Høyeste lønnsvekst på 14 år

Lønnsveksten har ikke vært høyere siden 2008, men den holder likevel ikke tritt med prisveksten.

LØNNEN ØKER: Lønnsveksten i Norge er høyere enn på mange år. Foto: Terje Pedersen / NTB
LØNNEN ØKER: Lønnsveksten i Norge er høyere enn på mange år. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gjennomsnittlig månedslønn økte med 4,6 prosent fra 2021 til 2022, viser ferske tall fra SSB.

- Lønnsveksten i 2022 er den høyeste vi har målt siden 2008. Likevel fikk vi i gjennomsnitt mindre å handle for i fjor, ettersom prisene økte betydelig mer, sier seksjonssjef i SSB Tonje Køber.

Gjennomsnittlig brutto månedslønn per heltidsekvivalent var 53 150 kroner i november 2022. Økningen på 4,6 prosent tilsvarer 2360 kroner.

Likevel klarer ikke lønnsveksten å holde tritt med prisøkningene, som i 2022 var 5,8 prosent.

Oljebransjen er vinnerne

Lønnsveksten har tatt seg opp i de fleste næringene, men det er relativt store forskjeller på hvor høy lønnsvekst folk har hatt.

Næringsområdet som i SSBs statistikk heter «Bergverksdrift og utvinning», som hovedsakelig består av oljebransjen, hadde en gjennomsnittlig lønnsøkning på hele 7,6 prosent - opp til 82 130 kroner.

- Den høye lønnsveksten i oljebransjen skyldes i stor grad at bonusene økte mye. Det kan nok henge sammen med at det har vært et godt år i bransjen, med høy aktivitet og høyere priser på olje og gass, sier Køber.

Blant lønnstaperne i fjor var de som jobber i undervisningssektoren. Der økte lønnen med 2,3 prosent, noe som er markant lavere enn andre.

- Årsaken er lærerstreiken i fjor, som ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd i september. Mange av de som jobber innenfor utdanning har derfor ikke fått årlig lønnsøkning ennå, sier Køber.

Ulikheten øker

Samtidig viser SSBs tall at lønnsulikheten øker. Medianlønnen øker 0,6 prosentpoeng mindre enn gjennomsnittslønnen.

Ifølge SSB er årsaken til dette at lønninger som er høyere enn medianlønnen øker mest, og særlig de høyeste lønningene.

Sagt på en annen måte: Det er de høye lønningene som bidra til å dra opp gjennomsnittet.

- Dette betyr at det var de med høyest lønn som også hadde den største lønnsveksten. Slik har det vært de siste para åra, sier Køber.

Avstanden mellom dem som har høyest og lavest lønninger har også økt i både 2021 og 2022 etter flere år med lite endring. Det er spesielt de 10 prosent høyest lønte som har størst lønnsvekst.

- Høytlønte drar fra

De 10 prosent med lavest lønn fikk i 2022 en lønnsvekst på 4,6 prosent, mens de 10 prosent med høyest lønn fikk en lønnsvekst på 5,4 prosent.

Alle som har en månedslønn på mer enn 78 290 kroner havner i gruppen blant de 10 prosentene som mottar mest lønn.

- De lavest lønte fikk et betydelig lønnsløft i fjor på grunn av lønnsoppgjør som ga ekstra lavlønnstillegg i flere bransjer. Likevel drar de med høyest lønn ifra, sier Køber.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer