Argentina:

Høyeste på 32 år

Argentinas årlige inflasjon steg til 211,4 prosent i 2023.

HISTORISK: Argentinas årlige inflasjon steg til 211,4 prosent i 2023, opplyser det statlige statistikkbyrået INDEC. Det er det høyeste den har vært på 32 år. Foto: NTB
HISTORISK: Argentinas årlige inflasjon steg til 211,4 prosent i 2023, opplyser det statlige statistikkbyrået INDEC. Det er det høyeste den har vært på 32 år. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Inflasjonstallene gjenspeiler konsekvensene av en rekke økonomiske tiltak i landet, inkludert en 50 prosent devaluering av Argentinas valuta, implementert av president Javier Milei.

I desember var den månedlige inflasjonen i landet på 25,5 prosent, opp fra 12,8 prosent i november, men litt under de 30 prosentene som regjeringen hadde spådd.

Milei sa i forkant av at inflasjonstallene ble publisert, at det ville være en prestasjon om den månedlige inflasjonen endte lavere enn prognosene.

- Hvis tallet er nærmere 25 prosent, betyr det at suksessen har vært enorm, sa han i et intervju med en radiokanal i Buenos Aires torsdag.

I talen han ga da han ble innviet som president, sa Milei at regjeringen ville komme med en tøff omstillingsplan med mål om å avverge hyperinflasjon i Argentina. Han understrekte den gang at tiltakene i utgangspunktet vil ha en negativ innvirkning på næringslivet, sysselsettingen, reallønningene og antallet fattige mennesker i landet.

Det er anslått at rundt 40 prosent av Argentinas befolkning nå lever i fattigdom.

Milei har sagt at han vil innføre den amerikanske dollaren i Argentina når deres egen valuta har stabilisert seg.