Taiwan:

Holder pusten etter straff: - Ganske stort

Kina er en av Taiwans største handelspartner. Økt spenning mellom de to landene kan gå ut over Taiwans økonomi.

ØKT SPENNING: Bildet er fra hovedstaden Taipei i november 2021. Foto: Cheng Shou Yi/NurPhoto/Shutterstock/NTB
ØKT SPENNING: Bildet er fra hovedstaden Taipei i november 2021. Foto: Cheng Shou Yi/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld norsk tid landet den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi i Taipei i Taiwan, til kraftige advarsler og reaksjoner fra Kina.

Kina regner nemlig øya som sitt territorium, til tross for at Taiwan har vært selvstyrt i over 70 år.

Kina er også en av Taiwans største handelspartnere, der 40 prosent av varene som blir eksportert ut av Taiwan går til Kina.

Onsdag ble det kjent at kinesiske tollmyndigheter stanser import av sitrusfrukt og noen fiskeprodukter fra 3. august. De stanser også salg av taiwansk natursand fra samme dag, ifølge Reuters.

Kelly Ke-Shu Chen, økonom i DNB og spesialist på det kinesiske markedet, tror det vil gå ut over den taiwanske økonomien.

- Kina er Taiwans største, og en av deres viktigste, handelspartnere, så det har betydning for den taiwanske økonomien når fastlands-Kina velger å bare stanse importen og eksporten av enkelte varer - uten at det er tydelig hvor lenge det vil vare, og om andre varer også blir utsatt, sier hun til Børsen.

- Rammer Taiwan

Etter andre verdenskrig har Taiwan opplevd en enorm økonomisk utvikling. Landets brutto nasjonalprodukt har blitt mer enn tidoblet i løpet av de siste 50 åra, og er et av de rikeste landene i Asia, ifølge FN.

Og selv om landet ble hardt rammet av finanskrisen i 2008 og eurokrisen på 2010-tallet, har det de siste åra opplevd en kraftig vekst igjen. Taiwans primære eksportvare er nemlig teknologiske komponenter, et marked som vokste betydelig under corona-pandemien.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Landet er, ifølge finans.dk, verdens nest største produsent av halvledere, som er en kritisk komponent i stort sett all elektronikk, og som det har vært global mangel på siden pandemiens start.

Kelly Ke-Shu Chen tror ikke importstansen foreløpig vil påvirke verdensøkonomien i betydelig grad.

- Akkurat nå så vet vi ikke helt, for vi vet ikke hvordan situasjonen kommer til å utvikle seg videre. Men så langt ser vi ingen store direkte konsekvenser dette kommer til å ha for resten av verdens økonomi - disse tiltakene rammer Taiwan, sier hun.

Hun påpeker at Kinas militære øvelser i havområdene rundt Taiwan også kan påvirke shipping-rutene inn og ut av Taiwan midlertidig.

- Symbolsk

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, tror ikke importstansen fra Kina foreløpig vil ha stor betydning for økonomien i Taiwan.

- De varene de har stoppet så langt er ikke de mest alvorlige, men om Kina stopper mer, så vil det merkes på økonomien til Taiwan, sier han.

Andreassen mener det er en symbolsk handling fra Kina.

- Jeg tror at om de virkelig ville gjøre skade, så ville de valgt noe annet, så dette er nok mer symbolsk enn noe annet, sier Andreassen.

Likevel erkjenner han at det er uvanlig for Kina.

- Dette er også mer enn Kina noen gang har gjort tidligere, så det er ganske stort, sier han, og fortsetter:

- Om Kina skulle være villig til å gå hardere ut med økonomisk krigføring, vil det merkes veldig i Taiwan, men det vil også være dyrt for Kina. Så det er et tveegget sverd, og det hele kommer an på hvor mye Kina er villig til å satse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer