Kraftig advarsel:

- Høyere og mer ustabile strømpriser

Bransjeorganisasjonen Offshore Norge har bestilt en rapport som viser at det gir klimagevinst å elektrifisere norsk olje- og gassproduksjon. Men hvis du synes strømmen er dyr i dag, er det bare å stålsette seg, ifølge Cicero-forsker Asbjørn Torvanger.

BALANSE: Kraftsystemet ligger an til å ha underskudd på balansekraft i løpet av få år. Elektrifisering vil øke problemet ytterligere, påpeker Cicero-forsker Asbjørn Torvanger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BALANSE: Kraftsystemet ligger an til å ha underskudd på balansekraft i løpet av få år. Elektrifisering vil øke problemet ytterligere, påpeker Cicero-forsker Asbjørn Torvanger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Petroleumsnæringens egen organisasjon Offshore Norge, tidligere Norsk olje og gass, lanserte i dag en rapport som viser at elektrifisering av norsk sokkel ikke bare gir klimaeffekt i Norge, men også i Europa og globalt.

Hovedpoenget i rapporten er at når norsk olje- og gassindustri ikke lenger bruker klimakvoter, er det større sjanse for at de inndras og at det dermed blir lavere europeiske utslipp. Dette til tross for at det er en «lekkasje» som gjør at det også er en negativ effekt.

- Elektrifisering fra land er aktuelt der det er lønnsomt og fornuftig. Vi ønsker fortsatt olje- og gassvirksomhet og skaping av nye arbeidsplasser, da må kostnadene holdes nede for næringen og det krever elektrifisering, sier statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet (OED) til Dagbladet.

Det er ulike tall for hvor mye strøm som behøves for å elektrifisere norsk olje- og gassindustri, men Faktisk.no gjorde en gjennomgang i fjor som viser til Equinors beregning om behov for 10-12 TWh. Norwea har tidligere beregnet et totalt behov på rundt 15 TWh.

Til sammenlikning var Norges samlede kraftforbruk i 2021 på 140 TWh. De endelige tallene er ennå ikke klare for 2022, men det var en kraftig nedgang i forbruket i høst på grunn av de høye prisene i Sør-Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer