- Hoteller betaler nå 0 kr i husleie

Eiendomsmogul Christian Ringnes advarer politikerne: Skal han bidra mer i dugnaden, vil også han trenge hjelp av staten.

ADVARER: Investor Christian Ringnes er en stor eier av eiendom i Oslo. Han advarer mot å kreve større bidrag fra gårdeierne i dugnaden for å berge næringslivet gjennom coronakrisen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ADVARER: Investor Christian Ringnes er en stor eier av eiendom i Oslo. Han advarer mot å kreve større bidrag fra gårdeierne i dugnaden for å berge næringslivet gjennom coronakrisen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har ennå ikke kommet til 1. april. Det er da regningene forfaller. Dette er veldig alvorlig, sier Christian Ringnes.

Ringnes er en av de største på eiendom i Oslo sentrum og kjenner selv på kroppen at økonomien er under full oppbremsning som følge av bekjempelsen av coronaviruset.

Han er positiv til at regjeringen i dag morges presenterte tiltak som vil gi bedriftene som sliter kontanter til løpende kostnader - blant annet husleie.

- Det man har sett til nå er bare forberedelsene på det folk ser komme. Heldigvis kommer denne pakken som ble presentert i dag morges, den har to veldig viktige punkter. Den inneholder en støtte til faste utgifter og man er opptatt av at det skal skje fort.

- Slik jeg leser det mellom linjene, vil bedriftene som er kommandert nedstengt få en veldig stor dekning av sine løpende utgifter, sier Ringnes.

0 i leie

Finansminister Jan Tore Sanner (H) var klokkeklar på pressekonferansen på at han forventer at utleierne også er med på dugnaden ved at de hjelper til med husleien for bedriftene som sliter.

Ringnes påpeker at de står midt oppi dugnaden - enten de vil eller ikke.

- Vi gårdeiere blir pent nødt til å delta på dugnaden. Vi kommer minimum til å få inn 25 prosent mindre leie i andre kvartal enn det vi ellers ville hatt. Vi har en god del prosentleie, blant annet på hotellene. Da betaler de 0 kroner i leie, hvis de ikke har inntekter, sier Ringnes, som også sier at de allerede har gitt helt fritak for husleie for dem som er verst rammet.

- Vi ønsker selvfølgelig at leietaker skal overleve.

Advarer politikerne

Når staten de neste ukene skal begynne å betale de faste kostnadene for bedriftene, er det altså under en klar forventning fra regjeringen at det innebærer en reduksjon i utgiftene. At ikke de statlige pengene uavkortet ender opp i lommene til velstående eiendomsinvestorer.

Ringnes advarer mot å presse gårdeierne for hardt.

- Skal vi bære en vesentlig større del av kostnaden, må vi også ha hjelp. Hvis vi mister våre inntekter, får ikke våre entreprenører betalt. Da stopper absolutt alt opp, sier Ringnes.

- Finanskrise neste

Ringnes får støtte av eiendomskollega Carl Erik Krefting, som gjennom Carucel Eiendom eier bygulvet i Bjørvika og eiendommer i Bogstadveien og Thorvald Meyers gate.

- Man må huske på at eiendom er veldig kapitalkrevende. Mitt selskap har 50 prosent belåning - det er andre i denne bransjen som har langt mer. Vi må ikke komme i en situasjon der vi får konkurser i eiendomsselskaper. Da får vi en eiendomskrise, som kan forplante seg til bankene. Jeg så Bjørnar Moxnes på TV kreve 50 prosent reduksjon i all husleie. Da kan jeg garantere at det kommer en ny finanskrise, sier Krefting, som forstår at velstående folk som ham selv kan være en enkel skyteskive.

- Kan du bekrefte at de bedriftene som får støtte fra staten til løpende kostnader ikke vil betale full husleie hos dere?

- Jeg kan bekrefte at vi kommer til å hjelpe dem. I noen tilfeller vil det si nedsatt husleie, men vi må se hva den enkelte bedrift trenger. Vi er veldig takknemlig for at staten bidrar og at alle nå ønsker å bidra på sin måte, sier Krefting.

Avlyser husleie-konkurser

- Kan du garantere at bedrifter som leier av deg ikke går konkurs den neste tiden på grunn av husleien?

- Ikke på grunn av husleien, den må vi hjelpe dem med. Men vi har hundrevis av leietakere og det er jo dem som hadde problemer også før dette kom. Vi vil strekke oss langt, sier Krefting, som advarer mot for rigide regler.

- Jeg vil advare mot å generalisere. Når staten kommer og bidrar, vil vi også bidra. Det sentrale her er at aktørene som er hardest rammet, er de som skal skal få mest hjelp. En liten aktør som kanskje har en frisørsalong trenger mer hjelp enn en bedrift som har Norgesgruppen eller en annen stor aktør i ryggen, sier Krefting.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer