Hjemsøkes av krisen

Det butter for den svenske økonomien. Størst bekymring knyttes det til den svenske eiendomssektoren.

TØFFE TIDER: Det går trått i svensk økonomi for tida, og særlig er bekymringene store for eiendomsmarkedet. Foto: REUTERS / Ints Kalnins / NTB
TØFFE TIDER: Det går trått i svensk økonomi for tida, og særlig er bekymringene store for eiendomsmarkedet. Foto: REUTERS / Ints Kalnins / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På 1990-tallet ble Sverige rammet av en alvorlig krise i eiendomsmarkedet. Bakteppet den gang var at Sverige på 80-tallet skrotet en strenge utlånsrestriksjoner.

Det førte på 90-tallet til en kollaps i eiendomsmarkedet, to banker måtte reddes av staten og landet ble sendt ut i en resesjon.

- Helt stille

I kjølvannet av krisa har boligprisene i Sverige skutt i været igjen, og nå må man punge ut godt over 4 millioner svenske kroner for en leilighet med ett soverom i Stockholm.

Men nå hjemsøker spøkelset som er 90-tallskrisa svenskene igjen. Boligsalget har nesten helt stoppet opp, skriver Reuters.

- Markedet står nesten helt stille, sier Jens Henriksson, administrerende direktør i Swebank.

Høy gjeld, stigende renter og en økonomi som går dårlig, har skapt en giftig cocktail for Sveriges kommersielle eiendomsselskaper.

I sentrum for den påbegynnende krisa står det svenske eiendomsselskapet SBB, som står i en alvorlig gjeldskrise. Milliardkonsernet er høyt belånt, og for de lånte pengene har de kjøpt opp sosialboliger, offentlige kontorer, sykehus og politistasjon.

Også i Norge har de gjort seg bemerket ved at de har kjøpt opp over 300 norske barnehager, som de leier ut til de kommersielle kjedene Espira, Læringsverkstedet, Norlandia og Trygge Barnehager.

Husprisene i Sverige har falt med rundt 20 prosent siden toppunktet i mars 2022, noe som illustrerer at renteøkningene for alvor merkes. Som i Norge står eiendom sterkt i den svenske økonomien, og 80 prosent av svenskenes husholdningsgjeld er knyttet til nettopp eiendom.

- Alvorlig feil

Bo Lundgren, svensk visefinansminister og skatteminister på begynnelsen av 90-tallet, mener den svenske sentralbanken har litt av skylda for situasjonen man er på vei til å komme opp i.

- Lave renter i mange år førte til at folk trodde at det var normalen. Jeg mener sentralbanken har gjort en alvorlig feil, sier Lundgren.

Likevel mener Lundgren det ikke vil være et problem for den jevne svenske.

- Det er ikke et problem for samfunnet. Det er et problem for eiendomsselskapene, sier Lundgren.

Tankene sendes uansett tilbake til 90-tallet for mange. Den gang kom man seg gjennom krisen ved at regjeringen utstedte garantier.

Ifølge Karolina Ekholm ved det svenske riksgjeldskontoret, er myndighetene klare til å gripe inn dersom problemet skulle utgjøre en trussel for den økonomiske stabiliteten.

Ifølge henne har Sverige økonomiske muskler til å gripe inn, for eksempel gjennom kredittgarantier eller subsidierte lån.

Dystert i økonomien

Det er dystre tider i svensk økonomi. I juni falt bruttonasjonalproduktet (BNP) med 1,4 prosent, ifølge foreløpig anslag fra Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Expressen.

I årets andre kvartal falt BNP med 1,5 prosent sammenliknet med det foregående kvartalet.

I løpet av det siste året har BNP sunket med 2,4 prosent i Sverige, noe som er langt mer enn ventet.

- Alt i alt kan man si at dette er dystre tall, sier seniorøkonom i SEB, Robert Bergqvist.

Han påpeker likevel at tallene er foreløpig anslag, og vanligvis vil revideres, men peker samtidig på to faktorer han mener presser den svenske økonomien.

- Det er det husholdningenes dårligere økonomi, som gjør at de må være mer forsiktige, og det er problemene i byggesektoren. Dette skyldes delvis Riksbankens renteøkninger, men også kostnadssjokk. Byggesektoren er viktig fordi den utgjør en del av svensk økonomi og har ringvirkninger, sier Bergqvist.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer