Holder pusten: - En katastrofe

I hyttekommunen Sigdal vokser bekymringene: - Veldig synd for Sigdal om hytter stenges for vinteren.

FRYKTER VINTEREN: Næringslivet i hyttekommunen Sigdal frykter et bortfall av hytteturister. Nå stålsetter bygda seg for det som kan bli en brutal vinter. Foto: Erik Johansen / NTB
FRYKTER VINTEREN: Næringslivet i hyttekommunen Sigdal frykter et bortfall av hytteturister. Nå stålsetter bygda seg for det som kan bli en brutal vinter. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er bekymret som næringsdrivende, sier Tone Besserud til Børsen.

Hun er daglig leder i butikken Trollbua Eggedal, samt kaféen Tempelseter Trollstue.

I hyttekommunen Sigdal merker Besserud en tydelig forandring. Russlands invasjon av Ukraina har bidratt til historiske prisøkninger på strøm og mat, noe som sørger for at mange nordmenn nå strammer grepet om lommeboka.

- I tillegg har du drivstoffprisene. For å kjøre fra Oslo til Eggedal koster det mye penger. På toppen kommer rentehevingen, og da er den onde sirkelen komplett. Hyttefolket har ikke råd til å legge igjen pengene i bygda, mener Besserud.

NOK EI KRISE: Tone Besserud synes det er tungt med en ny tøff vinter for næringslivet. Foto: Privat
NOK EI KRISE: Tone Besserud synes det er tungt med en ny tøff vinter for næringslivet. Foto: Privat Vis mer

Hun sukker.

- Oss i bevertningsbransjen føler spesielt på det. Vi er nødt til å bruke strøm, ellers får vi ikke laget mat, og da har vi ikke noe å tilby. Det koster skjorta å holde i gang. Vi får jo også minimalt med kompensasjon, hvis vi får noe. Jeg tror alle er litt betenkte, fortsetter hun.

Frykter hytteflukt: - Katastrofe

Besserud forteller at det til høstferie å være har vært langt mindre trafikk enn ellers, men at det har tatt seg opp noe fra midten av uka. Erfaringsvis er perioden fram mot jul preget av at færre folk er på hyttene.

Hun forteller at de vurderer å stenge i perioder for å holde hodet over vann.

- Vi ser en tydelig forskjell, for å si det sånn. Folk bruker penger må en annen måte enn før. Nå handler de ikke, de tenker, sier hun.

Daglig leder i Tempelseter vann og avløp, Hellik Kolbjørnsrud, er også bekymret for en potensiell dramatisk vinter.

- Det er rett og slett en katastrofe om det ikke kommer folk. Det er så utrolig mange som er avhengig av at det kommer folk. Den største inntekten her, er at det er folk her som bruker penger på butikken, kjøper ved og er på opplevelser, sier han til Drammens Tidende, som også har omtalt denne saken.

- Jeg har hørt flere si at de ser på mulighetene til å stenge ned hyttene i vinter. Det er konsekvensene av de høye strømprisene. Det er veldig synd for Sigdal om hytter stenges for vinteren, fortsetter han.

Usikker vinter i møte

Sigdal-ordfører Tine Norman (Sp) forklarer at hyttefolket er en kilde til særdeles viktig inntekt for bygda. Kommunen risikerer derfor en ekstra tøff høst og vinter, dersom gjestene uteblir.

I Sigdal utgjør antallet hytter hele 5000 - mot litt over 2000 boliger. Og kommunen er langt fra unik i denne sammenheng. Drøye 45 kommuner i Norge har flere hytter enn boliger.

- Våre fritidsbeboere bidrar til viktig omsetning i kommunen, men de bidrar også til å holde liv i bedrifter og arbeidsplasser. Inntil videre har vi ikke opplevd de store utslagene, men det er klart vi er spente på de neste månedene og året, sier Norman til Børsen.

Ordføreren understreker at hun er «forsiktig optimist», men erkjenner at de neste månedene byr på usikkerhet.

- Jeg tror det sitter langt inne for de fleste å låse ned hytta for sesongen. På samme tid ser jeg framover med en viss grad av bekymring. Dette er ekstraordinære tider for alle, enten du bor i by eller bygd.

Norman mener det er nærliggende å tro at de fleste hytteeiere i kommunen nå ser på strømsparende tiltak, framfor å unngå å dra på hytta.

- Jeg opplever at folk heller er bevisste på strømforbruk og tar andre sparetiltak for å holde utgiftene nede. Blant annet ved å droppe såkalte luksusting, som å ikke ha vann i boblebadet.

- Den store testen kommer vel fram mot jul når kulda setter inn, legger hun til.

Skuffet over regjeringa

Daglig leder i Visit Sigdal, og prosentleder i Sigdal Utvikling, Per Arne Lislien, sier til Børsen at det er urolige tider for næringslivet i bygda.

- De er selvfølgelig bekymret og synes det er en veldig utfordrende tid. Samtidig så er de jo villige til å brette opp ermene og forsøke å komme i mål. Det er klart at noen vurderer om de klarer å holde virksomheten oppe på nivå som tidligere, fordi kostnadsnivået blir så mye høyere enn det som er lagt opp til, sier han.

Tone Besserud har ikke noe klart svar på hvordan utsiktene for vinteren blir.

- Nei, det kan du ringe Jonas Gahr Støre om, det tør ikke jeg å svare på.

- Du høres ikke spesielt begeistret ut for hvordan regjeringen har håndtert strømkrisa?

- Det kan jeg si rett ut at jeg ikke er. Jeg kan være dønn ærlig, jeg hadde håpet Senterpartiet kunne vist seg fra en litt sterkere side enn å si at «vi følger situasjonen nøye». Det kan ikke vi leve av, det fører ingenting godt med seg. De skjønner ikke alvoret, spesielt for oss på bygda. Statsbudsjettet gjorde ikke at vi fikk mer tillit, bygdene er glemt. Da skal vi vel flytte til Oslo alle sammen, men det tror jeg heller ikke blir så populært, sier hun lattermildt.

- Jeg er kjempeskuffa, det tror jeg mange på bygda er over det vi har sett.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer