Høyeste prisvekst siden 80-tallet: - Bekymringsfullt

Det viser ferske tall fra SSB.

Foto: Håkon Mosvold Larsen
Foto: Håkon Mosvold Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisveksten (konsumprisindeksen) det siste året har vært på 6,5 prosent, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Vi må tilbake til 1980 for å se like høy prisvekst som vi ser nå, skriver NRK.

Venter lavkonjunktur

August-tallene kommer etter at prisveksten i juli lå på 6,8 prosent i siste tolvmånedersperiode. Til tross for en liten nedgang fra juli var prisveksten i august fremdeles høy i et historisk perspektiv.

- Høy inflasjon sender norsk økonomi inn i en lavkonjunktur, skriver SSB og utdyper hvorfor de anslår en nedgang i økonomisk aktivitet:

- Bred prisvekst, økte renter og svakere vekstutsikter internasjonalt gir lavkonjunktur i Norge de nærmeste åra. Styringsrenta skal likevel opp ytterligere 1 prosentpoeng i år for å dempe den høye inflasjonen.

- Bekymringsfullt

Kjerneinflasjonen (kpi-jae), prisveksten ekskludert energivarer og avgiftsendringer, fortsetter oppover. Denne prisveksten steg med 4,7 prosent på årsbasis.

- Med tanke på Norges Banks rentesetting er det nok mest interessant at kpi-jae fortsetter oppover, så det betyr at den underliggende prisveksten fortsetter oppover og høyere enn sentralbanken ventet i juli, sier Kari-Due Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, til Børsen.

- Det er den underliggende prisveksten som sentralbanken fokuserer på. Det stiger til et nytt toppnivå - det vil være bekymringsfullt for sentralbanken, sier hun.

Renteheving

Prognosene til SSB anslår likevel at Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenten med ytterligere 1 prosentpoeng i år.

Dermed vil den ende på 2,75 prosent innen utgangen av 2022, dersom prognosene til SSB slår til.

- Vi legger til grunn at Norges Bank prioriterer å dempe inflasjonen nå og dermed setter opp renten til tross for svak vekst i økonomien, sier Axelsen.

Det spørs om det er nok, ifølge Due-Andresen.

- Det markedet priser inn er at styringsrenta skal opp til 3,5 prosent innen utgangen i året. Hvis markedet får rett, må du ha enda større rentehopp til å få til det.

Hun understreker at det er nettopp prisveksten Norges Bank vil fokusere aller mest på når de vurderer rentenivået framover.

BNP Fastlands-Norge anslås å øke med 3,2 prosent i 2022, før veksttakten faller til 1,5 prosent i 2023 og 1,3 prosent i 2025, skriver SSB.

I juni anslo Statistisk sentralbyrå (SSB) at norsk økonomi skulle komme inn i en moderat høykonjunktur i løpet av året. Nå har situasjonen forverret seg.

- Dette er en nedjustering i vekstanslagene for norsk økonomi på om lag to prosentpoeng for åra 2022 til 2025 samlet. Det innebærer at norsk økonomi vil være i en lavkonjunktur i åra framover, sier Geir Axelsen.

Venter boligprisfall

I likhet med blant andre Nordea Markets, mener SSB at boligprisene kommer til å falle de neste to åra.

- Vi anslår at boligprisene faller i 2023 og 2024. Årsaken er i hovedsak svakere realinntektsvekst som følge av økte priser, lavere sysselsetting og høyere renter, sier Geir Axelsen.

Prognosene anslår at boligprisene øker med 5,7 prosent i 2022, og deretter faller 2,5 prosent både i 2023 og 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer