Høyeste prisvekst siden 80-tallet: - Bekymringsfullt

Det viser ferske tall fra SSB.

Foto: Håkon Mosvold Larsen
Foto: Håkon Mosvold Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisveksten (konsumprisindeksen) det siste året har vært på 6,5 prosent, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Vi må tilbake til 1980 for å se like høy prisvekst som vi ser nå, skriver NRK.

Venter lavkonjunktur

August-tallene kommer etter at prisveksten i juli lå på 6,8 prosent i siste tolvmånedersperiode. Til tross for en liten nedgang fra juli var prisveksten i august fremdeles høy i et historisk perspektiv.

- Høy inflasjon sender norsk økonomi inn i en lavkonjunktur, skriver SSB og utdyper hvorfor de anslår en nedgang i økonomisk aktivitet:

- Bred prisvekst, økte renter og svakere vekstutsikter internasjonalt gir lavkonjunktur i Norge de nærmeste åra. Styringsrenta skal likevel opp ytterligere 1 prosentpoeng i år for å dempe den høye inflasjonen.

- Bekymringsfullt

Kjerneinflasjonen (kpi-jae), prisveksten ekskludert energivarer og avgiftsendringer, fortsetter oppover. Denne prisveksten steg med 4,7 prosent på årsbasis.

- Med tanke på Norges Banks rentesetting er det nok mest interessant at kpi-jae fortsetter oppover, så det betyr at den underliggende prisveksten fortsetter oppover og høyere enn sentralbanken ventet i juli, sier Kari-Due Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.