Maribel-konkursen:

Hotelltopper tiltalt

Fire hotelltopper og en høyrepolitiker er tiltalt for alt fra grov utroskap, grovt skattesvik, grovt bedrageri til grovt heleri.

TILTALT: Økokrim har tatt ut tiltale mot (fra venstre) Rune Firing, Alf Ulven, Mads Jacobsen, Per Arne Damm og Harald Jacobsen. Foto: Lise Åserud - NTB / Jon Terje Pedersen - Dagbladet / Maribel / Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig
TILTALT: Økokrim har tatt ut tiltale mot (fra venstre) Rune Firing, Alf Ulven, Mads Jacobsen, Per Arne Damm og Harald Jacobsen. Foto: Lise Åserud - NTB / Jon Terje Pedersen - Dagbladet / Maribel / Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en omfattende etterforskning i kjølvannet av konkursen i hotellkonsernet Maribel, har Økokrim nå tatt ut tiltale mot fire hotelltopper og en Høyre-politiker.

- Det er reist tiltale mot fem personer for bla grov utroskap, grovt skattesvik, grovt bedrageri og grovt heleri, skriver Økokrim i en pressemelding.

Strafferammen for forholdene er på til sammen 12 år. Ingen av de fem tiltalte erkjenner straffskyld, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

Det fem tiltalte er Alf Ulven (61), Per Arne Damm (69), Rune Firing (64), Mads Jacobsen (52) og Harald Jacobsen (72).

Fiktiv avtale

Tiltalen for utroskap gjelder en lang periode og et samlet beløp på ca. 62 millioner kroner. Etterforskningen konkluderer med at det ble inngått fiktive avtaler som skjulte utroskapen.

Det var i februar i fjor at politiet gikk til pågripelse av Firing i det han ankom Oslo Lufthavn fra Polen. Bare dager tidligere hadde Harald Jacobsen, sønnen Mads og Alf Ulven blitt pågrepet og siktet av Økokrim for grov økonomisk utroskap.

Tiltalen omhandler en avtale, som Økokrim mener er fiktiv, mellom Ulvens selskap Kristiania Eiendomsforvaltning, og selskapet Nordic Hospitality, som var forløperen til det som skulle bli hotellselskapet Maribel.

Avtalen viser at Ulven solgte et lån på 48 millioner kroner hans selskap hadde til Nordic Hospitality, til de fire andre tiltalte, for 100 kroner.

Årsaken skal ha vært at Nordic Hospitality ikke ville være i stand til å betale tilbake lånet. Dette på tross av at selskapet i 2012 hadde en kraftig inntektsvekst.

Dette førte, ifølge Økokrim, til at far og sønn Jacobsen og Firing kunne ta ut disse pengene skattefritt i åra som fulgte.

Samtidig ble det inngått en avtale om at Ulvens selskap skulle få 65 millioner fra Nordic Hospitality.

Nekter straffskyld

Investor og lokalpolitiker for Høyre i Aremark, Alf Ulven, er i saken tiltalt for medvirkning til grov utroskap og medvirkning til grovt skattesvik.

Ifølge tiltalen skal Ulven ha «medvirket ved å inngå avtaleverket ... med kunnskap om de uberettigede skattemessige posisjoner styremedlemmene fikk av avtalene».

Børsen har forsøkt å få uttalelser fra forsvarerne til samtlige fem tiltalte. Så langt har fire av dem besvart våre henvendelser. Samtlige bekrefter at deres klienter nekter straffskyld:

Ulven nekter selv for å ha hatt noen intensjon om å støtte ulovlige handlinger.

- Min klient stolte hundre prosent på det velrenommerte advokatselskapet Simonsen Vogt Wiig, som har utarbeidet kontrakten Økokrim nå tar ut tiltale på bakgrunn av. Min klient har ikke tjent en krone på det han nå er tiltalt for, og dette bekrefter tiltalebeslutningen til Økokrim, sier Ulvens forsvarer, advokat Thomas Frøberg i advokatfirmaet Schjødt, i en pressemelding.

- Vi har fra første stund vært åpne og samarbeidet med Økokrim og er selvfølgelig skuffet over avgjørelsen. Økokrims teori faller på sin egen urimelighet. Det er en logisk brist i at min klient skulle gi eierne i Maribel AS muligheten til å ta ut 48 millioner av selskapet der min klient selv sitter med en finansiell risiko på 160 millioner, samtidig som min klient sikret selskapet finansiering i påvente av fremtidige avtaler, sier Ulvens advokat og legger til:

- Utover dette har min klient ingen kommentar.

Advokat Christian Hjort, som er forsvarer for Per Arne Damm - som selv er advokat i Simonsen Vogt Wiig, sier til Børsen at hans klient bestrider tiltalen:

- Han la til grunn at avtalene var reelle og at intensjonen var å styrke selskapets stilling, ikke svekke den. Han hadde ingen annen interesse i saken enn å bidra til å styrke selskapet. Han gikk ut av styret i protest våren 2014 da han ble klar over at øvrige aksjonærer hadde tatt ut betydelige midler fra selskapet, sier Hjort til Børsen.

Harald Jacobsen bestrider også via sin advokat at han har gjort noe straffbart.

- Virksomhetene var i prosessene tiltalen gjelder bistått av profesjonelle og velrennomerte rådgivere. Harald Jacobsen har aldri hatt noe grunn til å betvile lovligheten av avtalene som ble inngått, og transaksjonene som ble gjennomført. Ut over dette ønsker jeg ikke å kommentere tiltalen, sier advokat Mats Stenmark i Fend advokatfirma til Børsen.

Firings forsvarer, advokat Thomas Skjelbred, mener avtalene som tiltalen omhandler var inngått på et reelt og fornuftig forretningsmessig grunnlag.

- Avtalene reflekterte riktige verdsettelser av de overførte verdier. Det er ikke i strid med selskapets interesser, slik Økokrim hevder, sier han til Børsen og legger til:

- Det er Firings oppfatning at den avtalestruktur som fremgikk av de angjeldende avtaler, var kommunisert til selskapets juridiske rådgiver på skatt og selskapsrett både før og etter at avtalene ble undertegnet. Han har derfor hatt all grunn til å tro at avtalestrukturen det nå settes spørsmålstegn ved, var i sin skjønneste orden.

- Alvorlig samfunnsproblem

Det var 14. juni 2020 det ble kjent at hotellkonsernet Maribel, som drev over 50 First- og Moxy-hoteller i Norge, var konkurs. Det var i kjølvannet av denne konkursen at Økokrim ble oppmerksomme på forholdene som utgjør grunnlaget for tiltalene.

- Konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet. Og særlig alvorlig er det hvis man urettmessig tapper økonomien i et selskap som er i en sårbar økonomisk situasjon, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen.

Samme vinter kunne Dagens Næringsliv fortelle at konsernet hadde betydelig underskudd og hadde brutt lånebetingelsene. Da selskapet ble slått konkurs skal de ha hatt en gjeld på over én milliard kroner.

Et av hotellene som gikk med i konkursen, First Hotel Marin i Bergen, er siden tatt over av Petter Stordalens Choice.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer