SSB-prognoser

Høyeste prisvekst på 34 år

Den brennhete prisveksten vil tvinge fram dobbel renteheving i sommer og deretter to ganger til i løpet av året, mener Statistisk sentralbyrå (SSB).

FART: Den høye inflasjonen og påfølgende rentehevinger vil bremse veksten i norsk økonomi, ifølge SSB. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
FART: Den høye inflasjonen og påfølgende rentehevinger vil bremse veksten i norsk økonomi, ifølge SSB. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisstigningen er nå 5,7 prosent. Så brennhete KPI-tall har ikke SSB lagt fram siden 1988.

- Det er først og fremst økte priser på strøm og drivstoff som trekker opp, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Rentehopp

Den rekordhøye inflasjonen tilsier en rask renteoppgang i tiden framover, heter det i SSBs prognoser som legges fram fredag.

- Vi anslår at Norges Bank hever styringsrenta med 0,5 prosentpoeng i juni, og ytterligere med 0,25 prosentpoeng både i september og desember, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

SSB mener at vi må belage oss på en styringsrente på 2,5 prosent i løpet av neste år.

- Med et slikt bilde vil en vanlig boliglånsrente stige fra rundt 2 prosent i fjor, til rundt 4 prosent i 2025, sier von Brasch.

Boligpriser flater ut

SSB venter at det ligger an til moderat boligprisvekst i årene framover. I fjor spratt boligprisene opp hele 10,5 prosent, men med saktere fart mot slutten av året.

Eiendom Norges tall viser en prisvekst på nesten 5 prosent i årets fem første måneder.

- Økt tilbud av boliger i kombinasjon med økte renter bidrar til å dempe boligprisveksten, slik at realboligprisene trolig faller litt i årene framover. Samlet anslås det en boligprisvekst på 5,8 prosent i år, noe som betyr at vi venter at boligprisene vil øke med 1 prosent gjennom resten av året, sier Thomas von Brasch.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer