H&M-milliardær anklages for miljøkriminalitet

H&M-arvingen Jan Bengtsson beskyldes for å ha begått flere miljøkriminelle handlinger på sin egen private øy.

EGEN ØY: Milliardæren Jan Bengtsson har sin egen øy. Foto: Google Maps / Suvad Mrkonjic / XP / Scanpix / NTB
EGEN ØY: Milliardæren Jan Bengtsson har sin egen øy. Foto: Google Maps / Suvad Mrkonjic / XP / Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

I 2014 kjøpte H&M-arving og milliardæren Jan Bengtsson en øy for 49 millioner kroner i Stockholms skjærgård. Kvarnön, som øya heter, skal ifølge svenske myndigheter ha et furuskoglandskap klassifisert som spesielt verneverdig, skriver den svenske avisa ETC.

Jan Bengtsson skal ifølge avisa ha begått flere miljø-kriminelle handlinger, som blant annet avskoging, overvåking av fri strandsone, mudring av strender og import av muflon-sauer.

Miljøskadene

Den svenske avisen Skärgården avslørte i november 2022 at øya til Bengtsson skal ha blitt omgjort til et «jaktparadis», hvor tilsynelatende flere ulovlige endringer skal ha vært gjort med øyas natur. Mange av furutrærne, som er klassifisert som verneverdige, skal ha vært hogget ned. Det skal ha vært laget en gressplen på størrelse med to fotballbaner og gravd ut en ferskvannsdam. Deler av sandstranden skal også ha vært mudret for å utvide havnen slik at yachter skal kunne legge til, skriver ETC.

Det er et vern ved strandsonen som gjelder 300 meter inn på øya, en utvidet sone på 200 meter på grunn av øyas unike natur. Ønsker man å bygge i eller utenfor dette området må man søke om tillatelse fra fylkesstyret eller kommunen. Avisa skriver at Bengtsson skal ha vært klar over dette, men likevel latt være å søke. Dessuten skal han angivelig ha unngått å svare kommunen da de forsøkte å ta kontakt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer