Holder styringsrenta uendret på null

Norges Bank rører ikke styringsrenta, som holdes uendret på rekordlave null prosent.

RØRER IKKE RENTA: Sentralbanken rører som ventet ikke styringsrenta i denne omgang. Den holdes uendret på rekordlave null prosent. Foto: NTB
RØRER IKKE RENTA: Sentralbanken rører som ventet ikke styringsrenta i denne omgang. Den holdes uendret på rekordlave null prosent. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kom ingen overraskelser da Norges Bank offentliggjorde sin rentebeslutning klokka 10: Det blir fortsatt nullrente, slik det har vært siden mai i fjor.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i løpet av andre halvår i år, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Norges bank viser til at landets økonomiske utvikling langt på vei har vært i tråd med anslagene fra marsrapporten.

«Aktiviteten har tatt seg opp siden i fjor vår, men de siste månedene har strengere smittevern bremset oppgangen, og antall permitterte har økt. I det siste har smitten avtatt igjen», skriver Norges Bank.

Videre vises det til at første trinn i regjeringens plan for gjenåpning av samfunnet er satt igang, og at det er utsikter til at store deler av den voksne befolkningen i Norge vil være vaksinert innen utgangen av sommeren.

«Det tilsier at den økonomiske aktiviteten vil ta seg opp gjennom året», heter det videre.

Som forventet

Beslutningen om å holde renta uendret er helt på linje med forventningene blant landets banker.

- Det blir knyttet større spenning til om de sier noe om utsiktene som kan gi hint om eventuelle endringer i renteprognosen i juni, skriver handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen i en morgenrapport torsdag.

Hun understreker at banken imidlertid tror at Norges Bank vil si så lite som mulig denne gangen.

- Riktignok startet året svakere enn sentralbanken hadde sett for seg, men utviklingen i arbeidsmarkedet har hentet seg inn og er nå mer på linje med sentralbankens forventning, fortsetter Due-Andresen.

- Kan bli for tidlig

Hun viser til at det viktigste for renteutsiktene ikke er perioden vi har bak oss, men heller mulighetene for gjenåpning av økonomien framover.

- Her står Norges Banks forventning fra mars seg fortsatt ganske så godt. Vi venter derfor at Norges Banks hovedstyre vil konkludere med at utsiktene for pengepolitikken er lite endret siden mars. Og i mars varslet de som kjent at styringsrenten sannsynligvis blir satt opp i september eller desember i år. Handelsbankens forventning er at september kan bli for tidlig gitt risikoen på kort sikt knyttet til pandemien. Vi tror derfor at Norges Bank må vente til desember med den første rentehevingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer