H&M-milliardær anklages for miljøkriminalitet

H&M-arvingen Jan Bengtsson beskyldes for å ha begått flere miljøkriminelle handlinger på sin egen private øy.

EGEN ØY: Milliardæren Jan Bengtsson har sin egen øy. Foto: Google Maps / Suvad Mrkonjic / XP / Scanpix / NTB
EGEN ØY: Milliardæren Jan Bengtsson har sin egen øy. Foto: Google Maps / Suvad Mrkonjic / XP / Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

I 2014 kjøpte H&M-arving og milliardæren Jan Bengtsson en øy for 49 millioner kroner i Stockholms skjærgård. Kvarnön, som øya heter, skal ifølge svenske myndigheter ha et furuskoglandskap klassifisert som spesielt verneverdig, skriver den svenske avisa ETC.

Jan Bengtsson skal ifølge avisa ha begått flere miljø-kriminelle handlinger, som blant annet avskoging, overvåking av fri strandsone, mudring av strender og import av muflon-sauer.

Miljøskadene

Den svenske avisen Skärgården avslørte i november 2022 at øya til Bengtsson skal ha blitt omgjort til et «jaktparadis», hvor tilsynelatende flere ulovlige endringer skal ha vært gjort med øyas natur. Mange av furutrærne, som er klassifisert som verneverdige, skal ha vært hogget ned. Det skal ha vært laget en gressplen på størrelse med to fotballbaner og gravd ut en ferskvannsdam. Deler av sandstranden skal også ha vært mudret for å utvide havnen slik at yachter skal kunne legge til, skriver ETC.

FURU: Furutrærskogen var verneverdig, noe Bengtsson tilsynelatende ikke tok hensyn til. Bildet er fra Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB
FURU: Furutrærskogen var verneverdig, noe Bengtsson tilsynelatende ikke tok hensyn til. Bildet er fra Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Det er et vern ved strandsonen som gjelder 300 meter inn på øya, en utvidet sone på 200 meter på grunn av øyas unike natur. Ønsker man å bygge i eller utenfor dette området må man søke om tillatelse fra fylkesstyret eller kommunen. Avisa skriver at Bengtsson skal ha vært klar over dette, men likevel latt være å søke. Dessuten skal han angivelig ha unngått å svare kommunen da de forsøkte å ta kontakt.

Børsen har vært i kontakt med advokatfirmaet til Jan Bengtsson, som opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken.

Overvåkningen

Flere steder på øya er det tydelig skiltet om at øya er privat og varsler om kameraovervåking. Dette på tross av Sveriges lov om veirett, og at man kan ferdes fritt ved landets strandsoner. Denne massive overvåkningen skal ifølge ETC være i strid med loven.

Da Skärgården var på øya i fjor høst, skal en bygningsarbeider ha sagt at overvåkningskameraene snart skulle fjernes og ikke var skrudd på i utgangspunktet. Bengtssons advokat bekreftet også til ETC at kameraer utenfor privat eiendomsområde ikke tok opp video.

Da ETC-journalisten Christoffer Röstlund Jonsson dro til øya i januar var det satt opp nye skilt, og kameraene var ikke fjernet.

Eksotiske sauer

Ikke bare bygningsarbeidet skal ha vært problematisk med Bengtssons virksomhet på øya. Det skal ha vært observert muflon-sauer vandrende rundt i det fri.

Muflon-sauen kommer opprinnelig fra Asia, og ble importert nordover i Europa hovedsaklig som formål for jakt. De forekommer sjelden naturlig, og finnes for det meste i viltinnhengninger. Sauene nærmest Bengtssons øy skal være rundt én mil unna. Ettersom de verken er på øyer i nærheten, eller gode til å svømme, er sannsynligheten stor for at Bengtsson har importert dem til øya, skriver ETC.

Sauene kan dessuten være en trussel mot vegetasjonen ettersom de spiser det meste de kommer over.

Avisa beskriver også hvordan fasaner vandrer rundt på øya, og at det er bygd et nytt jakttårn. Dermed kan det virke som om dyrene er satt ut der for å bli jaktet på.

HORN: Muflonens horn gjør den ettertraktet å jakte etter. Bildet er fra nord-Amerika. Foto: Patrick Frilet REX/NTB
HORN: Muflonens horn gjør den ettertraktet å jakte etter. Bildet er fra nord-Amerika. Foto: Patrick Frilet REX/NTB Vis mer

Ikke mistenkt

Dersom anklagene mot milliardæren er korrekte, risikerer han å bli siktet for jakt- og miljøkriminalitet for import av muflonsauer, avskoging og bygging i verneverdige områder.

Bengtsson er anmeldt av en fra kommunen for miljøkriminalitet, men er foreløpig ikke mistenkt for noe kriminelt, skriver Expressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer