Olivia-streiken:

- Høl i huet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer kraftig på at de ansatte på Olivia i Hegdehaugsveien ikke får tariffavtale.

STØTTER STREIKEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener de streikende Olivia-ansatte kjemper for grunnleggende arbeidsvilkår. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
STØTTER STREIKEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener de streikende Olivia-ansatte kjemper for grunnleggende arbeidsvilkår. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert

En rekke ansatte ved den italienske restauranten Olivia i Hegdehaugsveien har nå streiket i to uker.

Og tirsdag formiddag markerte Fellesforbundet og de streikende ansatte en markering utenfor restauranten, med appeller og sang, i strålende vårvær.

Blant dem som viste sin støtte til streiken tirsdag, var Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Dette er helt høl i huet. Det er en tabbe, sier han til Børsen, om at de ansatte på restauranten ikke får tilbud om en tariffavtale inngått med Fellesforbundet, men en egen husavtale.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg møtte opp for å vise sin støtte til demonstranter som har samlet seg utenfor Olje- og energidepartementet. Video: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Kommer til å merke det

- Jeg tror Olivia undervurderer kundene. Det er ikke så veldig stas å spise lunsjen eller middagen sin på en restaurant hvor ledelsen nekter de ansatte en grunnleggende tariffavtale. De undervurderer støtten til streiken blant Oslo-folk. Olivia-ledelsen kommer til å merke det på bunnlinja hvis de ikke nå tar til vettet, fortsetter han.

Olivias styreleder og daglig leder Fredrik Remmen har tidligere uttalt til Børsen at 85 prosent av de ansatte ved Olivia i Hegdehaugsveien ønsker å jobbe under den lokale husavtalen.

Rødt-lederen ser på det på en annen måte.

- Sånn jeg skjønner det, har ledelsen forsøkt å skremme folk ut av fagforeninga. Det er amerikanske tilstander vi ikke ønsker å se i norsk arbeidsliv. De virker dønn useriøse, sier han.

Moxnes mener det handler om grunnmuren i den nordiske modellen.

- Fagforeninger, tariffavtaler, at de som jobber et sted skal ha innflytelse og medvirkning, og at du skal ha avtaleforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, er grunnleggende for et samfunn med små forskjeller, sier han.

- En seriøs bedrift

Olivia-sjef Fredrik Remmen holder fast ved sin påstand om at det store flertallet av restaurantens ansatte ikke vil ha tariffavtale, i en e-post til Børsen.

Han mener også at de ikke har forsøkt å skremme noen fra å være medlem i Fellesforbundet.

- Hadde Moxnes satt seg bedre inn i saken, og for eksempel snakket med et representativt utvalg av våre medarbeidere, ville han ha skjønt at Olivia er en seriøs bedrift, som har jobbet langsiktig og strategisk med kulturbygging, og med å gjøre det attraktivt å jobbe hos oss. Vi får veldig gode tilbakemeldinger i medarbeiderundersøkelser og Olivia har som eneste restaurant blitt kåret til topp ti arbeidsplass i Great Place to Work flere år på rad, skriver han i e-posten, og fortsetter:

- Ledelsen i Olivia er i utgangspunktet ikke imot fagorganisering eller tariffavtale. Hadde det vært sånn at flertallet av medarbeiderne hadde ønsket seg dette, så hadde vi selvfølgelig sagt ok til det. Vi ønsker at det store flertallet av medarbeidere skal få bestemme dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer