H&M ba småbarnsmor gå ned i stilling

«Kanskje du ikke burde velge å jobbe i H&M hvis du har barn», lød beskjeden til Siren Eliassen. Nå legger kleskjeden seg langflat.

- ENORM PÅKJENNING: Da Siren Eliassen skulle tilbake i jobben som H&M-ansatt etter fødsel, hadde arbeidstidene blitt endret. I et forsøk på tilrettelegging - slik at hun fikk levert i barnehagen - fikk 24-åringen en oppsiktsvekkende beskjed. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- ENORM PÅKJENNING: Da Siren Eliassen skulle tilbake i jobben som H&M-ansatt etter fødsel, hadde arbeidstidene blitt endret. I et forsøk på tilrettelegging - slik at hun fikk levert i barnehagen - fikk 24-åringen en oppsiktsvekkende beskjed. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For snart tre år siden kapret Siren Eliassen (24) en jobb i Hennes & Mauritz på kjøpesenteret Oslo City. 24-åringen har i løpet av ansettelsesperioden stortrivdes i kleskjeden. Så ble hun gravid - og tok ut permisjon.

Det ble starten på et mareritt.

- Jeg har slitt med å tenke på meg selv, noe som har gått ut over matlyst og søvn. Å leve i usikkerhet på denne måten, har vært en enorm påkjenning, sier Siren Eliassen til Børsen.

- Møtt av en vegg

Mens 24-åringen var ute i permisjon, og tok seg av dattera Sofie, ble turnusen hennes brått endret fra klokka 08.00 til 07.00. I og med at datteras barnehage først åpner 07.30, gikk ikke hverdagen lenger opp i opp. Da var beskjeden fra H&M at småbarnsmora burde gå fra heltid til deltid.

Det var HK-Nytt som først omtalte saken.

- Etter at permisjon og ferie var over, spurte jeg om det var mulig å endre vaktene, bytte turnus, eller begynne seinere enkelte dager. Jeg har føler at jeg har forsøkt alle muligheter, men at jeg blir møtt av en vegg.

  • Har du opplevd noe liknende? Da vil Børsen gjerne høre din historie. Ta kontakt her.

- Dårlig løsning

Samtlige forslag til arbeidsgiveren ble avvist. Eliassens samboer, som jobber turnus innenfor vekterbransjen, fikk dermed endret sine skift. Ulempen var da at begge foreldre var satt opp på arbeid de samme lørdagene.

- Jeg hadde kollegaer som var villig til å bytte lørdagsvakten med meg, mot at jeg jobbet fridagen min, men da var beskjeden fra arbeidsgiver at timene ikke ville gå opp i opp, og at det var urettferdig om jeg ikke skulle jobbe lørdag.

I et forsøk på å møte Eliassens behov, presenterte H&M én mulighet: Jobbe to faste dager i uka, pluss tilkalling.

- Det opplevde jeg som en veldig dårlig løsning. Det er mange om beinet, og slike vakter blir revet bort med en gang de presenterer seg.

FRUSTRERT: Som småbarnsforeldre er Siren Eliassen og samboeren avhengig av to inntekter. Selv drømmer hun om å komme tilbake til H&M i fulltidsstilling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRUSTRERT: Som småbarnsforeldre er Siren Eliassen og samboeren avhengig av to inntekter. Selv drømmer hun om å komme tilbake til H&M i fulltidsstilling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fikk sjokkbeskjed

Småbarnsmora forklarer at familien er avhengig av to fullverdige inntekter. Et annet alternativ ble dermed å søke seg til H&M på kjøpesenteret Gunerius i Oslo sentrum.

Kleskjeden opererer nemlig med ulike turnuser, noe som kunne vist seg å bli 24-åringens redning. Under intervjuet opplyste Eliassen umiddelbart om egen situasjon, og at enkelte arbeidstidspunkter kunne bli problematisk.

- Da fikk jeg beskjed fra en av dem som intervjuet meg: «Kanskje du ikke burde velge å jobbe i H&M hvis du har barn.» Jeg tenkte bare: «Oi, kan man virkelig si noe sånt?». Det framsto veldig uprofesjonelt.

Har du opplevd noe liknende? Da vil Børsen gjerne høre din historie. Ta kontakt her.

Ble sykmeldt

I slutten av oktober sa det stopp for Eliassen, og situasjonen kulminerte i en sykmelding.

- Sykemeldingen ble min redning i denne situasjonen. Dette har foregått helt siden oktober. Jeg er dødssliten. Det eneste jeg ønsker, er å jobbe fulltid. I stedet består dagene mine nå av å søke jobber og gå rundt å vaske hjemme.

I henhold til arbeidsmiljøloven har alle arbeidstakere «rett til fleksibel arbeidstid hvis det kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten».

- Vi er lei oss

Kommunikasjonsrådgiver i H&M, Kristin Fjeld, erkjenner overfor Børsen at selskapet i dette tilfellet har sviktet på flere punkter.

- Er H&M fornøyd med måten denne saken er blitt håndtert?

- Nei. Her må vi bare beklage og be om unnskyldning. Slik situasjonen er beskrevet er dette ikke i henhold til våre verdier og retningslinjer, og vi tar dette veldig seriøst.

ØNSKER LØSNING: H&M-kjedens pressetalskvinne Kristin Fjeld. Foto: H&M
ØNSKER LØSNING: H&M-kjedens pressetalskvinne Kristin Fjeld. Foto: H&M Vis mer

Fjeld opplyser at de har snakket med alle involverte på H&M Oslo City, samt i rekrutteringsprosessen til H & M Gunerius.

- Vi har også vært i kontakt med hovedtillitsvalgt i H&M. Vi ser at vi i denne saken ikke har tatt godt nok ansvar for den ansatte og vi har heller ikke vært gode nok til å vurdere ulike løsninger for vedkommende. Dette er vi lei oss for.

- Helt uakseptabelt

Selskapet vil videre understreke følgende om jobbintervjuet ved H&M Gunerius:

- Vi er helt enige i at en slik kommentar knyttet til det å ha barn er helt uakseptabel. Vedkommende som intervjuet i saken har adressert at det kan være utfordrende når begge foreldrene jobber i handelsbransjen med skiftordninger. Hun har ikke knyttet dette opp til å ha barn når man jobber i H & M. Tvert imot er en stor andel av våre ansatte foreldre, noe vi opplever som veldig positivt på mange måter.

Selskapet vil nå møte Eliassen for å finne en god løsning på saken. Målet blir da å få til en tilrettelegging som fungerer for begge parter.

- Vi beklager påkjenningen dette har medført og er som sagt lei oss for det som har skjedd. Vi ser fram til å finne en løsning i fellesskap. Det er bra at vi ble gjort oppmerksomme på saken, slik at vi kan sikre at vi håndterer liknende saker i henhold til våre verdier og retningslinjer framover.

Artikkelen fortsetter under:

BLACK FRIDAY: Influencer Ingrid Bergtun mener alle tilbudene som hører med til Black Friday er ødeleggende. Programleder: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Frykten

Siren Eliassen forklarer at hun har opplevd overveldende støtte fra ulike hold etter at hun sto fram med sin historie offentlig.

- Jeg har fått utrolig mye støtte, og flere kaller det modig. Jeg mistenker at jeg ikke er alene i denne bransjen om liknende opplevelser. Hvis noe oppleves urettferdig, tror jeg det er ekstremt viktig å varsle om situasjonen.

Hun er nå tilbake i en 20 prosent stilling, i påvente av et avklaringsmøte med arbeidsgiver og fagforening om veien videre. Det er ventet å finne sted seinere denne måneden.

- Målet er å komme tilbake i hundre prosent, med en tilrettelagt turnus. Frykten er at vi ikke kommer til en løsning, og at saken må avgjøres i tvisteløsningsnemnda.

Presset bransje

Det er ingen hemmelighet at de store kleskjedene i Norge opplever nedgangstider. De siste to åra har vært preget av en konkursbølge, svake marginer og knallhard konkurranse fra nettaktører.

H & M peker selv på «de relativt lange åpningstidene i bransjen i dag og et gitt antall ressurser per butikk», og at selskapet dermed må få kabalen til å gå opp for å sikre lønnsomhet. Samtidig skal kleskjeden gjøre det de kan for å tilrettelegge arbeidstider for ansatte ved behov.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer