Tromsø:

Hotellsjef slår alarm: - Svært kritisk

The Edge-sjef Ida Kristine Jakobsen opplever et ras av kanselleringer etter nedslående coronabeskjed.

FORTVILER: Hotellsjefen på The Edge i Tromsø forteller at de er inne i en kritisk situasjon i kjølvannet coronapandemien, og at hotellet fortsatt jobber med å stable seg på beina. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
FORTVILER: Hotellsjefen på The Edge i Tromsø forteller at de er inne i en kritisk situasjon i kjølvannet coronapandemien, og at hotellet fortsatt jobber med å stable seg på beina. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert

- Pandemien har allerede store ettervirkninger som det vil ta lang tid å rette opp, som store banklån og utsatte avgifter til staten. Nå settes vi enda flere skritt tilbake, sier Clarion Hotel The Edge-sjef Ida Kristine Jakobsen til Børsen.

Onsdag innfører Tromsø kommune strenge coronatiltak i et forsøk på å begrense smitten i byen. Tiltakene kunne neppe kommet på et verre tidspunkt for reiselivsnæringa - som fortsatt jobber med å stanse blødningene etter 18 måneders nedstenging.

Hotellsjef Jakobsen forteller at de opplevde umiddelbare utslag i bookingsystemet da Statsforvalteren varslet om tiltakene forrige uke.

KREVENDE: The Edge opplever nå en rekke kanselleringer. Hotellet er ikke alene om dette i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
KREVENDE: The Edge opplever nå en rekke kanselleringer. Hotellet er ikke alene om dette i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

- Dødsstøtet

- Det har fått og vil få store konsekvenser. Kanselleringer på arrangementer framover ryr inn. Vi er ekstremt overrasket over at det ikke er tatt stilling til eventuelle kompensasjonsordninger før man går ut med disse anbefalingene og restriksjonene, sier hun.

- Hvor kritisk er situasjonen?

- Svært kritisk, fastslår hotellsjefen.

Ifølge lokalavisa Nordlys, som først omtalte saken, er ikke The Edge alene om å oppleve et kanselleringsras. Overfor iTromsø forteller hotellsjef på Scandic Ishavshotell, Poul-Henrik Remmer, at tiltakene kan bidra til fullstendig kollaps.

- Dette er dødsstøtet. Det blir tøft. Endelig når vi har kommet opp av gropa, så kommer det nye restriksjoner, sier Remmer til avisa.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Må tas på alvor

Jakobsen mener bransjen som helhet står i en særdeles uheldig posisjon:

- De nye restriksjonene og anbefalingene i Tromsø skaper stor uforutsigbarhet for bransjen, og arbeidsplassene i næringen settes nå i spill. Dette er en nasjonal utfordring som myndighetene nå må ta på alvor, fortsetter hun til Børsen.

Tiltakene, som ble vedtatt tirsdag, har grobunn i den raske smitteøkningen i Troms og Finnmark de siste ukene. Blant annet har Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) meldt om sprengt kapasitet, noe som har ført til at planlagte operasjoner må utsettes, ifølge NTB.

- Etterspurt coronapass

Det overordnede målet er å begrense sykehusbelastningen, som foruten coronatilfeller også møter press i form av pasienter med RS-virus, influensa og andre luftveisvirus.

Jakobsen understreker at hotellnæringa gjør alt i sin makt for å begrense smitten, men etterlyser en klarere dialog med myndighetene.

- Vi mener at vi, etter to år med pandemi, burde kunne stått i en situasjon der vi tok i bruk nye og mer treffsikre verktøy som ikke er så inngripende for vår bransje. Vi har eksempelvis etterspurt coronapass, slik at konferanser og arrangementer i tida framover kan bli avholdt uten de største inngripende tiltakene.

- Sårt

Hun fortsetter:

- Etter 18 måneder med nedstenging står bransjen nå i en situasjon der fagkompetanse er sårt etterspurt. Å stenge ned igjen etter få uker skaper enda større utrygghet for arbeidsplassene. Det er jo ikke bærekraftig for et samfunn om man må stenge ned enkelte bransjer gjentatte ganger på grunn av perioder med økt belastning i helsevesenet.

Hotellsjefen understreker at hun har en klar forventning om at bransjen skal kompenseres fullt ut dersom restriksjonene opprettholdes.

- Vi spør oss nå hvilke politiske grep som er gjort for å øke kapasiteten for å redusere denne belastningen etter snart to år med pandemi.

Tromsø kommunes innfører altså påbud om munnbind på kollektivtrasport og i butikker, samt krav om hjemmekontor for de aller fleste. Videre innføres krav til bordservering og oppfordring om å begrense antallet i private sammenhenger til 30 personer.

SKUFFET: The Edge-sjef Ida Kristine Jakobsen mener myndighetenes coronahåndtering skaper utrygghet for arbeidsplassene i byen. Foto: Sander Torneus
SKUFFET: The Edge-sjef Ida Kristine Jakobsen mener myndighetenes coronahåndtering skaper utrygghet for arbeidsplassene i byen. Foto: Sander Torneus Vis mer

Krever grep

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, er krystallklar på at myndighetene må på banen og kompensere for tapt omsetning.

- Dette er inngripende tiltak som gjør at hoteller, restauranter og utelivsbransjen i Tromsø vil tape gjester og sårt tiltrengt omsetning i den viktige julebordsesongen, som skulle hente inn noe av det store tapet de allerede har lidd på grunn av corona, sier hun i en pressemelding.

Videre peker reiselivssjefen på at samfunnet er i en vesentlig annerledes vaksinesituasjon nå, kontra samme tid i fjor.

- IKKE TREFFSIKKERT: Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener myndighetene må komme på banen med kraftfulle tiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- IKKE TREFFSIKKERT: Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener myndighetene må komme på banen med kraftfulle tiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Myndighetene må være restriktive med å innføre restriksjoner i en situasjon der 90 prosent av befolkningen er vaksinert. Det å begrense sosial kontakt med personer som er fullvaksinerte er ikke et treffsikkert tiltak, mener Krohn Devold.

Hun fremmer videre et krav til myndighetene på vegne av bransjen:

- Situasjonen er såpass uforutsigbar at det er nødvendig å redusere antall lønnspliktdager fra 10 til 2, slik man hadde i mars til september 2020. Det er også nødvendig å se på kommunale kompensasjonstilskudd til de næringer som blir rammet. Erfaringen med kompensasjonsordningen er at den ikke dekker på langt nær det enorme tapet bedriftene har lidd under pandemien. Derfor må nye inngripende tiltak kompenseres for langt bedre enn det vi hadde sist.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer