Flystreiken:

Holder syketransport utenfor streiken

- Vi har ingen interesse av å ramme syketransport og ambulansefly. Her er det ingen streikeplaner, sier flyteknikernes fagforeningsleder.

LUFTAMBULANSE: Den pågående flystreiken skal ikke påvirke ambulanseflyene, ifølge fagforeningsleder Jan Skogseth. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
LUFTAMBULANSE: Den pågående flystreiken skal ikke påvirke ambulanseflyene, ifølge fagforeningsleder Jan Skogseth. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

NHO Luftfart og Norsk flytekniker organisasjon (NFO) meklet flere timer på overtid etter at fristen gikk ut ved midnatt fredag. Da partene ikke kom til enighet ble det klart for flystreik fra og med lørdag morgen.

I første omgang betyr det at 31 flyteknikere ved SAS, Norwegian og Widerøe tas ut i streik, med opptrapping av 75 flyteknikere fra mandag morgen.

Widerøe har allerede varslet at det blir kanselleringer fra mandag og utover neste uke.

Ingen ambulansestopp

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs påpeker overfor Børsen at flyteknikerne som er organisert i NFO også er ansatt i Babcock.

VANSKELIG: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det kan bli vanskelig å være passasjer ved flere streiker i sommer. Vis mer

- Hvis det blir tatt ut flyteknikere i streik her, kan det blir fare for liv og helse, sier han.

- Det har vi ingen planer om. Det er svært lite sannsynlig at vi tar ut flyteknikere i Babcock i streik. Vi har ingen interesse av å ramme syketransport og ambulanseflytransport, sier NFO-leder Jan Skogseth til Børsen lørdag ettermiddag.

Babcock Scandinavian AirAmbulance er Nordens største luftambulanseselskap. I 2019 overtok Babcock driften av ambulanseflyene i Norge. De assisterer ca. 10 000 pasienter i året.

Ingen kontakt

Skogseth betegner avstanden mellom deres krav og NHO Luftfarts tilbud som stor.

- Det har ikke vært noen kontakt mellom partene etter at vi gikk fra hverandre i natt. Jeg tenker det er helt naturlig at vi tar en pust i bakken etter å ha holdt på så lenge på overtid uten å bli enige. Men samtidig håper jeg det blir ny dialog innen relativt kort tid. Vi har ingen interesse av å streike bare for å streike. Det er i alles interesse å finne ut av dette, sier NFO-leder Jan Skogseth til Børsen.

STREIKEFARE: Det kan gå mot streik i SAS fra 29. juni. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair kaller det en dårlig situasjon for alle involverte. Vis mer

At den varslede opptrappingen fra mandag har fått Widerøe til allerede nå å varsle at det vil bli kanselleringer, overrasker ikke NFO-lederen.

- Jeg legger egentlig til grunn at også SAS og Norwegian vil måtte innstille flyavganger fra mandag og utover i neste uke, ja kanskje allerede før det også, sier fagforeningstoppen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer