Høyre innrømmer: - Jeg var for bastant

Høyre sa at det «ikke er noe belegg» for å hevde at lønn og pensjon er lavere i privat velferd. Nå må Tone Trøen (H) bite i det sure eplet.

INNRØMMER Å HA VÆRT LITT BASTANT: Tone Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre. Terje Pedersen / NTB
INNRØMMER Å HA VÆRT LITT BASTANT: Tone Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre. Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Høyre innrømmer nå at lønn og pensjon er lavere i private sykehjem enn i offentlige.

- Her var jeg nok for bastant, innrømmer helsepolitisk talsperson Tone Trøen (H) overfor Dagbladet.

Helomvendingen kommer etter at Trøen sa følgende i intervju med Dagbladet nylig:

- Det er ikke noe belegg for å si at lønns- og arbeidsvilkårene i private sykehjem er dårligere enn i det offentlige.

Uriktig

Dette stemmer ikke, ifølge tallene:

I velferdstjenesteutvalgets rapport slås det fast at «kommersielle produsenter i gjennomsnitt har et lønnsnivå som ligger 9 prosent lavere enn hos offentlige produsenter» hvis man ser velferdstjenester under ett.

Tone Trøen og Høyre opererer med andre tall, men konklusjonen til partiet er nå den samme som utvalget:

- Ansatte ved private sykehjem har i gjennomsnitt 98 prosent av lønnen til de som jobber på offentlig sykehjem. Poenget mitt var at lønns- og pensjonsvilkårene er gode, selv om det er forskjeller til private aktører som blant annet kan forklares av ulik alderssammensetning, forklarer Trøen.

Kan påvirke debatten

Høyre går til valg på å gi flere private anledning til å overta kommunale sykehjem. Venstresida og fagbevegelsen hevder det vil medføre lavere lønn- og pensjonsvilkår for de ansatte.

Dette har Høyre hardnakket avvist, og altså fram til nå hevdet at «det ikke er noe belegg» for si at lønna er lavere i private sykehjem.

- Vårt mål har hele tida vært å bruke private aktører for å styrke kvaliteten på tjenestene, ikke for å spare penger på lønn og pensjon. Derfor går vi til valg på å stille strenge krav til ansattes lønns- og pensjonsvilkår, fortsetter Trøen.

FRYD: Rødt-representant Seher Aydar fra Oslo fryder seg over sjelden Høyre-inrømmelse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FRYD: Rødt-representant Seher Aydar fra Oslo fryder seg over sjelden Høyre-inrømmelse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Får kjeft

Venstresida fryder seg over muligheten til å servere Høyre deres egen innrømmelse i velferdsdebatter i valgkampen.

- Jeg vet ikke om Høyre bevisst lyver om de ansattes lønns- og arbeidsvilkår eller om de svelger NHO sin propaganda ukritisk, men resultatet er uansett at de serverer feilinformasjon, sier Aydar til Dagbladet.

- At kommersiell velferd går på bekostning av ansattes lønns- og arbeidsvilkår er det ingen tvil om. Vi må sikre gode vilkår for alle som jobber der, og gode tjenester for alle som trenger det. Veien til bedre eldreomsorg går også gjennom gode arbeidsvilkår for de ansatte, sier stortingsrepresentanten fra Rødt.

Marian Hussein (SV) sier det er godt at Høyre endelig anerkjenner lønnsforskjeller mellom kommersielle og det kommunale.

- Tone Trøen vet også veldig godt at eldre, erfarne helsepersonell søker seg til andre jobber når de taper pensjon ved å jobbe for kommersielle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer