«Utstyret og oppdrettsteknologien er importert til Island, de administrerende direktørene er importert fra Norge og det ble de dårlige manerene til denne forferdelige industrien også».
Det skriver den verdenskjente, islandske artisten Björk i en kronikk tilsendt Børsen. Kronikken er «på vegne av AegisWatch», som er en koalisjon av miljøvernorganisasjoner, med Björk i spissen.

- Bedre behandla av nazistene
- «Fucka» alt i Norge
Som Børsen omtalte i forrige uke er Björk svært kritisk til oppdrettsbransjen på Island.
- Dette er to norske milliardærer. De har «fucka» alt i Norge, og nå har de kommet til Island, sa hun i et intervju med The Guardian.
I den forbindelse innhentet Børsen tilsvar fra Stein Ove Tveten, administrerende direktør i Arctic Fish, et islandsk oppdrettsselskap eid av norske Mowi, som sa at han ikke kjente igjen i hennes beskrivelse av bransjen.
- Det er åpenbart at hun ikke er kjent med vår industri, sa Tveten, og la til at det framstår som Björk har «forutinntatte holdninger om hvordan lakseoppdrett foregår».

Blemme kostet over ti millioner
Lakseselskap politianmeldt
Det utløste akutt kronikkløe hos Björk, som fyrer løs mot Tveten.
«Vi vet at vonde minner blir fortrengt, men for å komme seg videre er det vanligvis best å gripe dem an. Av den grunn ønsker vi å hjelpe Tveten med å huske hva som har skjedd i løpet av hans siste ti uker som administrerende direktør i Arctic Fish. Forhåpentligvis vil han være i stand til å lære å kjenne seg selv igjen», skriver Björk.
Bakgrunnen for det tunge retorisk skytset fra Island er at Arctic Fish i september ble politianmeldt av Islands mat- og veterinærmyndigheter.
I slutten av august ble det nemlig kjent at Arctic Fish hadde funnet to rifter i en merde i fjorden Patreksfjördur ved Vestfjordene på Island. Konsekvensen av dette var at flere tusen oppdrettslaks rømte.
I kjølvannet av dette avdekket også det islandske mattilsynet at Arctic Fish ikke hadde gjennomført den obligatoriske undervannsovervåkningen av merden de siste tre månedene.
Ifølge Mattilsynet har sakene Arctic Fish etterforskes for en strafferamme på to år.
Siden lakserømmingen har det blitt oppdaget oppdrettslaks i over 40 elver på Island.

Håver inn
«Forferdelige lidelser og død»
«Konsekvensen av måten Tvetens selskaper opererer på er alvorlige for den islandske villaksen», skriver Björk, som konkluderer:
«Dette anses som en av de største miljøskandalene i Islands historie».
Som om ikke det var nok måtte Arctic Fish og det Salmar-eide selskapet Arnarlax slaktet rundt en million fisk i forrige uke, som følge av et luseangrep i merdene i Vestfjorden, som Fiskeribladet har omtalt.
«Slik holder de norske oppdrettsfirmaene på», konkluderer Björk.
Ifølge henne begynner verden nå å få øynene opp for at «lakseoppdrett i åpne merder bygger på forferdelige lidelser og død».
«Bransjen trenger oppdrett i stor skala, og det fører med seg enorme mengder parasitter, sykdommer og høy dødelighet blant oppdrettsfiskene», skriver artisten.
I Norge døde 58 millioner oppdrettslaks i fjor, noe som ga en dødelighet på 15 til 20 prosent. For Island var dødelighetsraten på omtrent samme nivå.
«Denne mishandlingen er bokstavelig talt en del av forretningsmodellen. Det er et kjennetegn, ikke en feil. Dette må vi stoppe», skriver Björk.

Drar inn rekordbeløp
Arctic Fish: «Burde vært bedre forberedt»
Administrerende direktør i Arctic Fish, Stein Ove Tveten, skriver til Børsen at de erkjenner at de i sommer har hatt et høyere antall lus enn de noen gang har hatt før, noe som har «gitt oss mange utfordringer og høy dødelighet».
«Vår luseutfordring var også rotårsaken til rømningshendelse», skriver Tveten.
Ifølge ham har de ikke hatt problemer med lus på Island tidligere, men tar uavhengig av det litt selvkritikk på vegne av seg selv og selskapet.
«Vi burde ha vært bedre forberedt på å håndtere det. Etter dette har vi gått gjennom våre prosedyrer og sikret oss ytterligere utstyr for å unngå at dette skjer igjen», skriver Tveten.
Laksetoppen skriver videre at selskapet så langt har produsert over 40 000 tonn laks, der nesten all laksen er klassifisert som «superior», altså oppdrettslaks av høyeste kvalitet. Han framhever også at de har lavt karbonavtrykk.
«Lakseindustrien i Vestfjordene på Island har skapt hundrevis av jobber i en region som hadde opplevd tilbakegang i mange år, og nå blomstrer det. Vårt mål er å vokse ytterligere i regionen», skriver Tveten, og fortsetter:
«Lakseoppdrett er utfordrende, men dette tilbakeslaget gjør oss mer dedikert på å forbedre oss og heve oss til de forventningene vi og vårt lokalsamfunn har til oss».