Hotell-oppsigelser: Gir Erna ansvaret

Statsminister Erna Solberg må ta oppsigelsene av 1000 hotellansatte i Scandic-kjeden på sin kappe, mener SV-lederen.

HOTELL-KRISE: - 1000 hotellansatte mister jobben sin fordi statsministeren ikke gjør jobben sin, mener SV-leder Audun Lysbakken. Foto: NTB scanpix
HOTELL-KRISE: - 1000 hotellansatte mister jobben sin fordi statsministeren ikke gjør jobben sin, mener SV-leder Audun Lysbakken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronakrisa legger fortsatt en klam hånd over aktiviteten i norsk reiseliv. Den første store masseoppsigelsen kommer i Scandic Hotels Norge, som tirsdag varsler at 1000 årsverk kuttes.

SV-leder Audun Lysbakken vil sende statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen i skammekroken.

- Nå må Erna Solberg og Siv Jensen våke opp. De må slutte å stå stille og vente på at arbeidsløsheten skal bre seg enda mer. Nå mister folk jobben sin fordi regjeringen ikke gjør jobben sin, tordner Lysbakken.

- Frykter flere

- Du mener det er statsministerens ansvar at 1000 hotellansatte mister jobben?

- Regjeringen og Frp har ikke gjort alt de kan for å forhindre det. Det er bare noen få dager siden Solberg og Jensen beroliget alle med at det ikke var nødvendig å forlenge permitteringsperioden, fordi de mente at det ikke ville komme oppsigelser i sommer. Vel, nå har vi 1000 på vei ut av Scandic, og frykten er overhengende at det kommer mange flere, sier Lysbakken.

I forbindelse med nyheten om kuttene i Scandic-kjeden uttaler administrerende direktør Asle Prestegard i Scandic Hotels Norge til Børsen at en forlengelse av permitteringsordningen til 52 uker vil være avgjørende for å unngå ytterligere kutt.

SV-lederen understreker at han hekter Frp på kritikken av regjeringen:

- Frp har et tungt ansvar. I går valgte de å ikke gripe mulighet til å sørge for en ekstra avstemning i Stortinget om å forlenge permitteringsperioden. Det toget er gått, men en garanti fra statsministeren om at regjeringen vil foreslå forlenget permitteringsordning vil likevel gjøre en stor forskjell, sier Lysbakken.

Konkurser vil komme

Statsminister Erna Solberg er på reise, og finansminister Jan Tore Sanner (H) svarer på hennes og regjeringens vegne:

- Denne våren har vi stått i den verste krisen i fredstid, og det er fortsatt en svært krevende situasjon for mange. Vi hadde 276 000 permitterte i april, nå er vi nede i 159 000 permitterte. Det betyr at i løpet av to måneder er det kommet nesten 120 000 tilbake i arbeid. Men krisen er ikke over, og derfor ruller vi ut nye pakker for å få opp aktiviteten, den siste med mange milliarder til bygg, anlegg og satsing på grønn teknologi, sier Sanner til Børsen.

- Kritikken handler om permitteringsregler?

- Dersom arbeidsmarkedet er like krevende i august, er vi innstilt på å forlenge permitteringsperioden. Ikke til 52 uker, men forlenge perioden. Men vi må nok også være forberedt på at noen bedrifter vil gå konkurs og at noen vil miste jobben. Samtidig er vi innstilt på å iverksette nye tiltak for å trygge jobbene, sier Sanner.

Kraftige advarsler

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, slo kraftig alarm i et intervju med Børsen tidlig i juni.

- Flere har nå gjort det klart at de må starte med oppsigelser. De arbeidsplassene vi vil miste framover kunne vært reddet hvis man hadde forlenget permitteringsordningen ut året. Det er utrolig frustrerende å se at myndighetene nå kaster arbeidsplasser ut vinduet, lød løypemeldinga.

Virke Reiseliv følger opp. Leder Astrid Bergamål sier de frykter at mange flere oppsigelser vil komme i sommer i reiselivs- og opplevelsesnæringen.

– Det er trist å se at nedbemanningen er i gang. Vi har ropt varsku om at det vil komme oppsigelser og konkurser lenge og bedt om konkrete tiltak for å unngå dette. Men i stedet for å komme med nye tiltak som kunnet hjulpet næringen, ser vi at de ordningene som har truffet reiselivsnæringen, planlegges avsluttet i løpet av sommeren eller høsten, sier hun til NTB.

Ikke gjennomslag

Frp-leder Siv Jensen er på vei til hytta, og partiets medlem i finanskomiteen på Stortinget, Hans Andreas Limi, svarer på hennes og Frps vegne. Han skyver ansvaret over på regjeringen.

- Forlengelse av permitteringsordningen var tema under forhandlingene om revidert budsjett. Det fikk Frp ikke gjennomslag for. Men vi fikk på plass en formulering om at regjeringen kommer tilbake med nye tiltak, dersom det er behov for det etter at ordningen utløper i oktober. Det betyr at det nå er regjeringens ansvar å komme med et forslag til Stortinget.

- Dere hadde muligheten til å få til et ekstra møte i Stortinget i løpet av sommeren, men stemte mot i presidentskapet. Hvorfor?

- Det var av respekt for det vi ble enige om i forhandlingene om revidert budsjett, der vi altså ikke fikk gjennomslag for alt, sier Limi.

Garanti mot oppsigelser

Lysbakken mener videre at det nå må stilles krav om garanti mot oppsigelser for bedrifter som mottar krisepakker.

- Dette har vi advart om hele våren. Om vi nå kombinerer en utvidelse av permitteringsordningen med et krav, så vil det være et rimelig krav, sier Lysbakken.

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

- Når det nå kommer oppsigelser, vil du si det har vært naivt å ikke stille et slikt krav?

- Absolutt naivt, og urettferdig. Disse pakkene er gitt uten at det er stilt noen form for krav, i rake motsetning til hva som gjelder for vanlige lønnsmottakere, sier SV-lederen.

Sanner påpeker at krav nå stilles i den neste runden med krisepakker:

- Fra i morgen, 1. juli, åpner tiltaket med lønnsstøtte til bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb. Der ligger det 4 milliarder kroner på bordet for bedrifter med omsetningsfall over 10 prosent. De får inntil 15000 kroner i tilskudd for hver ansatt de tar tilbake i arbeid for juli og august, sier Sanner til Børsen.

- Og det er et klart krav om at bedriftene ikke kan permittere eller si opp folk i den perioden. Lønnsstøtteordningen vil kunne få titusenvis tilbake i arbeid, sier finansministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer