H&M-sjef gir seg

Overlater toppjobben til sønnen.

FAR OG SØNN: Eieren av Hennes & Mauriz, Stefan Persson avbildet sammen med sin sønn Karl-Johan i 2006. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX SVERIGE
FAR OG SØNN: Eieren av Hennes & Mauriz, Stefan Persson avbildet sammen med sin sønn Karl-Johan i 2006. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX SVERIGE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stefan Persson (72), styreleder i den svenske gigantkjeden Hennes & Mauritz, forlater sin stilling i selskapet. Det melder svenske medier torsdag morgen.

Expressen kaller det for «en historisk dag i svensk næringsliv».

- Etter mer enn 20 år som styreleder har Stefan Persson besluttet å ikke stille til gjenvalg ved vårens generalforsamling 7. mai 2020, heter det i en pressemelding fra H&M.

Stefan Persson ønsker at sønnen Karl-Johan Persson (44) tar over som styreleder.

- Naturlig forandring

I pressemeldingen forteller Stefan Persson at han ønsker et skifte i lederposten, og kaller det en naturlig forandring.

- Det er en naturlig forandring etter 20 år som styreleder, å gi tøylene over til Karl-Johan, som har vært administrerende direktør i mer enn 10 år. Jeg vil fortsette å være en engasjert eier, som i dag, men fra en annen posisjon, sier Persson.

Milliardvekst

Sønnen Karl-Johan tar over et H&M som vokste med elleve prosent på verdensbasis fra 2018 til 2019. Globalt økte omsetningen til solide 232 milliarder svenske kroner, viser selskapets årsrapport som ble lagt fram torsdag morgen.

Konsernets resultat etter skatt økte fra 12,6 milliarder kroner til 13,4 milliarder kroner.

For H&M i Norge ble det også vekst - om enn noe svakere. Kleskjeden økte med rundt 100 millioner kroner til 4,7 milliarder norske kroner.

H&Ms regnskapsår strekker seg fra 1. desember 2018 til 30. november 2019.

Hans sønn Karl-Johan sier at han er motivert og ser ydmykt på oppgaven han står overfor.

- Jeg ser frem til å drive planen videre med mine kolleger, med fokus på kunden, for å fortsette å styrke vår økonomiske utvikling på kort og lang sikt. Det er et stort potensial for å utvide med eksisterende og nye merkevarer, nye typer partnerskap og å fortsette å lede utvikling mot en bærekraftig motebransje.

Flere roller

Styret har besluttet at Helena Helmersson skal etterfølge Karl-Johan som administrerende direktør. Den nå avtroppende styrelederen sier at han har stor tro på både sin sønn og Helena Helmersson.

Ifølge pressemeldinga startet Helmersson i H&M i 1997 som økonom ved selskapets kjøpsavdeling, og har deretter hatt flere roller innen kjøp og produksjon.

Hun har vært bærekraftsjef i fem år, og etter det var hun produksjonssjef med base i Hong Kong. I litt over ett år hun vært operasjonsdirektør.

Steinrik familie

Det var Erling Persson fra Borlänge i Dalarna som grunnla selskapet i 1947, og sønnen hans, Stefan Persson, overtok forretningen i 1982. Ifølge Forbes er 72-åringen Sveriges rikeste person, med en formue på svimlende 18 milliarder dollar - 164 milliarder norske kroner.

Også barna hans, Karl-Johan Persson (44), Charlotte Söderström (43) og Tom Persson (35), er dollarmilliardærer.

Rent privat har familien inntatt en tilbaketrukket posisjon. På 90-tallet kjøpte Stefan Persson i praksis opp all eiendom i byen Ramsbury - knappe to timers kjøring unna London. I senere tid har han tatt over den lokale puben og restauranten The Bell, i tillegg til at han driver hotell og har begynt med bryggerivirksomhet.

Expressen har tidligere skrevet at familien først og fremst holder seg oppe på godset sitt, som er omkranset av skilt som viser at uvedkommende ikke har adgang.

PRAKTEIENDOM: Stefan Persson kjøpte Park House i grevskapet Wiltshire i 1992. Godset ligger diskret tilbaketrukket fra landsbyen Ramsbury. Foto: Seamus Murphy / NTB Scanpix
PRAKTEIENDOM: Stefan Persson kjøpte Park House i grevskapet Wiltshire i 1992. Godset ligger diskret tilbaketrukket fra landsbyen Ramsbury. Foto: Seamus Murphy / NTB Scanpix Vis mer

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer