Viaplay:

Holder pusten

Torsdag ettermiddag kommer kvartalsrapporten til kriserammede Viaplay. I mellomtida holder investorene pusten.

UTSATT: Etter Stockholm-børsen stenger torsdag kommer den forsinkede kvartalsrapporten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTSATT: Etter Stockholm-børsen stenger torsdag kommer den forsinkede kvartalsrapporten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag klokka 07 var det ventet at den allerede forsinkede kvartalsrapporten til strømmegiganten Viaplay skulle offentliggjøres.

Én time før melder selskapet i en pressemelding at rapporten igjen utsettes «for å fortsette diskusjoner med selskapets største aksjonærer, långivere og obligasjonseiere angående potensiell rekapitalisering av Viaplay Group».

Først etter børsslutt i Stockholm klokka 17.30 torsdag er det ventet at den endelige dommen skal falle.

I mellomtida er det ikke bare aksjen som har rast, men også spekulasjonene om hva som nå vil skje med det kriserammede selskapet.

- Dårlig tegn

Investeringsøkonom Mads Johannesen hos Nordnet sier det aldri er et godt tegn når et selskap utsetter kvartalsrapporten.

- Dette er negativt fordi selskapet fra før har en utfordrende finansiell situasjon der de taper penger hvert kvartal og har store gjeldsforpliktelser foran seg, forklarer han til Børsen.

En utsettelse tilsier derfor at det enten kommer en nyhet som skal børsmeldes, eller at selskapet har store finansielle problemer.

- Mange spekulerer også på om selskapet er nødt til å hente penger i markedet, og at det kan være grunnen til den negative kursreaksjonen i dag. Fra før er selskapet ned over 80 prosent hittil i år, så selskapet har fra før slitt med sin aksjeutvikling, sier Johannesen.

Selskapet har over lengre tid levert svake økonomiske resultater. Det seineste året har aksjene stupt med nesten 90 prosent på Stockholm-børsen.

Dette venter de på

- Viaplay er i en krevende finansiell posisjon med store forpliktelser på rettighetssiden. Alle venter på at Viaplay skal hente mer penger og styrke balansen, sier Henriette Trondsen, aksjeanalytiker i Arctic Securities, til Børsen.

Hun peker på at flere norske investorer er interesserte i Viaplay som følge av Schibsteds eierandel på 10 prosent i selskapet.

- Schibsted kjøpte 10 prosent av Viaplay i september, og det har vært bekymring fra investorer at de vil kjøpe seg ytterligere opp, sier Trondsen.

Sofia Tjelta er aktuell med den nye sesongen av «Delete me». Reporter: Nora Skavhaug. Video: «Delete me»/Viaplay. Vis mer

- Jeg tror derimot ikke det, og ledelsen i Schibsted har indikert at de ikke vil allokere betydelig mengde kapital i en rekapitalisering. Dette ville nok bli tatt negativt fra markedet.

KRISERAMMET: Viaplays lokaler på Hasle i Oslo. Skjermdump: Google Maps
KRISERAMMET: Viaplays lokaler på Hasle i Oslo. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Hun påpeker at også at andre industrielle spillere har kjøpt seg opp i Viaplay den siste tida. Dette inkluderer PPF, som kjøpte 6 prosent av selskapet i august, og Vivendi's Canal+, som kjøpte opp 12 prosent av Viaplay i juli.

Ifølge Trondsen ser det ut til at disse aktørene bare er interesserte i et samarbeid på deler av virksomheten.

Kroneras for konsernet

Nøyaktig hva som vil skje med Viaplay-konsernet og aksjekursen, er foreløpig uvisst.

- Det blir spennende å høre om selskapet faktisk må hente penger og om så, hvilke betingelser dette vil gjøres på. Gitt markedet slik det er i dag, hvor tilgangen på kapital er svak, vil nok rabatten til dagens aksjekurs være stor, sier Johannesen.

Tidligere i sommer ble det klart at selskapet hadde tapt 6,5 milliarder svenske kroner i en finanssmell. Særlig de dyre rettighetsavtalene innenfor sport viste seg vanskelige å gjøre lønnsomme.

Konsernsjef Jørgen Madsen Lindemann uttalte tidligere til Kampanje at selskapet ligger an til et milliardtap på drift i 2023 i forkant av ekstraordinære milliardkostnader.

Viaplay sitter med rettighetene til Premier League og strømmingen av andre sportsarrangementer som alpint, langrenn og håndball.