- Hører ikke hjemme her

Pilotforbundet er bekymret for utviklingen i arbeidslivet.

WIZZ AIR-BRÅK: Med billettpriser helt ned i 99 kroner, har Wizz Air kastet seg inn i kampen om de norske kundene. Men mange er opprørt over deres holdning til fagforeninger. Foto: REUTERS / Andrew Boyers / NTB
WIZZ AIR-BRÅK: Med billettpriser helt ned i 99 kroner, har Wizz Air kastet seg inn i kampen om de norske kundene. Men mange er opprørt over deres holdning til fagforeninger. Foto: REUTERS / Andrew Boyers / NTB Vis mer
Publisert

Det har oppstått en voldsom debatt i kjølvannet av at Wizz Air annonserte at de skal starte med innenriksflyginger i Norge.

Boikott

Bakgrunnen er Wizz Air-sjef, József Váradis, negative holdning til fagforeninger, som han kaller «barnslig», «proteksjonistisk» og «nasjonalistisk».

Han har også uttalt at han ikke vil inngå tariffavtaler med fagforeninger om de skal ha ansatte i Norge.

Blant kritikerne av lavprisselskapet er statsminister Erna Solberg, som har sagt at hun ikke vil fly med flyselskap som nekter de ansatte tariffavtaler.

Onsdag skrev Børsen om den norske Wizz Air-flygeren, Christoffer Vika, som gikk i rette med motstanderne av arbeidsgiveren hans.

- Det virker som det er en litt utdatert holdning om at en må ha tariff eller være fagorganisert for at arbeidsforholdet skal være ryddig. Men det kan gjøres på andre måter, samtidig som de ansatte har det bra, sa han.

- Anstendig arbeidsliv

Akkurat den analysen deler ikke leder i Pilotforbundet, Oddbjørn Holsether.

- Vi tenker at denne saken handler om hvorvidt vi skal ha et anstendig arbeidsliv eller ikke. Akkurat nå gjelder det luftfart, men vi tenker at vi må ta vare på det norske trepartssamarbeidet, sier Holsether, og utdyper:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.