Høyre om SV-forslag:
- Autoritært

SV og Audun Lysbakken vil innføre en ekstraskatt for dem som flytter fra Norge. Høyre-profil Mari Holm Lønseth advarer på det sterkeste mot en autoritær skatt som skal tvinge folk til å bli i landet.

LOVER: SV-leder Audun Lysbakken lover sterkere lut mot skatteflukt og høyere skatt for landets rikeste. Foto: Terje Pedersen / NTB
LOVER: SV-leder Audun Lysbakken lover sterkere lut mot skatteflukt og høyere skatt for landets rikeste. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- SV erkjenner med dette forslaget at de har en politikk som fører til kapitalflukt. Flukt av kapital betyr at man tar penger ut av jobbene i Norge. Dette kommer til å ramme norske arbeidsplasser, sier stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth fra Høyre.

Det var i Børsen SV-leder Audun Lysbakken lanserte den nye skatten som tar sikte på å hindre at kapital tas ut av Norge.

SV innrømmer at opplegget for skatten ikke er ferdigspikret, men en mulig modell er at alle med formuer over 100 millioner skal beskattes med 50 prosent hvis de flyttes ut av landet.

Målet er at staten skal sikre seg en betydelig del av de rikes penger - før de kommer seg ut av landet.

- Det er et mål å ikke gjøre det så lett som i dag for rike mennesker å bare vende landet ryggen og ta med veldig mye penger. Vi vil sørge for at en del av de verdiene som det norske samfunnet og norske arbeidsfolk har vært med på å skape blir værende her, sa Lysbakken til Børsen.

Mari Holm Lønseth mener altså at Lysbakkens lansering er en innrømmelse av at rike mennesker kommer til å ville flytte hvis det ble ført SV-politikk.

SV-INNRØMMELSE: SV innrømmer at politikken deres vil føre til at rike mennesker vil flytte, mener Mari Holm Lønseth. Foto: Hans Kristian Thorbjoernsen / Høyre
SV-INNRØMMELSE: SV innrømmer at politikken deres vil føre til at rike mennesker vil flytte, mener Mari Holm Lønseth. Foto: Hans Kristian Thorbjoernsen / Høyre Vis mer

- Vil tvinge folk til å bli

Men det er også langt mer alvorlig, påpeker Høyre-politikeren.

- SV avslører her at de ser på verdier over en viss sum som utlånt fra staten. Det å ta penger fra folk som vil flytte ut av landet er autoritært, sier Lønseth - og fortsetter:

- Forslaget viser egentlig hele ytre venstres syn på hvem som egentlig eier disse verdiene. Dette gjelder mennesker over hele landet, folk som eier hjørnesteinsbedrifter og folk som skaper arbeidsplasser. SV sier rett ut at dette er mennesker som vil flytte om SV får makten, så da må de ha en mekanisme for å tvinge folk til å bli.

Både Ap og SV har vedtatt sterke innskjerpelser i skattene for dem med høyest formue. En undersøkelse i Kapital viser at så mange som 60 prosent av landets rikeste vil vurdere å flytte utenlands hvis Ap's formueskatt blir innført.

Lysbakken: Ny fordelingspolitikk

Lysbakken mener Høyre med motstanden mot en exit-skatt forsvarer rikingene som truer med å flytte.

– Det er svært oppsiktsvekkende at Høyre forsvarer skatteflukt. Høyres melding til dem som truer med å flytte formuene sine burde være at de må finne seg i en ny fordelingspolitikk hvis det blir et nytt flertall. I stedet legitimerer vårt største regjeringsparti nå skatteflukt. Uføre med barn og folk på arbeidsavklaringspenger kunne ikke bare reise fra problemet når Høyre utsatte dem for dypt usosiale kutt, sier Lysbakken.

SV-lederen sier at forslaget viser at de ikke aksepterer skatteflukt - og at de har løsningen:

- Det er helt riktig at dette viser ulikt syn på hvordan verdier blir til. Høyre mener milliardærene skaper verdiene alene. Vi mener bidraget til arbeidsfolk og fellesskapet er avgjørende. Da er det ikke rimelig at de rikeste forsøker å betale minst mulig i skatt, sier SV-lederen.

Høyre: - Kast forslaget!

Mari Holm Lønseth frykter innføring av exit-skatt kan få langt større konsekvenser.

- I praksis tror jeg dette vil føre til et forbud for norske bedrifters mulighet til å investere i utlandet, men også gjøre det ekstremt lite fristende for utenlandske bedrifter å investere i Norge og norske jobber. Lysbakken må kaste forslaget, men viktigst av alt bør han legge fra seg skattepolitikken som er så dårlig at norskeide bedrifter og personer ønsker å flytte, sier Mari Holm Lønseth.

Investor Jan Petter Sissener hadde følgende å si om forslaget da det ble lansert:

- Forslaget vitner om at de som har kommet på det ikke har investert én krone i hele sitt liv. Sannsynligvis har de hatt sugerør inn i offentlig sektor gjennom hele sin yrkeskarriere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer