Sanksjoner mot Russland:

Holder muligheten åpen for den økonomiske «atomknappen»

Biden signaliserer at det blir opp til EUs ledere å ta en avgjørelse om «sanksjonenes atomknapp». De nøler, av flere grunner.

VARSLET GREP: Det er uenighet om man skal ty til «sanksjonenes atomknapp», å utestenge Russland fra Swift. - Alle som nå tviler på om Russland bør utestenges fra Swift, må forstå at blodet til uskyldige ukrainske menn, kvinner og barn vil være på hendene deres også, sier Ukrainas utenriksminister. Foto: Reuters / NTB
VARSLET GREP: Det er uenighet om man skal ty til «sanksjonenes atomknapp», å utestenge Russland fra Swift. - Alle som nå tviler på om Russland bør utestenges fra Swift, må forstå at blodet til uskyldige ukrainske menn, kvinner og barn vil være på hendene deres også, sier Ukrainas utenriksminister. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joe Biden kunngjorde i en tale torsdag kveld en ny runde med tøffe sanksjoner, som følge av Putins fullskala angrep mot Ukraina natt til torsdag.

- Dette vil påføre russisk økonomi store kostnader, både umiddelbart og over tid. Vi har med vilje designet disse sanksjonene slik at de maksimerer den langsiktige virkningen på Russland og minimerer virkningen på USA og våre allierte, sa Biden.

Biden innfører nye begrensninger på hva som kan eksporteres til Russland. I tillegg skal fire nye russiske banker blokkeres. En rekke medlemmer av den russiske eliten ilegges personlige sanksjoner.

- Dette er folk som personlig tjener på Kremls politikk. De bør dele smerten, sa Biden.

Unngår sanksjonenes «atomknapp»

Den mye omtalte «atomknappen» - å utestenge Russland fra det internasjonale betalingssystemet Swift, åpnet ikke Biden for i denne omgang.

En Swift-utestengning vil kunne ramme Russland hardt, og gjøre det nærmest umulig for finansielle institusjoner å sende penger ut og inn av landet. Dette vil påføre russiske selskaper - og deres kunder - et sjokk, skriver CNN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer