Reiselivsnæringen:

Holder pusten: ­- Dette bekymrer oss

Virke Reiseliv mener sommersesongen allerede er punktert for mange virksomheter, og etterlyser ytterligere krisehjelp.

KLAMRER SEG TIL TURISTHÅPET: Kjetil Smørås i De Bergenske krysser fingrene for en solid turistsesong i Bergen - som avbildet her. Inntil videre uteblir imidlertid de internasjonale gjestene. Foto: AP / Brian Witte / NTB

KLAMRER SEG TIL TURISTHÅPET: Kjetil Smørås i De Bergenske krysser fingrene for en solid turistsesong i Bergen - som avbildet her. Inntil videre uteblir imidlertid de internasjonale gjestene. Foto: AP / Brian Witte / NTB

Vis mer
Publisert

- Vi regner ikke med den store utenlandstrafikken i år. Det er naturligvis veldig synd, sier Kjetil Smørås, administrerende direktør for hotell- og restaurantkjempen De Bergenske, til Børsen.

Et drøss av norske hoteller, campingsteder, restauranter og opplevelsesbedrifter forbereder seg nå på en ny turistsesong - igjen under coronapandemiens krevende vilkår.

Blant dem er familiebedriften De Bergenske som eier 13 restauranter og seks hoteller i Bergen. Etter at selskapet mars i år besluttet å slokke lyset for nær hele virksomheten, er store deler av driften igjen åpnet.

- Nå krysser jeg fingrene for at vi får en herlig, norsk sommer, fortsetter Smørås.

- FORTSATT KREVENDE: Kjetil Smørås, administrerende direktør for hotell- og restaurantkjempen De Bergenske. Foto: Geir Martin Strande / Bergens Tidende
- FORTSATT KREVENDE: Kjetil Smørås, administrerende direktør for hotell- og restaurantkjempen De Bergenske. Foto: Geir Martin Strande / Bergens Tidende Vis mer

Henter permitterte

Han forteller at bedriften er godt rustet for et inntog av turister.

Fem av hotellene er i dag operative, mens det siste - nyoppussede Hotell Hordaheimen - planlegger åpning 1. juli. Videre forteller Smørås at 75 prosent av de permitterte ansatte er hentet tilbake på jobb, mens de resterende forventes å bli kalt inn i løpet av juni.

- Nå er det full drift på det aller meste, bortsett fra på den avdelingen som driver med større konferanser.

Men selv om aktiviteten tar seg opp, er det et betydelig skår i gleden: Foreløpig uteblir de internasjonale turistene - og dermed fordufter en enorm inntektsmulighet.

Sier nei

Det rammer hardt for en reiselivsnæring som allerede har ligget brakk i mange måneder.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Opinion - med 4500 respondenter - sier hele 73 prosent at de ikke vil ha utenlandske turister til Norge nå.

- Selv om både nordmenn og store deler av verden vaksineres, er det faktisk færre som ønsker å åpne grensen for turister i år enn på samme tid i fjor, uttalte seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion på fredag.

Smørås understreker at han har full tillit til norske helsemyndigheter og deres beslutninger knyttet til innreise, men understreker at fraværet av internasjonale gjester er dramatisk for bransjen.

- Vi er veldig avhengige av de utenlandske turistene. Om sommeren har det vist seg at vi kan leve av den norske trafikken i juli, men året har 11 måneder til. Der trenger vi de internasjonale gjestene, sier han.

- Tapt masse

- Hvordan er belegget?

- Vi ser veldig fram til å ta imot norske reisende. Bestillingene tar seg opp, men det er fortsatt god plass. Det vi ofte ser med nordmenn, er at de lettere tar ting på sparker når det gjelder å feriere i eget land. Utenlandske turister booker gjerne god tid i forveien.

REISELIV: Reiselivssjef i Visit Ålesund, Tom Anker Skrede, mener karantenereglene må endres om utenlandske turister skal legge ferien til Norge igjen. Vis mer

Smørås understreker at bedriften tar smittevernreglene på største alvor. Likevel frykter han konsekvensene dersom det skulle oppstå lokale utbrudd.

- Det er klart at vi er sårbare nå i akkurat denne fasen. Vi har tapt masse penger i 14 måneder, så vi er avhengig av få en positiv kontantstrøm. Kompensasjonspakken dekker bare en brøkdel av tapene våre, og det er avgjørende at vi framover får en normalisering av situasjonen.

- Krevende

Selv om Smørås ser positivt på den forestående sommersesongen, er han forberedt på at reiselivsnæringa må stå i hengemyra en god stund til - før de omsider berges opp.

- Jeg håper at vi ser en gradvis økende etterspørsel gjennom høsten, men tror vel at aktiviteten først tar seg opp for fullt i 2022. Vi håper i alle fall at det blir et tilnærmet normalt år.

Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv, understreker at norske reiselivsaktører står i en ekstremt vanskelig situasjon - særlig uten internasjonale gjester.

- Selv om nordmenn kommer til å reise mer i eget land i sommer enn i et normalår, så vil det å være krevende i lang tid framover, sier Bergmål til Børsen.

- En illusjon

Hun viser til Virkes medlemsundersøkelse for mai med 113 respondenter. Halvparten av reiselivsvirksomhetene oppga at de har store likviditetsutfordringer, etter å ha lidd store tap det siste året.

- De som lever av internasjonale gjester, vil få det kjempetøft framover og kommer nok til å trenge støtteordninger lengre enn til høsten. Dette bekymrer oss, fortsetter Bergmål.

- BEKYMRET: Astrid Bergmål i Virke Reiseliv mener det er avgjørende å få videreføre støtteordningen til reiselivsbedriftene. Foto: Heiko Junge / NTB
- BEKYMRET: Astrid Bergmål i Virke Reiseliv mener det er avgjørende å få videreføre støtteordningen til reiselivsbedriftene. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Responsen fra reiselivet selv understreker alvoret: Hele 38 prosent frykter nå at de skal gå konkurs som følge av pandemien.

- Utenlandske gjester er helt avgjørende for reiselivsnæringen. Særnorske strenge regler og manglende forutsigbarhet for når det blir mulig å reise inn og ut av Norge, uten å måtte gå i karantene, gjør at utenlandske turister nå velger bort Norge til fordel for andre land, sier Bergmål.

Hun følger opp:

- Det å tro at det kommer mange internasjonale gjester denne sommersesongen, er en illusjon. Sommersesongen er allerede punktert for mange virksomheter. Den særnorske linjen regjeringen har lagt seg på vil få store konsekvenser for mange virksomheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer