Høyeste på 30 år

Konsumprisindeksen har økt voldsomt det siste året, viser ferske tall fra SSB.

HOPP: Konsumprisindeksen (KPI) steg 5,4 prosent fra april i fjor til april i år. Uten strømstøtte ville prisveksten vært på 7,2 prosent, skriver NTB. Foto: Javad Parsa / NTB
HOPP: Konsumprisindeksen (KPI) steg 5,4 prosent fra april i fjor til april i år. Uten strømstøtte ville prisveksten vært på 7,2 prosent, skriver NTB. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksen (KPI) steg 1,2 prosent fra mars til april 2022 og er 5,4 prosent høyere enn for ett år siden. Ifølge DN er dette også den høyeste april-målingen på mer enn 30 år.

- Det er først og fremst økte priser på strøm og flybilletter som gjør at vi får denne økningen i veksttakten, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Fra mars til april i år steg prisene på strøm og passasjertransport med fly med henholdsvis 14,0 og 39,0 prosent. I samme periode i fjor steg prisene på strøm med 1,1 prosent, mens de estimerte prisene på passasjertransport med fly steg med 6,9 prosent, skriver SSB.

Dyrere mat

Økte priser på matvarer bidro også til å trekke veksttakten opp i april.

- Matvareprisene steg med 1,0 prosent fra mars til april i år. I samme periode i fjor var det et moderat fall i disse prisene. De sterkere vekstratene fra mars til april i år sammenlignet med i fjor gjør at 12-månedersendringen i KPI er større i april enn i mars, sier Espen Kristiansen.

Markedet har vært svært preget av inflasjonshopp, skyhøye råvarepriser, flaskehalser og økte renter de siste månedene. Da det i starten av mai ble klart at EU-kommisjonen vil innføre forbud mot russisk olje, ventes det at prisene bare vil fortsette å øke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.