNBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer