Sanksjoner mot Russland:

Holder muligheten åpen for den økonomiske «atomknappen»

Biden signaliserer at det blir opp til EUs ledere å ta en avgjørelse om «sanksjonenes atomknapp». De nøler, av flere grunner.

VARSLET GREP: Det er uenighet om man skal ty til «sanksjonenes atomknapp», å utestenge Russland fra Swift. - Alle som nå tviler på om Russland bør utestenges fra Swift, må forstå at blodet til uskyldige ukrainske menn, kvinner og barn vil være på hendene deres også, sier Ukrainas utenriksminister. Foto: Reuters / NTB
VARSLET GREP: Det er uenighet om man skal ty til «sanksjonenes atomknapp», å utestenge Russland fra Swift. - Alle som nå tviler på om Russland bør utestenges fra Swift, må forstå at blodet til uskyldige ukrainske menn, kvinner og barn vil være på hendene deres også, sier Ukrainas utenriksminister. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joe Biden kunngjorde i en tale torsdag kveld en ny runde med tøffe sanksjoner, som følge av Putins fullskala angrep mot Ukraina natt til torsdag.

- Dette vil påføre russisk økonomi store kostnader, både umiddelbart og over tid. Vi har med vilje designet disse sanksjonene slik at de maksimerer den langsiktige virkningen på Russland og minimerer virkningen på USA og våre allierte, sa Biden.

Biden innfører nye begrensninger på hva som kan eksporteres til Russland. I tillegg skal fire nye russiske banker blokkeres. En rekke medlemmer av den russiske eliten ilegges personlige sanksjoner.

- Dette er folk som personlig tjener på Kremls politikk. De bør dele smerten, sa Biden.

Unngår sanksjonenes «atomknapp»

Den mye omtalte «atomknappen» - å utestenge Russland fra det internasjonale betalingssystemet Swift, åpnet ikke Biden for i denne omgang.

En Swift-utestengning vil kunne ramme Russland hardt, og gjøre det nærmest umulig for finansielle institusjoner å sende penger ut og inn av landet. Dette vil påføre russiske selskaper - og deres kunder - et sjokk, skriver CNN.

- Sanksjonene som vi har foreslått mot alle deres banker har samme slagkraft, kanskje en sterkere slagkraft enn Swift, sa Biden.

Biden signaliserte at en Swift-utestenging er opp til europeiske ledere.

Presidenten viser til at man nøler med en Swift-utestengning fordi dette også kan ramme USAs allierte. Han la imidlertid til at det er «alltid en mulighet» for et slikt skritt lenger ned i løypa.

Den viktigste tjenesten

Swift (the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) ble grunnlagt i 1973 og er nå brukt av over 11 000 finansinstitusjoner verden over. Det er det viktigste sikre meldingssystemet som banker bruker for å foreta raske betalinger over landegrenser, slik at internasjonal handel kan flyte jevnt, ifølge The Guardian.

Det har blitt den viktigste tjenesten for å finansiere internasjonal handel. I 2020 ble det sendt rundt 38 millioner transaksjoner hver dag over Swift-plattformen, noe som muliggjorde handler verdt flere tusen milliarder dollar, skriver avisa.

- Blod på hendene

En SWIFT-utestengning er et omstridt sanksjonsgrep, ettersom flere mener det vil ramme også vestlig økonomi. Det vil kunne gi Europa betydelige problemer med å få kjøpt russisk gass.

En EU-diplomat som uttaler seg på betingelse av anonymitet, forklarer skepsisen med at utestengelse av Russland fra Swift også vil få negative konsekvenser for flere EU-land. Samtidig har det vært uenighet om hvor effektivt et slikt tiltak vil være, ifølge NTB.

EUs tilbakeholdenhet fikk imidlertid den ukrainske utenriksministeren, Dmytro Kuleba, til å rase. I en tweet torsdag kveld gjorde han det tydelig hva han mener:

«Jeg vil ikke være diplomatisk på dette. Alle som nå tviler på om Russland bør utestenges fra Swift, må forstå at blodet til uskyldige ukrainske menn, kvinner og barn vil være på hendene deres også. UTESTENG RUSSLAND FRA SWIFT.»

BØRSEN UNDERSTREKER: Tittelen på denne saken har blitt endret etter publisering. Vi har lagt til ordet økonomisk foran «atomknappen», for å presisere at det her er snakk om et utbredt begrep for de kraftigste sanksjonene og ikke en faktisk atomkrig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer