Prisstigningen er nå 5,7 prosent. Så brennhete KPI-tall har ikke SSB lagt fram siden 1988.
- Det er først og fremst økte priser på strøm og drivstoff som trekker opp, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
Rentehopp
Den rekordhøye inflasjonen tilsier en rask renteoppgang i tiden framover, heter det i SSBs prognoser som legges fram fredag.
- Vi anslår at Norges Bank hever styringsrenta med 0,5 prosentpoeng i juni, og ytterligere med 0,25 prosentpoeng både i september og desember, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Refser staten: - Stadig verre
SSB mener at vi må belage oss på en styringsrente på 2,5 prosent i løpet av neste år.
- Med et slikt bilde vil en vanlig boliglånsrente stige fra rundt 2 prosent i fjor, til rundt 4 prosent i 2025, sier von Brasch.
Boligpriser flater ut
SSB venter at det ligger an til moderat boligprisvekst i årene framover. I fjor spratt boligprisene opp hele 10,5 prosent, men med saktere fart mot slutten av året.
Eiendom Norges tall viser en prisvekst på nesten 5 prosent i årets fem første måneder.
- Økt tilbud av boliger i kombinasjon med økte renter bidrar til å dempe boligprisveksten, slik at realboligprisene trolig faller litt i årene framover. Samlet anslås det en boligprisvekst på 5,8 prosent i år, noe som betyr at vi venter at boligprisene vil øke med 1 prosent gjennom resten av året, sier Thomas von Brasch.
Justerer opp
Kombinert med dempede utsikter internasjonalt vil rentehevingene bremse veksten i Norge, ifølge SSB.

Finanstilsynet med kraftig advarsel: - Betydelig risiko
Inflasjonen anslås nå til 4,7 prosent for året som helhet. Det er en oppjustering på hele 1,4 prosentpoeng fra prognosene SSB publiserte i mars.
- Inflasjonen er høy, og prisøkningene er mer bredt basert enn for noen måneder siden, sier von Brasch.
Dette betyr at folk flest vil få mindre å rutte med i løpet av 2022. Årets avtalte lønnsvekst på 3,7-3,8 prosent kan trolig ende på 4 prosent, på grunn av press i arbeidsmarkedet, mener SSB.
- Ettersom anslaget for inflasjonen har blitt justert opp til 4,7 prosent, innebærer dette likevel en reallønnsnedgang i år, sier Thomas von Brasch.
Kraftig brems
Også internasjonalt er det utsikter til at en til nå sterk vekst vil avta som følge av høy inflasjon og påfølgende høyere renter. Det påvirker norsk økonomi, heter det i den ferske SSB-rapporten.

Historisk lavt: - Store konsekvenser
- Kombinasjonen av renteøkninger og lavere internasjonale vekstutsikter vil dempe aktiviteten i norsk økonomi framover. Derfor vil ikke høykonjunkturen vi er på vei inn i bli særlig sterk, og vi anslår en moderat vekst i årene framover, sier von Brasch.
SSB venter at veksten i fastlandsøkonomien avtar til i underkant av 2 prosent i 2025.
Endret bilde
I fjor var det først og fremst høye strømpriser som dro prisveksten opp til høye 3,5 prosent. Deretter har tolvmånedersveksten bare fortsatt, måned for måned så langt i år.
- Ytterligere økninger av energipriser i etterkant av krigen i Ukraina gir kraftige inflasjonsimpulser også i år. Flaskehalsene i produksjonen av varer og tjenester som preger internasjonal økonomi trekker i samme retning, sier Thomas von Brasch.
Han forklarer den uvanlig høye oppjusteringen av inflasjonsanslaget for 2022 - opp 1,4 prosentpoeng til 4,7 prosent med følgende:
- Kronekursen har svekket seg og framtidsmarkedene for elektrisitet og olje indikerer høyere priser enn tidligere lagt til grunn. I tillegg har prisstigningen internasjonalt på andre varer enn energivarer også økt mer enn ventet.