Holdninger avgjør julegavebudsjettet

Hvor mye folk skal bruke, varierer veldig mye fra landsdel til landsdel.

HARDT OG MYKT: I år vil hver av oss i snitt bruke over 6200 kroner på julegaver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HARDT OG MYKT: I år vil hver av oss i snitt bruke over 6200 kroner på julegaver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Forskjellene er også så store at det må gjenspeile mer enn økonomi. Antakelig ligger ulike holdninger bak, sier konserndirektør Heidi Skaaret i Storebrand.

I snitt har nordmenn over 18 år planlagt å bruke 6246 kroner på julegaver i år, ifølge en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Storebrand, gjengitt i Fædrelandsvennen. Rundt 15 prosent skal bruke over 10 000 kroner.

– Å bruke nær 9 000 kroner på julegaver er veldig mye og kan også for flere stå i veien for å få hjulene til å gå rundt i hverdagsøkonomien, sier Heidi Skaaret, konserndirektør personmarked i Storebrand, til avisa.

Skaaret frykter mange føler kjøpepress og bruker mer penger enn de strengt tatt har.

Pengebruken øker med alder. I aldersgruppen 18 til 29 år ligger snittet på 3 963 kroner, mens i aldersgruppa over 67 år har de tenkt å bruke klart mest, med 8 884 kroner i snitt hver.

Sørlendinger er de i Norge som har tenkt å bruke både mest og minst på julegaver.

Kanskje mest overraskende er de geografiske ulikhetene, der innbyggerne i Aust-Agder skal bruke minst, med 4 865 hver, mens naboene i Vest-Agder planlegger å spandere hele 8 778 kroner – mest i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer