Høyeste på 30 år

Konsumprisindeksen har økt voldsomt det siste året, viser ferske tall fra SSB.

HOPP: Konsumprisindeksen (KPI) steg 5,4 prosent fra april i fjor til april i år. Uten strømstøtte ville prisveksten vært på 7,2 prosent, skriver NTB. Foto: Javad Parsa / NTB
HOPP: Konsumprisindeksen (KPI) steg 5,4 prosent fra april i fjor til april i år. Uten strømstøtte ville prisveksten vært på 7,2 prosent, skriver NTB. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksen (KPI) steg 1,2 prosent fra mars til april 2022 og er 5,4 prosent høyere enn for ett år siden. Ifølge DN er dette også den høyeste april-målingen på mer enn 30 år.

- Det er først og fremst økte priser på strøm og flybilletter som gjør at vi får denne økningen i veksttakten, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Fra mars til april i år steg prisene på strøm og passasjertransport med fly med henholdsvis 14,0 og 39,0 prosent. I samme periode i fjor steg prisene på strøm med 1,1 prosent, mens de estimerte prisene på passasjertransport med fly steg med 6,9 prosent, skriver SSB.

Dyrere mat

Økte priser på matvarer bidro også til å trekke veksttakten opp i april.

- Matvareprisene steg med 1,0 prosent fra mars til april i år. I samme periode i fjor var det et moderat fall i disse prisene. De sterkere vekstratene fra mars til april i år sammenlignet med i fjor gjør at 12-månedersendringen i KPI er større i april enn i mars, sier Espen Kristiansen.

Markedet har vært svært preget av inflasjonshopp, skyhøye råvarepriser, flaskehalser og økte renter de siste månedene. Da det i starten av mai ble klart at EU-kommisjonen vil innføre forbud mot russisk olje, ventes det at prisene bare vil fortsette å øke.

Mørke utsikter

Toppsjefer i noen av de største europeiske bedriftene frykter dyp økonomisk nedgang på grunn av krigen i Ukraina og coronapolitikken i Kina.

Fredag presenterte også tysk industri nedslående tall. Mens analytikere hadde ventet en nedgang på 1 prosent i Tysklands industriproduksjonen, var fasiten et stup på 3,9 prosent i mars - sammenliknet med måneden før.

Kari Due-Andresen uttaler til Børsen tirsdag at det er stor usikkerhet og «vesentlig dårligere utvikling enn ventet».

- Det er et stort spørsmål hvordan industrien klarer seg gitt de store problemene som er i verdikjedene - problemer som blir forsterket av nedstengning i Kina og krigen i Ukraina, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer