Russisk olje til Norge

Hudfletter norsk oljekjøp: - Helt vilt

Rødt, MDG, SV og Venstre reagerer sterkt på at Norge kjøper russisk olje. De etterlyser egne sanksjoner fra myndighetene.

PÅ NORSK JORD: Den Hongkong-registrerte oljetankeren «Ust Luga» kom fra St. Petersburg til Slagen utenfor Åsgårdstrand 18. april. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
PÅ NORSK JORD: Den Hongkong-registrerte oljetankeren «Ust Luga» kom fra St. Petersburg til Slagen utenfor Åsgårdstrand 18. april. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunne Børsen avsløre at den Hongkong-registrerte oljetankeren «Ust Luga» akkurat nå ligger til kai ved oljeterminalen Slagentangen utenfor Åsgårdstrand, klar til å losse av russisk olje.

Det er Esso Norge som driver tankanlegget på Slagen. De bekrefter til Børsen at det russiske oljeproduktet skal inn på norsk jord, men framholder at kontrakten ble inngått før Russlands invasjon av Ukraina.

Dette liker nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, dårlig.

- Helt absurd

- Det er skremmende og oppsiktsvekkende dårlig at vi ikke har satt ned foten på dette. Det er helt vilt. Det er helt vanvittig at norske myndigheter ikke har satt ned foten på dette i den situasjonen vi står i nå, sier han til Børsen.

RASER: Nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad. Foto: Terje Pedersen / NTB
RASER: Nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hermstad mener norske myndigheter burde innføre sanksjoner mot russisk olje.

- Det virker helt absurd at oljelandet Norge skal importere olje fra andre land, men det gjør vi altså, og det finnes tydeligvis ingen kriterier for hvor den oljen skal komme fra, sier han.

Dette sier noe om hvordan oljemarkedet fungerer, ifølge MDG-nestlederen.

- Det er helt uetisk hvordan kjøp og salg av olje foregår. Dette burde norske myndigheter vite, og da burde de også ha satt inn tiltak med en gang krigen i Ukraina var et faktum, og si at fra nå av er det slutt på import av russisk olje, sier han.

SANKJONER: USAs president Joe Biden offentliggjorde at sanksjonene mot Russland nå utvides til at USA forbyr import av russisk olje til USA. Video: AP Vis mer

At Esso Norge inngikk kontrakten om den russiske olja før krigen starta, mener Hermstad ikke gjør saken bedre.

- Det vil alltid være vanskelig å komme seg ut av sånne kontrakter, men jeg mener det må opphøre straks. De burde selvfølgelig ha sørget for å ha klausuler som gjør at de kan komme seg ut av sånne situasjoner som dette, sier han, og legger til:

ETTERLYSER TILTAK: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ETTERLYSER TILTAK: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- For øvrig er ikke disse kontraktene akkurat åpne. Det er ekstremt lite åpenhet om hvordan disse handlene foregår. Det burde det være mer åpenhet rundt, og noe norske myndigheter bør kreve.

Esso Norge tilbakeviser kritikken og viser til at de ikke bryter noen gjeldende sanksjonsregler. Les hele tilsvaret lenger ned i saken.

Etterlyser norske sanksjoner

Også nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, reagerer sterkt. Hun etterlyser sanksjoner mot Russland fra norske myndigheter.

- Rødt har lenge etterlyst at Norge har egne sanksjoner mot Russland, fordi vi er et naboland som deler både havområder og fiskefelt med dem. Det gjør at vi må gjøre selvstendige vurderinger om hvordan vi kan ramme Putin-regimets økonomiske interesser enda mer enn vi gjør i dag, sier hun, og legger til:

- At både private yachter og skip som selger varer fra Russland er i Norge, betyr at vi potensielt støtter det russiske regimets økonomiske interesser. Det er på overtid at Norge gjør egne vurderinger om sanksjoner i norske havner.

At Essos kontrakter ble inngått før krigen starta, hjelper ikke, ifølge Martinussen.

- Denne krigen har først og fremst snudd livene til folk i Ukraina opp ned. Så det at ting er avtalt før krigen kan ikke være et argument for å la dette skje nå, sier hun.

REAGERER: SVs klimapolitiske talsmann Lars Haltbrekken. Foto: Dagbladet
REAGERER: SVs klimapolitiske talsmann Lars Haltbrekken. Foto: Dagbladet Vis mer

- Dette må vi få en slutt på

Også SVs klimapolitiske talsmann Lars Haltbrekken mener norske myndigheter nå må handle.

- Sånn som dette kan vi ikke fortsette. Vi kan ikke drive å kjøpe olje fra Russland, dette må vi få en slutt på. Her må vi få en gjennomgang av hvordan de økonomiske sanksjonene fungerer, og være sikker på at de fungerer etter hensikten, sier han, og legger til:

- Det må være helt uaktuelt for Norge og norske selskap å kjøpe olje av Russland framover.

ETTERLYSER NY LOV: Leder i Venstre, Guri Melby. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ETTERLYSER NY LOV: Leder i Venstre, Guri Melby. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Må ta ansvar

Leder i Venstre, Guri Melby, er enig med Rødt, SV og MDG.

- Dette er et tydelig eksempel på at sanksjonene som er innført fram til nå ikke virker godt nok. Det er helt åpenbart at Norge ikke bør kjøpe olje fra Russland. Det burde ingen land i Europa, men minst av alt Norge, sier hun.

Hun peker på to ting myndighetene nå burde gjøre.

- Regjeringa burde gi en tydelig oppfordring til næringslivet om å slutte å kjøpe varer fra Russland, for de har egentlig sagt det motsatte, at bedrifter kun skal forholde seg til sanksjoner og ikke gjøre noe mer enn det. Det syns jeg er feil, sier hun, og legger til:

- Men de burde også sørge for at dette ikke lenger er lovlig. Det vil hjelpe bedriftene å komme seg ut at avtaler som er inngått om det faktisk blir ulovlig, sier hun.

- Sterk avstand fra invasjonen

Informasjonsdirektør Anne Fougner i Esso Norge mener selskapet ikke er å klandre:

- Vi registrerer at det er kritikk mot kontrakten Esso Norge inngikk før Russland invaderte Ukraina og at det hevdes at Esso burde brutt den kontrakten, sier hun til Børsen.

- Utover at kontrakten ble inngått med typiske betingelser for denne type produkter slik markedet var før invasjonen, samt at dette ikke omfattes av gjeldende sanksjoner vedtatt av myndighetene, ønsker vi ikke å kommentere denne kritikken videre. Vi viser for øvrig til vår tidligere uttalelse om at vi tar sterkt avstand fra Russlands invasjon i Ukraina, sier Fougner i en e-post.

Verken næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) eller utenriksminister Anniken Huitfeld (Ap) har så langt besvart Børsens henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer