- Holder millioner som gisler

Ukraina anklager Russland for å med vilje forsinke eksport av enorme mengder korn. - Det kan virke som Russland bruker avtalen om korneksport fra Ukraina som et forhandlingskort, sier ekspert.

ETTERSLEP: Over 150 skip skal ligge i vannet og vente på en inspeksjon, som Ukraina hevder Russland forsinker med vilje. Foto: Erdem Sahim / EPA / NTB
ETTERSLEP: Over 150 skip skal ligge i vannet og vente på en inspeksjon, som Ukraina hevder Russland forsinker med vilje. Foto: Erdem Sahim / EPA / NTB Vis mer
Publisert

Ukraina anklager Russland for å med vilje forsinke ankomsten til 165 skip som er på vei fra Tyrkia for å lastes med ukrainsk korn.

- Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet, spesielt afrikanske og asiatiske stater som er avhengige av Ukrainas korneksport, til å kreve at Russland umiddelbart stopper disse kunstige forsinkelsene i inspeksjonene av kornkorridorfartøyene, sier Ukrainas utenriksdepartement ifølge Andalou Agency.

- Vi må ikke la Kreml holde millioner av mennesker som gisler i deres «sultelek», legger de til.

- Dårlig nytt

Ruth Haug, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), peker på at etterslep av kornskip går ut over lav- og mellominntektsland i Midtøsten, Afrika og Asia som er avhengige av kornimport samt matvarebistand til flyktninger og internt fordrevne.

- Dersom uttransport av korn fra Ukraina forsinkes aller stoppes, vil det sannsynligvis føre til at kornprisene stiger på verdensmarkedet som er dårlig nytt i forhold til inflasjonen som de fleste land i verden nå sliter med, sier Haug til Børsen.

- Trenger hastetiltak

Black Sea Grain Initiative, i regi av FN, ble signert i juli i år for å sikre ukrainsk korneksport til resten av verden gjennom en sikker maritim korridor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer