Etter at det statlige russiske energiselskapet Gazprom reduserte tilførselen av gass gjennom rørledningen Nord Stream 1, har flere tyske byer tatt grep for å rasjonere gassen. Blant annet har de slått av varmtvannet i kommunale bygg.
Flere andre land har varslet liknende grep.
Tidligere i sommer var gassrørledningen Nord Stream 1 stengt i ti dager på grunn av vedlikehold. Rørledningen eksporterer russisk gass til Europa.
Under vedlikeholdet var flere bekymret for om den ville bli slått på igjen.
- Nord Stream slo seg på, men ble justert ned til 20 prosent av normalen. Russland skylder på tekniske problemer i turbinene, forklarer Ole Hvalbye, gassanalytiker i SEB.
Gazprom skylder på reduseringen som en teknisk feil. Tyskland mener derimot at det er et maktspill som følge av sanksjonene EU innførte mot Russland etter invasjonen av Ukraina.
Dette sier Russland ikke stemmer.
«Proxy»-krig
Hans kollega Bjarne Schieldrop, sjefsanalytiker for råvarer i SEB, mener det er en strategisk grunn til at ledningen faktisk ble åpnet etter de ti dagene med vedlikehold.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger