Taiwan:

Holder pusten etter straff: - Ganske stort

Kina er en av Taiwans største handelspartner. Økt spenning mellom de to landene kan gå ut over Taiwans økonomi.

ØKT SPENNING: Bildet er fra hovedstaden Taipei i november 2021. Foto: Cheng Shou Yi/NurPhoto/Shutterstock/NTB
ØKT SPENNING: Bildet er fra hovedstaden Taipei i november 2021. Foto: Cheng Shou Yi/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld norsk tid landet den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi i Taipei i Taiwan, til kraftige advarsler og reaksjoner fra Kina.

Kina regner nemlig øya som sitt territorium, til tross for at Taiwan har vært selvstyrt i over 70 år.

Kina er også en av Taiwans største handelspartnere, der 40 prosent av varene som blir eksportert ut av Taiwan går til Kina.

Onsdag ble det kjent at kinesiske tollmyndigheter stanser import av sitrusfrukt og noen fiskeprodukter fra 3. august. De stanser også salg av taiwansk natursand fra samme dag, ifølge Reuters.

Kelly Ke-Shu Chen, økonom i DNB og spesialist på det kinesiske markedet, tror det vil gå ut over den taiwanske økonomien.

- Kina er Taiwans største, og en av deres viktigste, handelspartnere, så det har betydning for den taiwanske økonomien når fastlands-Kina velger å bare stanse importen og eksporten av enkelte varer - uten at det er tydelig hvor lenge det vil vare, og om andre varer også blir utsatt, sier hun til Børsen.

- Rammer Taiwan

Etter andre verdenskrig har Taiwan opplevd en enorm økonomisk utvikling. Landets brutto nasjonalprodukt har blitt mer enn tidoblet i løpet av de siste 50 åra, og er et av de rikeste landene i Asia, ifølge FN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.